«

»

PACALA SI FRATII SAI

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți

In secțiunea Povestiri, Pacala si fratii sai, din volumul ”Ispravile lui Pacala” de Petre Dulfuuna dintre cele mai îndragite carti pentru copii.

PETRE DULFU

n. 10. 03. 1856 – d. 31. 10. 1953

Autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filozofie român. A primit premii ale Academiei Române pentru Isprăvile lui Păcală și pentru traducerile din Euripide (Ifigenia în Aulida – Ifigenia în Taurida), considerate cele mai bune traduceri ale pieselor lui Euripide existente la vremea respectivă.

Citește mai multe despre biografia lui Petre Dulfu !

Pacala si fratii sai

Mostenirea

Păcală

Pacala

Odată, demult, trăia într-un sat de pe la noi un moşneag care avea trei fii. Cei doi mai mari erau nici prea-prea, nici foarte-foarte la minte, dar fratele cel mic, Pacala, era altă fire. Poznaş rău, făcea sucite toate cele, dar până la sfârşit îi ieşeau nespus de bine. Şi încă ceva, avea mare plăcere să râdă de proşti şi de lacomi.Din această cauză îl şi numiseră oamenii:Păcală.
Într-o zi, bătrânul lor tată simţi că i se apropie sfârşitul, îi chemă să îşi ia rămas bun şi le lăsă moştenire celor trei fraţi o vacă. Atât putuse el să agonisească într-o viaţă întreagă.
După ce muri bătrânul şi îl îngropară, fraţii cei mari începură să se sfădească pentru vacă. Păcală stătea deoparte şi asculta.Până la urmă cei doi hotărâră să facă fiecare în curte câte un mic ocol, un ţarc şi în al cui ocol va intra prima oară când vine seara de la păşune, a aceluia să fie vaca. Pacala zise ca ei şi se apucară de treabă. Fraţii cei mari făcură câte un ocol zdravăn de o parte şi de alta a porţii şi puseră acolo fân de cel mai bun. Păcală înjghebă acolo, un frunzar din ramuri tinere abia înfrunzite. Seara, când veni vaca de la păscut, sătulă de iarbă, nici nu se uită la ocoalele cu fân. Intră veselă în frunzarul lui Pacala şi începu să îmbuce frunzele tinere. Fraţii au murit de ciudă, dar nu au avut ce spune, căci fusese ideea lor.

Vânzarea

Păcală se îngrijea acum singur de vacă. O ducea la păscut, o ducea la adăpat, alerga să scoată vaca dacă intra în grâu, noaptea dormea iepureşte să nu i-o fure cineva… Sătul, Păcală hotărî să vândă vaca şi plecă la târg cu ea.

Târgul era cam departe, iar drumul trecea printr-o pădure. Chiar când Păcală era în pădure, pe la amiază, a început o furtună. Se opri sub un stejar scorburos, legă vaca de el şi se culcă la poalele copacului. In timp ce dormea, vântul bătea cu putere, iar stejarul scârţâia tare, iar lui Păcală i se păru că îi vorbeşte şi îi cere să-i vândă vaca. Se tocmai la preţ, căzu la învoială şi ceru banii. Stejarul scârţâi şi lui i se păru în vis că zice marţi. Păcală se învoi să aştepte banii până marţi şi plecă acasă. Ce mulţumiţi fură fraţii lui când aflară ce mai târg făcuse Pacala, nici nu se poate povesti.

Marţi, Păcală plecă în pădure, ajunse la stejar şi îi ceru banii. Stejarul scârţâi iar şi Păcală se învoi să mai aştepte până săptămâna următoare. În marţea aceea, stejarul scârţâi iar, dar Păcală nu mai vru să aştepte. Puse toporul pe stejar, iar când îl doborî, văzu în scorbură o căldare plină cu galbeni. Nu îi luă însă pe toţi, ci numai preţul vacii, apoi plecă, lăsând restul banilor pe jos.

Împărțirea comorii

Când văzură fraţii lui galbenii şi auziră câţi au mai rămas în pădure, se cruciră de mirare. Plecară iute toţi trei în pădure şi puseră banii în saci, apoi se întoarseră acasă, spre seară. Hotărâră să împartă banii frăţeşte, dar era greu, aşa, cu banul. Păcală se duse la popă, să ceară baniţa cu împrumut. Popa nu prea avea chef să o caute, dar Păcală stărui atât, încât popa o căută şi i-o dădu, dar îl întrebă ce o să măsoare cu ea. Păcală, grăbind spre casă, îi spuse că vor măsura bani. Popa nu-şi crezu urechilor şi se luă după el.

