Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CRAIASA ZAPEZII (1)

Craiasa zapezii de Hans Christian Andersen

I. O oglindă şi nişte cioburi

crăiasa zăpezii

Crăiasa zăpezii

A fost o dată un vrăjitor rău, care făcuse o oglinda după sufletul lui. Tot ce era bun şi frumos se vedea în oglinda aceea neclar şi urâţit. Ceea ce era urât,  se vedea foarte clar,  dar şi mai urât. Ucenicii lui s-au dus cu oglinda peste tot pe pământ. Vrăjitorul a vrut să meargă şi în cer, să râdă de îngeri şi de Dumnezeu.

Cu cât urca mai sus,  oglinda tremura şi se strâmba, până când a căzut din mâinile lui pe pământ. S-a spart în mii şi milioane de bucăţi. Bucățile mici au intrat în ochii oamenilor şi i-au făcut să vadă strâmb şi să gândească sucit. Bucățile mari au fost puse la ferestre de unii care au început să vadă afară strâmb şi să judece nedrept.

II. Un băieţaş şi o fetiţă

Într-un oraş mare, în două case înghesuite, trăiau doi copii, un băiat şi o fată, Karl şi Gretchen, care se iubeau ca fraţii. Stăteau la mansardele celor două case, iar părinţii lor puseseră la streaşină câte un vas în care plantaseră câte un trandafir. Trandafirii făcuseră o boltă şi cei doi copii stăteau şi se jucau sub ea. Iarna stăteau înauntru, făceau câte un rotocol în ferestre şi se priveau.

Când ningea, bunica le spunea la amândoi poveşti despre Craiasa Zapezii, regina fulgilor de zăpadă. Seara, băiatul a văzut-o pe crăiasă, o femeie frumoasă, dar de gheaţă, care i-a făcut semn cu mâna şi l-a speriat.

A plecat iarna, a venit din nou vara, au înflorit trandafirii, cei doi copii stăteau sub boltă şi făceau lectură dintr-o carte, când deodată Karl spuse că l-a lovit ceva în piept şi i-a intrat ceva în ochi. Fetiţa se uită în ochii lui, dar nu văzu nimic.  Erau cioburi din oglinda cea vrăjită.  Băiatul începu să vadă lucrurile urâte şi inima lui începu să-şi piardă bunătatea şi să îngheţe. O izgoni pe Gretchen, dădu cu piciorul în cutia cu trandafiri şi rupse un trandafir. Din ziua aceea Karl începu să fie răutăcios, să se strâmbe şi să batjocorească pe toată lumea: pe Gretchen, pe bunica, pe toţi vecinii.

A venit iarna din nou. Karl se duse cu săniuţa în piaţă şi se agăţă de  o sanie mare, albă, în care stătea cineva înfăşurat într-o blană albă şi cu o căciulă de blană albă pe cap. Ningea cu fulgi mari şi deşi, iar băiatul nici nu îşi dădu seama când ieşiră din oraş. Fulgii de zăpadă se făceau tot mai mari si când ajunseră cam cât nişte găini albe, săriră într-o parte şi alta, iar sania se opri.

În sanie era Craiasa Zapezii. Îl luă lângă ea, în blana de urs alb, dar băiatul simţi de parcă l-ar fi aruncat în viscol. Îl sărută pe frunte şi Karl întâi îngheţă, apoi nu mai simţi frigul. Crăiasa îl sărută a doua oară şi el uită de Gretchen şi de bunica şi de toţi. Craiasa Zapezii îi spuse că nu îl mai sărută, fiindcă poate să moară, apoi s-au înălţat până în nori şi au zburat peste mări şi ţări.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Craiasa Zapezii – 2 !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

9 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Cristi

  Primul rezumat acela cu O oglinda si niste cioburi, este cum ar veni rezumatul la capitolul 1?? sau….

  1. Zinaida Strinu

   Este povestirea pe scurt a primului capitol, într-adevăr.

 2. Ella

  As vrea sa postati mai multe rezumate cu povesti de Craciun,va rog! :((

  1. Zinaida Strinu

   Chiar de curând am postat ”Poveste de Crăciun” de Charles Dickens. Caută la NUVELE.

 3. Bogdan

  Daca doamne de romana nea dat sa facem rezumatu la Craiasa Zapezii e bine sus sa scriu ????

  1. Zinaida Strinu

   Te rog sa reformulezi intrebarea, nu am inteles ce doresti sa stii.

 4. karina

  cand ne da doamna de citit in vacanta de iarna e tare!

 5. Silving

  Ei,asa da ;) :D

  1. Zinaida Strinu

   Nu știi ce m-am bucurat când am văzut că este povestea ta favorită și știam că eu o povestisem pe scurt pe blogul meu ! :)

 1. BOBOCUL DE RATA CEL URAT

  […] Crăiasa Zăpezii […]

 2. CRAIASA ZAPEZII de Hans Christian Andersen - 2

  […] « CRAIASA ZAPEZII de Hans Christian Andersen – 1 […]

 3. BOBOCUL DE RATA CEL URAT de Hans Christian Andersen

  […] Crăiasa Zăpezii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.