Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

PACALA SI FRATII SAI. Povestire pe scurt

PETRE DULFU

n. 10. 03. 1856 – d. 31. 10. 1953

Autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filozofie român. A primit premii ale Academiei Române pentru Isprăvile lui Păcală și pentru traducerile din Euripide (Ifigenia în Aulida – Ifigenia în Taurida), considerate cele mai bune traduceri ale pieselor lui Euripide existente la vremea respectivă.

Citește mai multe despre biografia lui Petre Dulfu !

Pacala si fratii sai

Mostenirea

pacala-1

Pacala

Odată, demult, trăia într-un sat de pe la noi un moşneag care avea trei fii. Cei doi mai mari nu erau prea deștepți, dar fratele cel mic, Pacala, era altfel. Părea că face toate lucrurile pe dos, dar până la sfârşit îi ieşeau nespus de bine. Şi încă ceva, avea mare plăcere să râdă de proşti şi de lacomi. Din această cauză îl şi numiseră oamenii: Păcală.

Într-o zi, bătrânul lor tată simţi că i se apropie sfârşitul. Îi chemă pe fiii săi să îşi ia rămas bun şi le lăsă moştenire o vacă. Atât putuse el să agonisească într-o viaţă întreagă.

După ce muri bătrânul şi îl îngropară, fraţii cei mari începură să se certe pentru vacă. Cel mic stătea deoparte şi asculta. Până la urmă cei doi hotărâră să facă fiecare în curte câte un mic ocol, un ţarc. În al cui ocol va intra prima oară când vine seara de la păşune, a aceluia să fie vaca. Pacala zise ca ei şi se apucară de treabă.

Fraţii cei mari făcură câte un ocol zdravăn de o parte şi de alta a porţii şi puseră acolo fân de cel mai bun. Cel mic înjghebă un frunzar din ramuri tinere abia înfrunzite. Seara, când veni vaca de la păscut, sătulă de iarbă, nici nu se uită la ocoalele cu fân. Intră veselă în frunzarul lui Pacala şi începu să mănânce frunzele tinere. Fraţii au murit de ciudă, dar nu au avut ce spune, căci fusese ideea lor.

Vânzarea

Păcală se îngrijea acum singur de vacă. O ducea la păscut, o ducea la adăpat, alerga să scoată vaca dacă intra în grâu. Noaptea dormea iepureşte să nu i-o fure cineva. Sătul de griji, el hotărî să vândă vaca şi plecă la târg cu ea.

Târgul era cam departe, iar drumul trecea printr-o pădure. Chiar când se aflau în pădure, pe la amiază, a început o furtună. Se opri sub un stejar scorburos, legă vaca de el şi se culcă la poalele copacului. In timp ce dormea, vântul bătea cu putere, iar stejarul scârţâia tare. Lui Păcală i se păru că îi vorbeşte şi îi cere să-i vândă vaca. Se tocmai la preţ, căzu la învoială şi ceru banii. Stejarul scârţâi şi lui i se păru în vis că zice marţi. Omul se învoi să aştepte banii până marţi şi plecă acasă. Ce mulţumiţi fură fraţii lui când aflară ce mai târg făcuse mezinul, nici nu se poate povesti.

Marţi, Păcală plecă în pădure, ajunse la stejar şi îi ceru banii. Stejarul scârţâi iar şi omul se învoi să mai aştepte până săptămâna următoare. În marţea aceea, stejarul scârţâi iar, dar Păcală nu mai vru să aştepte. Puse toporul pe stejar, iar când îl doborî, văzu în scorbură o căldare plină cu galbeni. Nu îi luă însă pe toţi, ci numai preţul vacii. Plecă, lăsând restul banilor pe jos.

Împărțirea comorii

Când văzură fraţii lui galbenii şi auziră câţi au mai rămas în pădure, se cruciră de mirare. Plecară iute toţi trei în pădure şi puseră banii în saci. Se întoarseră acasă spre seară. Hotărâră să împartă banii frăţeşte, dar era greu să numere câte unul. Mezinul se duse la popă, să ceară baniţa cu împrumut. Popa nu prea avea chef să o caute, dar fratele cel mic stărui atât, încât popa o căută şi i-o dădu, dar îl întrebă ce o să măsoare cu ea. Păcală, grăbind spre casă, îi spuse că vor măsura bani. Popa nu-şi crezu urechilor şi se luă după el.

Fraţii se apucară de măsurat galbenii, când, deodată, unul îl zări pe popă la fereastră. Cei mari îl trimiseră pe Păcală să-i tragă popii una cu vreun băţ, să îl înveţe minte. El se duse şi se întoarse iute, zicând că popa nu are să-i mai pândească.

