CALIN NEBUNUL (1)

Calin Nebunul de Mihai Eminescu

Partea I a povestirii pe scurt

calin nebunul 1

Calin Nebunul

A fost odată un împărat care avea trei fete foarte frumoase. Mulţi feciori de împăraţi le-au cerut de soții, dar împăratul nu a vrut să le dea. Într-o zi au venit trei tineri, le-au cerut şi, dacă nu a vrut să le dea, le-au răpit. Împăratul a dat de veste că aceia care vor găsi fetele le vor lua de neveste.

Era acolo un om care avea trei flăcăi. Doi erau cum erau, dar unul era socotit prost şi îi ziceau Calin Nebunul. Cei doi frati au vrut să plece numai ei după fetele împăratului, dar Calin Nebunul a zis să îl ia şi pe el. Au făcut un arc şi au zis că unde vor ajunge săgeţile, acolo vor poposi. A tras cel mare, au mers vreo două zile şi au ajuns la săgeată. A tras cel mijlociu şi au ajuns tot aşa degrabă. A tras Călin-Nebunul şi au mers trei luni de zile. Mergând ei aşa, au terminat şi cremenea şi amnarul, așa că nu mai aveau cu ce să aprindă focul. De abia au aţâţat puțin foc şi s-au înţeles să stea de pază cu rândul, iar dacă se va  stinge focul să îi taie capul celui care era de pază.

În prima noapte a rămas de pază fratele cel mare. Pe la miezul nopţii a venit cu  vuiet grozav un zmeu cu trei capete. S-au luat la luptă, cel mare a omorât zmeul şi a făcut din el trei grămezi de carne. Noaptea următoare, când păzea fratele mijlociu, a venit un zmeu cu patru capete. Cel mijlociu l-a ucis în luptă şi a făcut patru grămezi de carne. A treia noapte, când păzea Calin Nebunul, a venit un zmeu cu opt capete.

Calin Nebunul a omorât zmeul şi a făcut opt grămezi de carne. În timpul luptei, însă, o picătură de sânge de-a zmeului a picat în foc şi l-a stins. Călin a pornit să caute foc. S-a suit în vârful unui copac înalt şi a văzut în depărtare lumina unui foc. A pornit într-acolo şi pe drum a întâlnit un om, pe nume De-cu Sară. Calin Nebunul îl legă de un copac. Mai merse el ce mai merse şi întâlni alt om, Miezu-nopţii. Îl legă şi pe acesta de un copac. Mai merse şi întâlni pe al treilea, Zori-de-Ziuă. Îl legă şi pe acesta ca şi pe ceilalţi, ca să stea timpul în loc şi să nu se facă ziuă şi porni mai departe.

Ajunse Călin unde văzuse lumină. Aici fierbeau într-un cazan mare vreo două-trei vaci, lângă cazan se cocea o turtă, iar de jur împrejurul focului dormeau doisprezece zmei şi două zmeoaice, mamele lor. Călin-nebunul luă vreo doi tăciuni şi un cărbune, dar îi veni miros aşa frumos de la mâncare că luă şi o bucăţică de carne. Numai că o picătură de apă fiartă căzu pe urechea unui zmeu, acesta ţipă şi îi trezi pe toţi.

Întâi au vrut să îl omoare, apoi au zis că, dacă le-o aduce pe fata împăratului Roşu, îl lasă în viaţă. Ei nu puteau să o ia, că împăratul avea un cocoş şi un căţel, iar când se apropiau ei de palat cocoşul cânta şi căţelul lătra şi ei trebuiau să fugă. Atunci Calin Nebunul le spuse să meargă şi ei cu el, iar ei se învoiră.  Era acolo şi un om legat cu mâinile de un copac şi acesta, când a văzut că au pornit, s-a smuls aşa de tare că a rămas fără mâini şi a fugit.

Ajunşi la palatul împăratului, Calin Nebunul s-a suit pe o poartă şi le-a strigat zmeilor să vină să îi ia de chică pentru ca să îi treacă peste poartă. Cum lua unul, cum îi tăia capul cu paloşul. După ce i-a tăiat pe toţi, a  intrat în palat şi a ajuns unde dormea fata împăratului Roşu. A sărutat-o, i-a luat inelul din deget şi a plecat.

Când a ajuns la zmei, le-a tăiat vârfurile limbilor şi le-a pus într-o basma, apoi s-a dus unde era cazanul, a omorât o zmeoaică, dar una a scăpat. Calin Nebunul a luat carnea şi turta, puțin foc şi a pornit la drum spre fraţii săi.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru partea a doua (ultima) !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Nu va suparat, dar aveti cumva si ” Calin (file de poveste) „? Stiu ca se aseamana cu ” Calin Nebunulc „, doar ca mie imi trebuia Calin (file de poveste). Intodeauna mi-a fost greu sa fac compuneri si rezumate, nu zic ca le copiam de pe site-ul dumneavoastra sau de pe alte site-uri, ci ca ma „luam” dupa aceste modele, si mai faceam cum puteam singura… Va rog frumos, daca ma puteti ajuta., v-as fi foarte recunoscatoare, adica chiar si asa va sunt…Va rog mult si multumesc!

