Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BIBLIA (10) Estera

Povestiri pe scurt – Biblia

Doresc să ofer o oarecare orientare în mulţimea de evenimente din Cartea Sfântă, Biblia, fără a face absolut nici o interpretare. Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea ei, măcar pentru perspectiva culturala. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la intâmplări biblice. Menţionez numai opera Samson si Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, iar în literatură mă opresc doar la Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, celebrele cuvinte cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, ce i-au fost atribuite scriitorului de mulţi care nu ştiau că el cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Urmare la Biblia 9 – Regele Baltazar

Biblia

Vechiul Testament

Estera

Pe vremea  regelui Artaxerxe (Ahashverus), în capitala Persiei trăia un evreu numit Mardoheu (Mordecai). El înfiase şi crescuse o copilă a fratelui său, numită Estera. Regelui îi plăcu fata şi o voi de soţie. Mardoheu se învoi, dar ascunse faptul că era evreică.
Tot pe atunci  regele Artaxerxe puse în fruntea nobililor săi pe Aman (Haman). Toţi oamenii de la curte trebuiau să îngenuncheze înaintea acestuia. Mardoheu venea zilnic la curtea regelui şi îi era de folos, ba chiar o dată îi descoperise un complot al unor eunuci şi astfel îi salvase viaţa, încât fapta lui fu trecută în cronica împărătească.  El nu voi să îngenuncheze înaintea lui Aman, socotind că se cuvine să îngenuncheze numai înaintea lui Dumnezeu. Mânios, Aman ceru regelui învoire să-i piardă pe  toţi evreii din împărăţie, iar acesta îi spuse să facă ce vrea cu ei, fără să ştie că Aman voia să-i ucidă pe toţi.

Estera în faţa regelui Artaxerxes

Biblia – Estera înaintea regelui Artaxerxe – Poussin

Mardoheu află şi trimise veste Esterei să se ducă la rege să îşi salveze neamul. În Persia era însă o lege care pedepsea cu moartea pe oricine s-ar fi înfăţişat înaintea regelui fără a fi chemat. Estera nu pregetă. Îmbrăcă haine strălucite, care îi arătau frumuseţea feţei şi trupului şi porni către uşa regelui cu faţa arătând iubire şi cu inima plină de frică. Când o văzu la uşa lui, regele o privi mânios, iar ea îşi pierdu firea şi fu gata să cadă pe jos.

Dumnezeu înmuie inima regelui, acesta o prinse în braţe şi o întrebă cu blândeţe ce doreşte. Ea spuse ca regele să vină însoţit de Aman la ospăţul pe care avea să-l dea a doua zi şi atunci îi va spune ce doreşte. În seara aceea  regele ceru să i se citească din cronică şi află că Mardoheu nu primise nici o răsplată pentru că i-a salvat viaţa.

In ziua ospăţului, pe când se ducea la curte, Aman se înfurie rău că Mardoheu nu îngenunchiase la trecerea lui şi porunci să i se pregătească spânzurătoarea. Merse apoi la rege să îi ceară încuviinţarea să îl spânzure pe Mardoheu, dar regele, de cum intră, îl întrebă ce ar trebui să facă pentru a cinsti pe cineva. Crezând că vrea să îl cinstească pe el, Aman spuse că ar trebui să-i dăruiască haine regeşti, un cal pe măsură şi o coroană de rege, apoi să îl plimbe prin cetate şi să se strige că este un om cinstit de rege. Artaxerxe fu încântat şi îi spuse să facă toate acestea pentru evreul Mardoheu. Aman nu mai putu să îi ceară spânzurarea evreului.

La ospăţ, regina Estera îl rugă pe rege să îi dăruiască viaţa ei şi poporului ei, căci li se pregăteşte pieirea de către Aman. Tocmai atunci sosi un eunuc care vesti că spânzurătoarea pentru Mardoheu este gata. Regele, mânios, porunci ca Aman să fie cel spânzurat, iar evreii scăpară cu viaţă datorită curajului reginei Estera. În amintirea acestei întâmplări, evreii au şi în zilele noastre o sărbătoare anuală numită Purim.

* * * 

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru continuare – Nașterea lui Iisus !

4468025380

3 pings

  1. BIBLIA (9) - Daniel şi regele Baltazar - Lecturi povestite pe scurt

    […] Dă click aici pentru continuare – Estera ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1Twitter […]

  2. BIBLIA (9) - Daniel şi regele Baltazar - Lecturi povestite pe scurt

    […] Dă click aici pentru continuare – Estera ! […]

  3. BIBLIA (11) - Naşterea lui Iisus

    […] Continuare la Biblia – 10 Estera […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.