BIBLIA (11) – Naşterea lui Iisus

Povestiri pe scurt – Biblia

Cu Naşterea lui Isus începe Noul Testament din Cartea sfântă, Biblia . Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea Bibliei măcar pentru perspectiva culturală. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la întâmplări biblice. Menţionez doar opera Samson şi Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, celebrele cuvinte cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, ce i-au fost atribuite scriitorului de mulţi care nu ştiau că el cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Continuare la Biblia – 10 Estera

Ingerul Gavriil vesteşte naşterea lui Iisus

Biblia – Bunavestire

Biblia

Noul Testament

Nașterea lui Iisus

În vremea lui Irod, regele Iudeii, erau un preot, pe nume Zaharia, şi femeia lui, Elisabeta. Erau în vârstă şi nu aveau copii. Într-o zi, pe când tămâia în templul Domnului, lui Zaharia i se arătă îngerul Gavriil, care îi spuse că Domnul s-a îndurat de el şi femeia lui îi va naşte un copil. Acesta se va numi Ioan şi va fi mare înaintea Domnului, va fi plin cu Duhul sfânt, pregătind poporul pentru Domnul.

Lui Zaharia nu i-a venit să creadă şi atunci  îngerul i-a luat graiul şi i-a spus că îi va reveni abia în ziua când se va împlini ceea ce spusese. Când Elisabeta era deja în a şasea lună, îngerul Gavriil a fost trimis de domnul la o fecioară, Maria, logodită cu un bărbat din neamul lui David, pe nume Iosif. Îngerul Gavriil îi spuse Mariei că Duhul Sfânt se va pogorî peste ea şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Aceste spuse au fost Bunavestire.

După ce s-au împlinit nouă luni, Elisabeta a născut un fiu. Oamenii au vrut să îl numească Zaharia, ca pe tatăl său, dar mama a spus să îl numească Ioan. L-au întrebat şi pe Zaharia, iar acesta a scris pe o tăbliţă că Ioan este numele pruncului şi deîndată i s-a dezlegat limba şi a început să vorbească. Ioan, după ce a crescut, s-a depărtat în singurătate, în pustiu.
La vremea naşterii lui Iisus, împăratul Romei a poruncit să se facă un recensământ al tuturor oamenilor din împărăţie. Pe vremea aceea Iudeea era sub stăpânirea romanilor. Oamenii au plecat toţi către cetăţile în care se născuseră, ca să fie înscrişi acolo. Iosif a pornit cu Maria din Nazaret către Betleem, de unde era el. Venind mulţi oameni acolo, nu au găsit loc de găzduire decât unde se ţineau nişte vite, iar Maria l-a născut pe pruncul sfânt, l-a înfăşat şi l-a pus în iesle, să îi ţină cald răsuflarea vitelor.

Îngerii au vestit naşterea lui Christos întâi unor păstori, care s-au dus la Betleem şi i-au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Iisus culcat în iesle. Când pruncul a împlinit opt zile şi l-au tăiat împrejur, cum este obiceiul la evrei, şi nu numai la ei ci şi la musulmani, i-au pus numele Iisus.

La Ierusalim au venit trei magi de la Răsărit, au spus că au fost vestiţi de Steaua lui că s-a născut regele iudeilor şi au întrebat unde se află. Irod, regele, i-a trimis să-l caute la Betleem, iar dacă îl vor afla, să îl vestească şi pe el. Magii au găsit Pruncul la Betleem, i s-au închinat şi i-au adus în dar aur, smirnă şi tămâie, apoi au plecat fără să îl anunţe pe Irod. După plecarea lor, îngerul Domnului i s-a arătat în vis lui Iosif şi i-a spus să fugă cu Pruncul şi cu mama lui, căci Irod îl va căuta ca să îl ucidă. Sfânta familie a fugit chiar în noaptea aceea în Egipt şi au stat acolo până la moartea lui Irod. Chiar după fuga lor, Irod a pus să fie ucişi toţi pruncii din Betleem, fiindu-i frică să nu îl dea jos de pe tron cel ce fusese numit regele iudeilor.

După moartea lui Irod, Iosif, Maria şi pruncul Iisus, s-au întors şi s-au aşezat în Nazaret, de unde i s-a şi spus lui, Iisus Nazarineanul.

* * * 

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru Biblia (12) Viata lui Isus – 1 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Pingback: BIBLIA (12) - Viata lui Iisus Hristos - partea I

  2. Pingback: BIBLIA (12) - Viata lui Iisus Hristos - partea I

  3. Pingback: BIBLIA (10) Estera