Educatie: La masa de sărbători – reguli de comportare

Educatie

educatie-la-masa-de-sarbatori

Educatie – La masa de sarbatori

La masa de sarbatori

– reguli de comportare –

Vine Crăciunul, vine Revelionul, suntem invitaţi la masa de sărbători în familie, la prieteni sau mergem la restaurant. Unii merg pentru prima oara în familia iubitei sau iubitului, alţii întâmpină întâia oară noul an împreună cu familia soţiei sau a soţului sau, şi mai rău, a şefului ! Sunt fel de fel de situaţii pentru care vrem să aflăm sau să ne confirmăm ceea ce ştim despre regulile de comportare în astfel de împrejurări, pentru că toţi vrem să facem impresie bună, să arătăm că avem o educatie bună.

Cunoscând ora invitaţiei, este necesar să fie respectată, dar… cu 5-10 minute întârziere. Nu este admis nici să ajungeţi mai devreme, nici să întârziaţi 30 de minute. În primul caz riscaţi să încurcaţi ultimele pregătiri, în al doilea să încurcaţi servirea mesei şi să-i deranjaţi pe ceilalţi comeseni. Se presupune că toată lumea trebuie să se simtă bine :) . Dacă împrejurări absolut excepţionale v-au obligat totuşi să întârziaţi peste măsură, regulile de comportare vă impun să vă cereţi scuze şi să nu acceptaţi să vi se aducă felurile pe care le-aţi ratat, mâncaţi felul la care se află toţi ceilalţi. E un semn de respect faţă de gazdă, care nu trebuie să fie supusă la corvezi suplimentare. Dacă nu puteţi să ajungeţi deloc, tot din cauze neprevăzute, anunţaţi imediat telefonic, cu scuzele de rigoare.

Oriunde ar fi masa de sărbători, în casă ori la restaurant, înainte de a ne aşeza la masă trebuie să ne spălăm pe mâini. Şervetul de pânză se pune pe genunchi, iar când ne ridicăm sau când terminăm de mâncat se pune pe masă, lângă farfurie, neîmpăturit. Fireşte, cel de hârtie rămâne mereu pe masă. Ţinuta corectă în timp ce mâncăm presupune şi ea respectarea câtorva reguli: stăm cu spatele drept, dar nu ţeapăn, cu picioarele în dreptul scaunului, nici întinse înainte, nici vârâte sub scaun, cu coatele pe lângă corp şi cu încheieturile mâinilor sprijinite de marginea mesei sau în aer, depinde de momentul în care ne aflăm. Regulile de comportare nu ne permit sa ţinem coatele pe masă, nici mâinile pe picioare, sub masă.

Mânuirea tacâmurilor este uşurată dacă avem poziţia corectă la masă. Şi apropo de asta: dacă sunt mai multe furculiţe în stânga farfuriei şi mai multe cuţite în dreapta, se folosesc începând de la exterior spre interior. Lingura şi cuţitul se mânuiesc numai cu dreapta, iar furculiţa cu stânga. Lingura şi furculiţa se ţin de treimea terminală a cozii, nu de „gât”, iar cuţitul de mâner, sprijinind la tăiere degetul arătător de muchia mânerului, nu a lamei. În timp ce bem, furculiţa se pune în farfurie, pe partea stângă, cu dinţii în jos, iar cuţitul pe partea dreaptă a farfuriei, cu tăişul spre interior, deci vor fi paralele şi în farfurie, nu cu cozile pe masă !

Eventualele retuşuri necesare după masă, împrospătarea rujului sau aranjarea părului, se vor face numai la baie.

Masa de sărbători e un moment de bucurie şi de plăcere. Să evităm proastele obiceiuri măcar atunci. Nu îşi au rostul graba de a înfuleca, ori discuţiile neplăcute. Nu facem observaţii copilului ca să vadă lumea ce ne mai ocupăm noi de educatie, nici nu ne ţintuim soţul cu privirile ca să îi stea în gât băutura sorbită prea des. „Vorbim noi acasă!” :lol_wp: Nu bem şi nu vorbim cu mâncarea în gură, iar înainte de a bea, ne ştergem gura uşor cu şeveţelul. Niciodată nu bem sau nu mâncăm ţinând degetul mic ridicat 😯 şi evităm orice zgomot: plescăitul, sorbitul, ciocnitul tacâmurilor de farfurii, oftatul etc. Nici nu ar trebui să mai pomenesc de groaznicul supt al dinţilor :mrgreen_wp:

Din respect pentru gazdă acceptăm toate felurile de mâncare, eventual precizăm „numai puţin” pentru cele pe care nu le agreem. De asemenea, mâncăm tot din farfurie, dar fără a şterge sosul cel gustos cu bucăţele de pâine !

Închei cu câteva detalii despre cum se mănâncă unele mâncăruri.
Pâinea se rupe câte o bucăţică din felie sau chiflă, se mănâncă, apoi se rupe alta.
Mezelurile tăiate felii se curăţă de coajă cu furculiţa şi cuţitul, în farfurie.
Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa.
Supele limpezi (consomme), servite în ceşti, nu se mănâncă cu lingura, ci se sorb din ceaşcă. Nici vorbă de pus pâine în supă !
Tocăturile (chiftele, sarmale, rulade) se taie numai cu furculiţa.
Peştele, de asemenea, nu se taie cu cuţitul.Dacă nu există tacâm special, cu un cuţit de o forma deosebită, cuţitul obişnuit se poate folosi şi el, dar numai pentru a desprinde carnea de pe oase.
Fructele mai mari, cu coajă (mere,pere) se taie în patru, folosind tacâmurile pentru fructe, apoi se curăţă de coajă fiecare sfert, se taie în bucăţele şi se mănâncă cu furculiţa. Citricele şi bananele se decojesc şi se mănâncă cu mâna.

Un cuvânt despre vin: oricât de mult vă place şpriţul, la astfel de mese vinul şi apa se beau din pahare diferite.

Un cuvânt despre fumat: dacă vreţi să fiţi admiraţi pentru ce educatie aveți şi să fiți iubiţi de toată lumea, nu fumaţi la masă ! Ieşiţi pe hol, în fumoar sau, dacă sunteţi într-o casă, pe balcon sau la bucătărie. Nefumătorii şi nefumătoarele vă vor adora, iar ceilalţi fumători vă vor urma exemplul, astfel veţi asigura o atmosferă plăcută şi la propriu.

~~~~~~~~

Sursa foto

Alte articole pe tema educație – comportarea în societate:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Pingback: Educatie: Comportarea in societate - există reguli sau nu ?