Fraţii se apucară de măsurat galbenii, când, deodată, unul îl zări pe popă la fereastră. Cei mari îl trimiseră pe Păcală să-i tragă popii una cu vreun băţ, să îl înveţe minte. Păcală se duse şi se întoarse iute, zicând că popa nu are să-i mai pândească.

După ce terminară de măsurat bănetul, ieşiră pe afară şi… zăriră popa plutind în lac. Pacala le spuse că el nu i-a făcut nimic, doar i-a arătat bâta, dar popa s-a speriat, a luat-o la fugă şi a nimerit în lac. Cei trei socotiră că lumea va crede că ei l-au omorât pe popă şi hotărâră să fugă în lume.

Fuga

Fraţii cei mari îndesară galbeni pe unde putură, Păcală plecă fără un ban, în urma lor. Din drum îi strigară să tragă uşa după el, cum e obiceiul când pleci să închizi uşa. Când se uitară înapoi, însă, văzură cum Păcală târâie după el uşa casei. Îl certară ei şi îi spuseră să lase uşa, dar Păcală nu voi nicidecum s-o lepede.

Merseră ei toată noaptea şi ziua următoare, apoi, pe înserat ajunseră într-o pădure. Aici se opriră şi hotărâră să înnopteze într-un stejar mare. Pacala urcă şi cu uşa şi de abia îşi găsiră câte un locşor că văzură doisprezece hoţi, cu saci plini în spate şi la brâu cu pistoale şi cuţite lungi. Hoţii poposiră chiar sub stejarul celor trei, dar nici nu se aşezară bine, că uşa lui Păcală o lua la vale cu vuiet mare şi căzu între tâlhari, care o luară la fugă.

Fraţii cei mari se puseră iute să ia şi ei din prada tâlharilor, iar Păcală doar stătea şi îi privea. Hoţii însă, după ce le trecu spaima, se întoarseră şi zăriră de departe ce se întâmplă cu prada lor. Fraţii îi văzură şi ei şi o luară la fugă prin pădure, urmăriţi de hoţi. În zori, Pacala mergea pe o cărăruie, rătăcit de fraţii săi.

* * *

Dă click aici pentru isprăvile următoare: Păcală și popa 1 !

4468025380

79 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. anonim

  de ce faceti temele altora?

  1. Zina

   Anonimule, nu fac temele nimănui. Cine crede că-și rezolvă tema copiind se înșeală și riscă. La școală se cer rezumate, iar eu scriu povestiri pe scurt. Ca să obțină un rezumat, recomand oricărui elev să citească povestirea pe scurt, să citească textul întreg și apoi să-l facă respectând regulile din articolul despre rezumat. Cu alte cuvinte, rezumatul se obține prin munca proprie, eu doar dau un ajutor.

 2. mercedesz

  asta este numai scurtatura???

  1. Zina

   ”Scurtătură” ?! Nu, nu e scurtătură, e povestire pe scurt… Textul original este scris în versuri și este mult mai lung.

 3. Marian

  Buna asta toata e doar un rezumat?

  1. Zina

   Asta toată e o povestire pe scurt.

 4. Fabian

  Multumesc doamna Zina, este foarte usor sa tin minte aceste povestiri uluitoare, sper ca le vor placea colegilor mei si invatatoarei. Va respect
  cu drag Fabian

  1. Zina

   Cu plăcere, Fabian, mă bucur că îți plac !

 5. adrian asanache

  si fluierul unde este?

  1. Zina

   N-am înțeles, ce vrei să spui ?

 6. SevenMight

  VA MULTUMESC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DIN TOATA INIMA MEA VA MULTUMNESC AM CITIT POVESTIREA SI AM REFOLMULAT-O IN CUVINTELE MELE,SI AM LUAT 10 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEY SUNTETI CEA MAI TARE SI VA IUBESC MULT SA VA DEA DUMNEZEU MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA MULTA SANATATE. MULTUMESC !

  1. Zina

   Cu plăcere ! Mă bucur că ți-am fost de folos și mă bucur mult pentru bucuria ta atât de mare ! :) Succes în noul an școlar !

 7. ciprian

  foarte frumoase ispravile lui pacala! ^_^

  1. Zina

   Da, sunt foarte frumoase și mă bucur că îți plac ! :)

 8. andreea

  parca trebuia sa fie si fluierul

  1. Zina

   ?! La ce te referi ?

