Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BIBLIA (9) – Daniel şi regele Baltazar

Povestiri pe scurt – Biblia

Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea  Bibliei măcar pentru perspectiva culturală. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la întâmplări biblice. Menţionez opera Samson şi Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, celebrele cuvinte cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, ce i-au fost atribuite scriitorului de mulţi care nu ştiau că el cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Urmare la Biblia – 8 Înțeleptul Daniel. Suzana

Biblia

Vechiul Testament

Daniel și regele Baltazar

Când ajunse rege, Baltazar sau Belşaţar, fiul lui Nabucodonosor, făcu un mare ospăţ la care  porunci să se aducă vasele de aur şi de argint pe care tatăl său le luase din templul de la Ierusalim. Bău vin din ele, el şi dregătorii şi femeile sale şi preamăriră pe dumnezeii de aur, de argint, de aramă, de fier şi de piatră.

Ospăţul lui Baltazar

Biblia – Ospățul lui Baltazar – Rembrandt

În clipa aceea apărură degetele unei mâini, care scriseră pe perete trei cuvinte: Mene, tekel, fares.

Regele Baltazar strigă să fie aduşi toţi înţelepţii din Babilon şi promise că acela care va tâlcui cuvintele va fi îmbrăcat în veşmânt de purpură, va primi un lanţ de aur pentru gât şi va ocârmui ca al treilea în regatul lui. Niciunul nu a putut şi atunci porunci să vină Daniel. Acesta i-a spus că e un semn de la Dumnezeu, pe care nu l-a respectat.

Daniel i-a mai spus lui Baltazar că mene înseamnă că Dumnezeu a numărat zilele regatului său şi i-a pus capăt, tekel – că Dumnezeu l-a cântărit şi l-a găsit uşor, fără greutate, fără importanţă, fares – că regatul a fost împărţit. Într-adevăr regatul babilonean îşi găsi sfârşitul, regele Baltazar fu omorât chiar în noaptea aceea, iar regatul împărţit între mezi şi perşi. La început, noul rege al Babilonului a fost Darius medul. Înainte de a muri, însă, Baltazar s-a ţinut de cuvânt, l-a îmbrăcat pe înţeleptul Daniel în haine de purpură, i-a dăruit colanul de aur şi l-a numit al treilea cârmuitor din împărăţie.

* * * 

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru continuare – Estera !

4468025380

3 pings

  1. BIBLIA (10) Estera

    […] Urmare la Biblia 9 – Regele Baltazar […]

  2. BIBLIA (8) - Înţeleptul Daniel. Suzana

    […] Dă click aici pentru continuare – Daniel și regele Baltazar !  Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1Twitter […]

  3. BIBLIA (8) - Înţeleptul Daniel. Suzana

    […] Dă click aici pentru continuare – Daniel și regele Baltazar !  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>