   • Nu e nicio problema, multumesc oricum. Dar macar as realiza ceva, daca m-as indruma dupa ” Calin Nebunul ” ?

    • Irina, trebuie să citești neapărat ”Călin (file din poveste)”. Nu este același lucru cu Călin Nebunul, povestea a fost doar o sursă de inspirație, dar ”acțiunea” nu este aceeași. Dacă nu ai cartea cu poeziile lui Eminescu, scrie la Google search titlul corect, e imposibil să nu fie pe internet. Succes !

 2. Pingback: FINUL LUI DUMNEZEU (2)

 3. Va iubesc povestirile pe scurt,si va apreciez pe dumneavoastra si eforturile pe care le faceti pentru acest site. Aveti povestirea pe scurt la Calin (file de poveste)? M-am cam poticnit la partea a 5a.

  • Mulțumesc pentru apreciere! Ai dreptate, azi nu se folosește termenul ”cârd”, ci ”turmă”. Am preluat așa cum era în basmul original, dar acum am schimbat. Mulțumesc pentru ajutor ! :)

   • Mersi din nou pentru rezumat ( povestirea pe scurt ) , dar am o intrebare : faci rezumatul la carti celebre (chiar si daca nu iti plac) sau doar la carti care ti-au placut ??

    • Fac povestiri pe scurt la lecturile recomandate elevilor prin programa de limba și literatura română, indiferent dacă mi-au plăcut sau nu. Singura carte la care am făcut o selecție a fost ”Morcoveață” de Jules Renard, din care nu am povestit câteva capitole din cale-afară de scârboase.

 4. Doamna Zina,
  Vreau sa va multumesc pentru aceste minunate povestiri dar vreau sa va pun si doua intrebarii.De cand aveti acest blog si de ce aveti acel anunti pentru elevi ca sa nu copieze in timp ce dumneavoastra faceti aceste povestiri?Va multumesc inca odata si mult noroc in continuare!

 5. Aici este doar partea 1 sau asa se termina basmul? Mie lene sa citesc intregul basm si nu gasesc nicaieri un rezumat intreg….

  • 1. Daca citeai asa cum trebuie sa citesti orice, incepand cu titlul si subtitlurile, atunci aflai ca exact asta ai aici, povestiri pe scurt, nu rezumate. Nu e destul sa le scurtezi, trebuie sa mai umbli si la timpurile verbelor. Uite aici cate ceva despre rezumat
   2. Scrie un nume, cu ”Anonim” nu iti mai aprob comentariile.

  • Nu, Alice, nu se poate. Daca vrei sa copiezi, ceea ce eu nu te sfatuiesc (citeste primul anunt din dreapta, scris cu litere albe pe fond albastru), macar sa copiezi de mana, sa-ti mai ramana ceva in cap…

 6. Imi poti face te rog povestirea Moartea lui Castor ? Apropo aceasta povestire e foarte frumoasa … nu stiu cum ai atata rabdare sa le povestesti… tot respectul…

 7. Pingback: CALIN NEBUNUL de Mihai Eminescu - partea a II-a

 8. Pingback: FAT FRUMOS DIN LACRIMA de Mihai Eminescu - 3

 9. Super, va multumesc mult pentru ca m-ati ajutat ! E super interesanta si foarte frumoasa, felicitari celui care a facut site-ul, e super ! :)

 10. Astazi termin lectura pe care o am cu partea a doua. Ieri am citit si am facut partea intai. Nu stiu cum de dumneavoastra aveti timp pentru asa ceva. Eu o sa ma limitez la un singur comentariu ca sa va informez ca am gasit o singura greseala, dar ar fi bine sa va mai uitati o data peste textul din partea intai. Multumesc oricum ca m-ati putut ajuta.

  • Mie îmi ia mult mai puțin timp decât vă ia vouă, pentru că am citit și am scris foarte mult.
   Era bine dacă îmi spuneai tu greșeala, nu era nici o supărare, cine nu greșește… Depinde de frecvența cu care face asta ! :D
   Mă bucur sincer că te-am ajutat !

 11. Multumesc foarte mult pentru prima si a doua parte, sunt foarte frumoase.
  Am facut comparatie cu cea povestea originala si povestirea dumneavoastra este mult mai scurta.

 12. Mersi mult aceluia ce a publicat povestirea, desi e mai lunga si va trebui sa o scurtez putin, ca ambele parti sunt cam lungi. Mersi oricum ! :)

  • Intradevăr e o povestire lungă, dar basmul original este foarte lung și nu avea cum să iasă o povestire scurtă… :)
   Iar pe ”acela ce a publicat povestirea” poți să-l cunoști dând click pe butonul de sub titlul blogului, pe care scrie ”Despre mine” ! :D

 13. Pingback: CALIN NEBUNUL de Mihai Eminescu - partea a II-a (ultima)

  • Nu am idee, dar caută cu răbdare pe Google.
   Totuși, faci o confuzie: Călin (file din poveste) este poezia scrisă de Eminescu, inspirată de povestea Călin Nebunul.