 9. Bogdy97

  Draga Zina, iti multumesc mult pentru povestirile tale frumoase. M-au ajutat foarte mult la fisele de lecturi. :) Iti multumesc foarte mult ! :)

  Ce e cu Loading alea? :)

  1. Zina

   Cu plăcere, mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

   P.S. Nu pricep, ce ”Loading” ? La ce te referi ?

   1. Bogdy97

    Faza cu loading am scris intr-un comentariu la o pesroana ma jos dar vad ca nu la pus acolo :))

    1. Zina

     Am înțeles.

 10. Claus

  Imi place ca nu poti da copy paste, deoarece pe unii ii enerveaza asta :-). Noapte buna, doamna Zina! :-)

  1. Zina

   Nu ca să-i enervez pe unii am pus eu această funcție pe site. ;)

 11. Rares Ciobanu

  Doamna Zina,va multumesc pentru aceste lecturi,mi-au fost de mare folos.Va respect pentru toate cele ce faceti,Cu stima,Rares

  1. Zina

   Cu plăcere, Rareș ! Mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! :)

   1. Sofia

    cine esti tu de raspunzi la toti?

    1. Zina

     Cine să fiu și eu… Sunt proprietara acestui site și, bineînțeles, autoarea acestor povestiri pe scurt. Ce zici, nu trebuie să le răspund la toți ?! ☺

 12. mada

  zilele trecute doamna mea mi-a dat 7 ca nu am stiut sa povestesc Mostenire , de Petre dulfu.numai tu, Zinaida esti de vina!!!

  1. Zina

   Cred ca glumesti, nu-i asa ? Citește ce am scris sus in dreapta, cu litere albe pe fond albastru. Dacă făceai ce scrie acolo, știai !

 13. gabi

  Multumesc, Zina, m-a ajutat mult !

  1. Zina

   Cu placere, ma bucur ca ti-am fost de ajutor !

 14. Carina e cool

  Zina, mi s-au dat pentru vara asta 10 carti de citit si am nevoie de Povestile lui Pacala.

  1. Zina

   Sigur, le ai aici. Citește povestirile lor pe scurt, făcute de mine, citește apoi cartea și, după aceea, fă-ți tu povestirile tale.
   Dacă vrei doar să copiezi, copiază de mână, draga mea, măcar atât să muncești și tu ! ;) Cu ocazia asta, îți rămâne și ceva în cap.
   Mulțumesc foarte mult pentru cuvintele tale frumoase…

 15. Bogdan

  Doamna Zina,va admir pentru ce faceti!Este un lucru foarte frumos!Pe noi elevii ne ajutati!Felicitari!!!!

  1. Zina

   Mulțumesc, dragă Bogdan ! Vacanță frumoasă !

 16. ANDREEA

  D-na Zina aveti un talent … Va felicit

  1. Zina

   Multumesc mult, Andreea ! :)

 17. Kaleyn

  Mama cred ca nu o sa isi dea seama profa ac am luat de pe net ca zica ca a povestit-o un copil ca mne 13 ani

  1. Zina

   Ai dreptate ! Nu copia, e mai sigur. Mai bine scrie tu povestirea ta sau rezumatul tau.

 18. Kaleyn

  Si mie Ii super site-ul asta

  1. Zina

   ???

 19. Andrada

  Foarte frumos !!! Felicitari D-na Zina :) va apreciaz foarte mult chiar daca am o varsta frageda ( 13 )

  1. Zina

   Multumesc, Andrada !

 20. hinata

  Loading…. Loading… Loading…. Gata ….. Buna vroiam sa va spun ca va multumesc si sunteti o povestitoare incredibila va felicit .. va ador .. la revedere si multumesc din nou

  1. Zina

   Multumesc si eu, pentru aprecieri ! :)

 21. Robert Baditoiu

  Doamna Zina, daca ar fi asa povestite toate lecturile poate ca si lenesii le-ar citi.

  1. Zina

   Poate că da, nu te contrazic. Eu am observat, însă, că leneșii nu sunt mulțumiți nici cu povestirile pe scurt, li se par prea lungi ! :D Sunt folositoare, însă, copiilor care vor să înțeleagă mai bine textele originale sau care se descurcă mai greu cu povestitul.

 22. Roxana~pretty

  Buna!! mi-au fost de mare folos povestirile de mai sus!! :) :)

  1. Zina

   Bună ! Mă bucur mult ! :D

 23. Andra

  Eu mereu imi transform singura in timpul prezent, trecut sau viitor.Doar vroiam sa va zic acest lucru deoarece cred ca mai multi copii au vrut sa va spuna acest lucru.Mutumesc mult pentru informare!

  1. Zina

   Bravo. Asta e un lucru foarte bun.

