Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

SARACUTUL

Saracutul. De Emil Gârleanu

saracutul-carabus

Saracutul. Carabus

Era primăvară. Deodată, s-a iscat un vârtej de vânt peste câmp, curţi şi livezi. A ridicat de pe jos flori, pene şi hârtii, iar de pe o ramură, un biet cărăbuş tinerel, saracutul de el.

În mijlocul unui drum de ţară, vârtejul s-a topit dintr-o dată, lepădând la pământ tot ce luase. Cărăbuşul, ameţit, privi împrejur  şi văzu, nu departe, un cocoş ţanţoş care venea spre el. Sărăcuţul de el îşi spuse că a scăpat de unul şi a dat de altul, mai mare, sigur că o să-l înghită pasărea asta. Dar acesta se uită cu un ochi la el şi trecu mai departe. Cărăbuşul privi bucuros după cocoş şi încremeni. Din celălalt capăt al drumului venea spre el un curcan.
Când cele două păsări ajunseră una în dreptul celeilalte, se salutară, curcanul roti coada şi roşi mărgelele, cocoşul scoase pieptul înainte şi dădu din aripi. Porniră mai departe, iar curcanul trecu pe lângă saracutul cărăbuş, de parcă s-ar fi ferit să nu îl calce.

Saracutul cărăbuş nu apucă să răsufle uşurat, că apăru în drum un păun. Pasărea, însă, se apropie, îl răsturnă cu ciocul pe spate, apoi îl întoarse la loc şi plecă, de nu-i veni cărăbuşului să creadă.

Se gândi să zboare pe o creangă şi desfăcu aripile, dar zbură spre el un pui sturz, mic cât o nucă. Bucuros de aşa pasăre mică, saracutul cărăbuş se bucură, dar acesta deschise pliscul şi îl înghiţi, gata-gata să se înece.

De pe gard, o vrabie îşi pusese puii să privească toată scena, ca să mai câştige o învăţătură.

~~~~~~~~

Crezi că învăţătura asta ar putea lua forma  proverbului „De ce ţi-e frică, nu scapi” sau poţi să spui tu altul mai potrivit ?

Găsești textul întreg aici !

Alte povestiri după același autor:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

202 comments

6 pings

Skip to comment form

 1. Bibi

  Nu judeca o carte dupa coperta. A zis ca e puiul mic si ca nu ma v.a inghiti dar fix puiul l.a inchitit

  1. Zinaida Strinu

   Numai tu știi ce ai vrut să spui!…

 1. VULTURUL

  […] Sărăcuțul […]

 2. FRICOSUL - Povestiri de lecturi școlare

  […] Sărăcuțul […]

 3. CANTARETUL de Emil Garleanu - Povestiri de lecturi școlare

  […] Sărăcuțul […]

 4. CA SOARELE !... de Emil Gârleanu

  […] Sărăcuțul […]

 5. FRUNZA de Emil Gârleanu

  […] SARACUTUL de Emil Garleanu » […]

 6. PUISORII de Emil Gârleanu

  […] Sărăcuțul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>