După ce terminară de măsurat bănetul, ieşiră pe afară şi… zăriră popa plutind în lac. Pacala le spuse că el nu i-a făcut nimic, doar i-a arătat bâta, dar popa s-a speriat, a luat-o la fugă şi a nimerit în lac. Cei trei socotiră că lumea va crede că ei l-au omorât pe popă şi hotărâră să fugă în lume.

Fuga

Fraţii cei mari îndesară galbeni pe unde putură. Păcală plecă fără un ban, în urma lor. Din drum îi strigară să tragă uşa după el, cum e obiceiul când pleci să închizi uşa. Când se uitară înapoi, însă, văzură cum mezinul târâie după el uşa casei. Îl certară ei şi îi spuseră să lase uşa, dar el nu voi nicidecum s-o lase.

Merseră ei toată noaptea şi ziua următoare. Pe înserat ajunseră într-o pădure. Aici se opriră şi hotărâră să înnopteze într-un stejar mare. Pacala urcă şi cu uşa. De abia îşi găsiră câte un locşor că văzură doisprezece hoţi, cu saci plini în spate şi la brâu cu pistoale şi cuţite lungi. Hoţii poposiră chiar sub stejarul celor trei. Nici nu se aşezară bine, că uşa lui Păcală o lua la vale cu vuiet mare şi căzu între tâlhari, care o luară la fugă.

Fraţii cei mari se puseră iute să ia şi ei din prada tâlharilor. Mezinul doar stătea şi îi privea. Hoţii însă, după ce le trecu spaima, se întoarseră şi zăriră de departe ce se întâmplă cu prada lor. Fraţii îi văzură şi ei şi o luară la fugă prin pădure, urmăriţi de hoţi. În zori, Pacala mergea pe o cărăruie, rătăcit de fraţii săi.

* * *

Dă click aici pentru isprăvile următoare: Păcală și popa 1 !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

99 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Lorena

  Doamna Zina, capitolul 5 – Fluerul, nu il aveti? E tot din „Ispravile lui Pacala”. Oricum, multumesc mult pentru cele 4 capitole, nu gasisem cartea la biblioteca si era prea tarziu sa o comand de pe internet. Chiar ma ajuta lecturile dumneavoastra, multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că aceste povestiri îți sunt de folos. Există și întâmplarea cu fluierul și oile.

 2. ioan

  vreau si continuarea

  1. Zinaida Strinu

   Dacă asta vrei, dă clic la sfârșitul povestirii, unde scrie cu albastru ”Dă click aici pentru isprăvile următoare…”!

 3. Drăguță dragutica

  Mulțumesc mult și la școală chiar mi-a fost de folos.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur mult că ți-am fost de folos!

 4. costin

  aceasta poveste este foarte frumoasa pentru mine si pentru altii din familia mea si eu o indragesc foarte mult?!!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că vă place atât de mult, șie și altora din familia ta! :)

 5. Valentyn

  Nu inteleg acolo : „Se tocmai la pret”

  1. Zinaida Strinu

   Adică a negociat prețul. El a spus o sumă, celălalt – alta, până când s-au înțeles.

 6. Alexia

  Va multumesc foarte mult mi-a fost de folos,dar va rog sa-mi spuneti unde gasesc povestirea pe scurt al Fluierului (capitolul V).

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Nu știu despre ce este vorba, poți să spui mai multe despre Fluierul ăsta ?…