 24. Andra

  Buna ziua doamna Zina!Va apreciez enorm munca,ajutand zeci de copii sa isi faca temele!As dori sa va spun un lucru.Cel putin mie la scoala doamna profesoara imi cere sa fac povestiri intr-un singur timp(am inceput cu prezent,termin cu prezent) si ne mai cere sa nu folosim prezentul simplu.Cred ca multi profesori cer aceste lucruri,iar eu am vrut sa va informez!

  1. Zina

   Bună ziua, Andra ! Mulțumesc draga mea, dar uite despre ce este vorba. Profesoara ta cere să respectați regulile rezumatului. Eu scriu povestiri pe scurt, ori timpul predominant al acestora este chiar perfectul (nu prezentul!) simplu. Fă-ți tu singură transformările, așa vei reține chiar mai bine textele respective. Uite un ajutor aici.

 25. Ada

  Aaa si am o intrebare, pacala si fratii sai este tot din povestile lui pacala , nu ?

  1. Zina

   Da, scrie la început.

 26. Mari.a

  Foarte mult mi-a folosit acest site la fisierele de lectura …

  1. Zina

   Mă bucur că te-am ajutat la fișele de lectură ! :)

 27. Mari.a

  Dna Zina , aveti un mare talent :de a povesti anumite lecturi atat de frumos . Sunteti intr-adevar o doamna cu un dar aparte …in acesta tara ..nup stiu dak se mai gasesc doamne ca dvs…

  1. Zina

   Mai sunt, mai sunt, să nu exagerăm ! :D

 28. Mari.a

  eee..nup. imi fac griji de asta , dar macar acolo …cv sa citeasca si ei ……k macar la scoala sa nu mai stea degeaba si sa faca misto de prof . care incearca sa ne invete cv ..:x:x:)

 29. Mari.a

  Aceste povestiri sunt foarte frumoase ! Ma bucur ca nu toata lumea a uitat de aceste povesti precum unii colegi pe care ii intereseaza doar muzica si facebook-ul – nik mai mult pupici !!! :x:x

  1. Zina

   Lasă-i, că își revin ei ! :D

 30. CoDy

  Doamna Zina aveti un mare talent de a povesti anumite lecturi si ma tineti mereu cu sufletul la gura:-D

  1. Zina

   Mulțumesc, Codrin, meritul e al autorului. Dacă ai citi cartea în întregime, ți-ar plăcea cu mult mai mult, crede-mă ! Caut-o la bibliotecă și citește măcar un pic din ea, apoi spune-mi dacă am avut dreptate, te rog !

   1. CoDy

    Eu am citit cartea de mic pentru ca imi placeau foarte mult nazbatiile lui Pacala, dar eu am scos in evidenta apetitul dumneavoastra de lectura :-)

    1. Zina

     Mulțumesc, Cody ! :)

 31. Andreea

  Am o intrebare, ati folosit cumva si perfectul simplu in povestiri?

  1. Zina

   Desigur că am folosit și perfectul simplu, fiind vorba despre niște povestiri, nu despre rezumate. Vezi și aici ! :)

   1. Ramona

    Deci e un rezumnat?

    1. Zina

     Deci este o povestire pe scurt.

 32. Bibi Bloksberg

  Foarte frumos, Pacala e cu adevarat un om amuzant si inteligent. Un rezumat foarte reusit, felicitari!

  1. Zina

   Mulțumesc pentru aprecieri !

 33. Bogdan

  Buna Zina…Am o intrebare sa-ti adresez…Pacala si fratii sai de Petre Dulfu este un roman ca vad ca este cam lung si pe capitole.Maine voi intra sa vad raspunsu tau ca nu stiu sigur ce este…Multumesc :D

  1. Zina

   Bună, Bogdan ! Nu este roman, este un ciclu de povestiri în versuri. Fiecare povestire are un titlu, firește. :)

 34. Bogdan

  Buna seara, Zina ! Super blog si super povesti ! Sunt foarte frumoase aventurile lui Pacala povestite de tine ! :D

  1. Zina

   Bună seara, Bogdan ! Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri ! :)

 35. madalina

  toate de aici sunt povestiri???

  1. Zina

   Desigur, asta spune și titlul blogului. Dacă vrei, citește pagina ”Despre blog”, e un buton sub titlul blogului.

 36. XXXXXXXXXX

  Faina discutie.

  1. Zina

   Ce e fain ?

 1. Lecturi : Pacala, argat la badea Stancu (2)

  […] Zina Din volumul Isprăvile lui Pacala de Petre Dulfu. Lecturi povestite pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>