   1. Alexia

    Desigur doamna Zina! Eu l-am facut pe scurt uitati:El tot suind,dupa stanci carunte,uite si un varf de munte! Ii trasnii in minte,sacul jos il pune,ramuri de copaci uscate,doua brate bune,cu otelul scaparind scantei pe iasca.Da foc vreascurilor,si din sacul plin toata tamaia pe jaretec o turna si un sul albiu de fum se inalta.
    Cerul isi deschise portile,se luminase si un inger se coboara jos.Ingerul ii spune ca l-a trimis Ziditorul lumii sa-l aduca la Dansul.Spre cer urcand Pacala vede stele si luceferi.Deodata o lumina orbitoare rasare,acolo se afla Ziditorul lumii,erau mese-ntinse,lume-n straie luminoase inbracate ,numai fete fericite.Pacala-L vede pe al lumii Ziditor.Dumnezeu ii spune ca-l cheama sa-i spuna ca jertfa care i-a adus-o ia facut nespus de bine,astfel vrea sa-i multumeasca si-l intreaba ce dar vrea.Pacala invartii ochii si vazu cate lucruri minunate erau acolo,intr-un colt zareste-un fluier,si rostii ca pe acela il doreste !
    Dumnezeu se minuneste de dorinta lui Pacala.Asa fericit Pacala din-naltimi stralucitoare simti coborand domol spre pamant.
    Eu asa l-am facut pentru scoala si doresc sa va multumesc din nou deoarece mam inspirat si povestirile dumneavoasra pe scur.Povestea normala adica cartea o gasiti pe net scrieti ispravile lui Pacala carte si o sa va apara toate capitolele (24 de capitole).Imi pare rau daca am gresit caligrafic dar nu ma pricep foarte bine la romana.Si vreau sa va spun ca sunt clasa 5 a ,liceul Traian Lalescu din Branesti jud Ilfov si am 12 ani.Si daca doriti sa-mi spuneti daca aveti si alte povestiri pe scurt inafara de ispravile lui Pacala deoarece doamna de romana ne-a dat foarte multe rezumate de facut .* Daca puteti sa-mi lasati si un nr de telefon va rog frumos.*

    1. Zinaida Strinu

     Dragă Alexia, aici sunt f.f. multe povestiri pe scurt. Uită-te sub titlul blogului, unde scrie LEGENDE ȘI BALADE; EPOPEI; BASME etc. Dă clic, să zicem, pe BASME. Apare o listă lungă, cu titluri de basme scrise cu litere albastre. Dai clic pe un titlu și apare povestirea pe scurt !
     Există aici și povestirea pe scurt la ”Robin Hood”, și la ”O călătorie spre centrul Pământului”. Dă clic pe ROMANE, cauți în listă și clic pe titlul dorit ! Pinochio încă nu am, dar va fi.
     Nu te supăra, dar nu pot să îți dau numărul de telefon. Scrie la Zina-contact ce dorești și eu îți răspund acolo.

     1. Alexia

      Va multumesc foarte mult doamna Zina!

      1. Zinaida Strinu

       Cu plăcere, Alexia !

 7. Maria

  Puteti sa scrieti primele opt capitole va rog frumos!!!!

  1. Zinaida Strinu

   ??? Cum adică să le scriu ? Am povestit toate capitolele.

 8. anonim

  de ce faceti temele altora?

  1. Zinaida Strinu

   Anonimule, nu fac temele nimănui. Cine crede că-și rezolvă tema copiind se înșeală și riscă. La școală se cer rezumate, iar eu scriu povestiri pe scurt. Ca să obțină un rezumat, recomand oricărui elev să citească povestirea pe scurt, să citească textul întreg și apoi să-l facă respectând regulile din articolul despre rezumat. Cu alte cuvinte, rezumatul se obține prin munca proprie, eu doar dau un ajutor.

 9. mercedesz

  asta este numai scurtatura???

  1. Zinaida Strinu

   ”Scurtătură” ?! Nu, nu e scurtătură, e povestire pe scurt… Textul original este scris în versuri și este mult mai lung.

 10. Marian

  Buna asta toata e doar un rezumat?

  1. Zinaida Strinu

   Asta toată e o povestire pe scurt.

 11. Fabian

  Multumesc doamna Zina, este foarte usor sa tin minte aceste povestiri uluitoare, sper ca le vor placea colegilor mei si invatatoarei. Va respect
  cu drag Fabian

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Fabian, mă bucur că îți plac !

 12. adrian asanache

  si fluierul unde este?

  1. Zinaida Strinu

   N-am înțeles, ce vrei să spui ?

 13. SevenMight

  VA MULTUMESC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DIN TOATA INIMA MEA VA MULTUMNESC AM CITIT POVESTIREA SI AM REFOLMULAT-O IN CUVINTELE MELE,SI AM LUAT 10 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEY SUNTETI CEA MAI TARE SI VA IUBESC MULT SA VA DEA DUMNEZEU MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA SANATATE. MULTUMESC !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că ți-am fost de folos și mă bucur mult pentru bucuria ta atât de mare ! :) Succes în noul an școlar !

 14. ciprian

  foarte frumoase ispravile lui pacala! ^_^

  1. Zinaida Strinu

   Da, sunt foarte frumoase și mă bucur că îți plac ! :)

 15. andreea

  parca trebuia sa fie si fluierul

  1. Zinaida Strinu

   ?! La ce te referi ?

 16. Bogdy97

  Draga Zina, iti multumesc mult pentru povestirile tale frumoase. M-au ajutat foarte mult la fisele de lecturi. :) Iti multumesc foarte mult ! :)

  Ce e cu Loading alea? :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

   P.S. Nu pricep, ce ”Loading” ? La ce te referi ?

   1. Bogdy97

    Faza cu loading am scris intr-un comentariu la o pesroana ma jos dar vad ca nu la pus acolo :))

    1. Zinaida Strinu

     Am înțeles.

 17. Claus

  Imi place ca nu poti da copy paste, deoarece pe unii ii enerveaza asta :-). Noapte buna, doamna Zina! :-)

  1. Zinaida Strinu

   Nu ca să-i enervez pe unii am pus eu această funcție pe site. ;)

 18. Rares Ciobanu

  Doamna Zina,va multumesc pentru aceste lecturi,mi-au fost de mare folos.Va respect pentru toate cele ce faceti,Cu stima,Rares

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Rareș ! Mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! :)

   1. Sofia

    cine esti tu de raspunzi la toti?

    1. Zinaida Strinu

     Cine să fiu și eu… Sunt proprietara acestui site și, bineînțeles, autoarea acestor povestiri pe scurt. Ce zici, nu trebuie să le răspund la toți ?! ☺

 19. mada

  zilele trecute doamna mea mi-a dat 7 ca nu am stiut sa povestesc Mostenire , de Petre dulfu.numai tu, Zinaida esti de vina!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cred ca glumesti, nu-i asa ? Citește ce am scris sus in dreapta, cu litere albe pe fond albastru. Dacă făceai ce scrie acolo, știai !

   1. :)

    Adevarat

    1. Zinaida Strinu

     :)

 20. gabi

  Multumesc, Zina, m-a ajutat mult !

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, ma bucur ca ti-am fost de ajutor !

 21. Carina e cool

  Zina, mi s-au dat pentru vara asta 10 carti de citit si am nevoie de Povestile lui Pacala.

  1. Zinaida Strinu

   Sigur, le ai aici. Citește povestirile lor pe scurt, făcute de mine, citește apoi cartea și, după aceea, fă-ți tu povestirile tale.
   Dacă vrei doar să copiezi, copiază de mână, draga mea, măcar atât să muncești și tu ! ;) Cu ocazia asta, îți rămâne și ceva în cap.
   Mulțumesc foarte mult pentru cuvintele tale frumoase…

 22. Bogdan

  Doamna Zina,va admir pentru ce faceti!Este un lucru foarte frumos!Pe noi elevii ne ajutati!Felicitari!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, dragă Bogdan ! Vacanță frumoasă !

 23. ANDREEA

  D-na Zina aveti un talent … Va felicit

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc mult, Andreea ! :)

 24. Kaleyn

  Mama cred ca nu o sa isi dea seama profa ac am luat de pe net ca zica ca a povestit-o un copil ca mne 13 ani

  1. Zinaida Strinu

   Ai dreptate ! Nu copia, e mai sigur. Mai bine scrie tu povestirea ta sau rezumatul tau.

 25. Kaleyn

  Si mie Ii super site-ul asta

  1. Zinaida Strinu

   ???

 26. Andrada

  Foarte frumos !!! Felicitari D-na Zina :) va apreciaz foarte mult chiar daca am o varsta frageda ( 13 )

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Andrada !

 27. hinata

  Loading…. Loading… Loading…. Gata ….. Buna vroiam sa va spun ca va multumesc si sunteti o povestitoare incredibila va felicit .. va ador .. la revedere si multumesc din nou

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc si eu, pentru aprecieri ! :)

 28. Robert Baditoiu

  Doamna Zina, daca ar fi asa povestite toate lecturile poate ca si lenesii le-ar citi.

  1. Zinaida Strinu

   Poate că da, nu te contrazic. Eu am observat, însă, că leneșii nu sunt mulțumiți nici cu povestirile pe scurt, li se par prea lungi ! :D Sunt folositoare, însă, copiilor care vor să înțeleagă mai bine textele originale sau care se descurcă mai greu cu povestitul.

 29. Roxana~pretty

  Buna!! mi-au fost de mare folos povestirile de mai sus!! :) :)

  1. Zinaida Strinu

   Bună ! Mă bucur mult ! :D

 30. Andra

  Eu mereu imi transform singura in timpul prezent, trecut sau viitor.Doar vroiam sa va zic acest lucru deoarece cred ca mai multi copii au vrut sa va spuna acest lucru.Mutumesc mult pentru informare!

  1. Zinaida Strinu

   Bravo. Asta e un lucru foarte bun.

 31. Andra

  Buna ziua doamna Zina!Va apreciez enorm munca,ajutand zeci de copii sa isi faca temele!As dori sa va spun un lucru.Cel putin mie la scoala doamna profesoara imi cere sa fac povestiri intr-un singur timp(am inceput cu prezent,termin cu prezent) si ne mai cere sa nu folosim prezentul simplu.Cred ca multi profesori cer aceste lucruri,iar eu am vrut sa va informez!

  1. Zinaida Strinu

   Bună ziua, Andra ! Mulțumesc draga mea, dar uite despre ce este vorba. Profesoara ta cere să respectați regulile rezumatului. Eu scriu povestiri pe scurt, ori timpul predominant al acestora este chiar perfectul (nu prezentul!) simplu. Fă-ți tu singură transformările, așa vei reține chiar mai bine textele respective. Uite un ajutor aici.

 32. Ada

  Aaa si am o intrebare, pacala si fratii sai este tot din povestile lui pacala , nu ?

  1. Zinaida Strinu

   Da, scrie la început.

 33. Mari.a

  Foarte mult mi-a folosit acest site la fisierele de lectura …

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că te-am ajutat la fișele de lectură ! :)

 34. Mari.a

  Dna Zina , aveti un mare talent :de a povesti anumite lecturi atat de frumos . Sunteti intr-adevar o doamna cu un dar aparte …in acesta tara ..nup stiu dak se mai gasesc doamne ca dvs…

  1. Zinaida Strinu

   Mai sunt, mai sunt, să nu exagerăm ! :D

 35. Mari.a

  eee..nup. imi fac griji de asta , dar macar acolo …cv sa citeasca si ei ……k macar la scoala sa nu mai stea degeaba si sa faca misto de prof . care incearca sa ne invete cv ..:x:x:)

 36. Mari.a

  Aceste povestiri sunt foarte frumoase ! Ma bucur ca nu toata lumea a uitat de aceste povesti precum unii colegi pe care ii intereseaza doar muzica si facebook-ul – nik mai mult pupici !!! :x:x

  1. Zinaida Strinu

   Lasă-i, că își revin ei ! :D

 37. CoDy

  Doamna Zina aveti un mare talent de a povesti anumite lecturi si ma tineti mereu cu sufletul la gura:-D

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Codrin, meritul e al autorului. Dacă ai citi cartea în întregime, ți-ar plăcea cu mult mai mult, crede-mă ! Caut-o la bibliotecă și citește măcar un pic din ea, apoi spune-mi dacă am avut dreptate, te rog !

   1. CoDy

    Eu am citit cartea de mic pentru ca imi placeau foarte mult nazbatiile lui Pacala, dar eu am scos in evidenta apetitul dumneavoastra de lectura :-)

    1. Zinaida Strinu

     Mulțumesc, Cody ! :)

 38. Andreea

  Am o intrebare, ati folosit cumva si perfectul simplu in povestiri?

  1. Zinaida Strinu

   Desigur că am folosit și perfectul simplu, fiind vorba despre niște povestiri, nu despre rezumate. Vezi și aici ! :)

   1. Ramona

    Deci e un rezumnat?

    1. Zinaida Strinu

     Deci este o povestire pe scurt.

 39. Bibi Bloksberg

  Foarte frumos, Pacala e cu adevarat un om amuzant si inteligent. Un rezumat foarte reusit, felicitari!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri !

 40. Bogdan

  Buna Zina…Am o intrebare sa-ti adresez…Pacala si fratii sai de Petre Dulfu este un roman ca vad ca este cam lung si pe capitole.Maine voi intra sa vad raspunsu tau ca nu stiu sigur ce este…Multumesc :D

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Bogdan ! Nu este roman, este un ciclu de povestiri în versuri. Fiecare povestire are un titlu, firește. :)

 41. Bogdan

  Buna seara, Zina ! Super blog si super povesti ! Sunt foarte frumoase aventurile lui Pacala povestite de tine ! :D

  1. Zinaida Strinu

   Bună seara, Bogdan ! Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri ! :)

 42. madalina

  toate de aici sunt povestiri???

  1. Zinaida Strinu

   Desigur, asta spune și titlul blogului. Dacă vrei, citește pagina ”Despre blog”, e un buton sub titlul blogului.

 43. XXXXXXXXXX

  Faina discutie.

  1. Zinaida Strinu

   Ce e fain ?

 1. Lecturi : Pacala, argat la badea Stancu (2)

  […] Zina Din volumul Isprăvile lui Pacala de Petre Dulfu. Lecturi povestite pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>