«

»

PACALA IN SATUL LUI

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți

In secțiunea Povestiri, Pacala in satul lui, din volumul ”Ispravile lui Pacala” de Petre Dulfuuna dintre cele mai îndragite carti pentru copii.

pacala-in-satul-lui

Pacala in satul lui

Pacala in satul lui

După ce mai umblă Pacala o vreme din sat în sat, îi veni dorul de satul lui. Se aşternu la drum şi ajunse acolo după vreo trei zile. Casa părintească era gata să se prăbuşească, cu ograda plină de scaieţi şi de urzici. Păcală hotărî să o repare, apoi plănui să îşi cumpere o viţeluşă, să o crească, iar când o ajunge vacă să-i fete alte viţeluşe, de pe urma cărora Păcală se şi vedea luându-şi car cu boi şi plug.

Păcală ducea viţeluşa la păscut când în livadă, când în luncă şi ea creştea văzând cu ochii. Sătenii, pizmaşi, începură a spune că a crescut aşa frumos pentru că o ducea să pască grâne, în holde. Şi într-o zi îi tăiară vaca, luară carnea şi o împărţiră între ei, iar pielea i-o azvârliră peste gard lui Păcală.

Necăjit, după ce zvântă pielea vacii, Păcală plecă la târg să o vândă. Merse el ce merse şi îl apucă noaptea într-un sat. Peste tot era întuneric, doar la o casă se zărea lumină. Se duse acolo, acasă era o mândreţe de femeie, care nu îl primi în ospeţie, sub cuvânt că nu îi e bărbatul acasă. Păcală, fără a se supăra, plecă, dar în curte îşi zise să stea măcar puţin pe prispă să se odihnească. Şi se aşeză, fără ca femeia să-l simtă.

Păcală, curios, se uită pe fereastră, să vadă ce face dumneaei acolo şi văzu că frigea un purcel şi cocea plăcinte, gătită cu cămaşă cu flori şi cu mărgele…Tocmai când Păcală se întreba pentru cine este cina, dacă soţul e plecat la târg, se auzi scârţâitul unui car, iar femeia ascunse iute şi mâncarea şi băutura. Atunci Păcală ghici că sosise soţul şi îi ieşi înainte.

Soţul îl pofti în casă şi, intrând, spuse nevestei că i s-a rupt o roată de la car şi de asta s-a întors, dar va pleca iar a doua zi dimineaţă. Ceru de mâncare pentru el şi oaspete, dar femeia spuse că nu are nimic pregătit, că nu poate să le dea decât mamaligă şi ceapă. Soţul zise că sunt bune şi astea, dar Păcală nu se gândea decât la bunătăţile pe care le văzuse pe fereastră.  Ce-i dădu lui prin cap, cum avea la picioare pielea vacii, se încruntă la ea şi îi dădu o lovitură pe furiş cu bâta. Gazda văzu, se miră, dar nu zise nimic la început. Când Pacala îi mai dădu vreo trei ciomege pielii şi îi spuse şi să tacă din gură, omul, curios, îl întrebă ce are cu ea de îi tot trage la beţe.

Atunci Păcală spuse că e o piele fermecată, care vede tot ce e ascuns şi vrea sa spună ce vede. Omul vru să afle şi el ce spune pielea, iar Pacala zise că a aflat de la ea că la capul patului e o carafă cu rachiu, în cuptor e un purcel rumenit, pe cuptor sunt plăcinte calde şi bune, iar sub pat o sticlă cu vin. Doar că pielea nu ştia şi cine le-a pus acolo.

Omul scoase bucatele din locurile cu pricina şi se puseră pe mâncat şi pe băut. Când terminară, omul îi ceru lui Păcală să îi vândă pielea, dar acesta se făcu că nu ar vinde aşa un lucru nepreţuit. Atunci omul îi dădu un preţ nemaivăzut pentru o piele şi Pacala i-o vându. Omul, mulţumit că are cine să-i spună tot ce se petrece în casă când lipseşte, o luă şi o atârnă într-un cui.

Dimineaţă plecară împreună. la o răscruce se despărţiră, dar Păcală nu plecă până nu îi dădu banii înapoi, oprindu-şi numai preţul pielii. Plecară fiecare în drumul lui şi, într-o pădure, pe Pacala îl ajunse din urmă femeia gazdei. Aceasta îl rugă să-i spună cum să facă pielea să nu mai vorbească şi îi oferi exact aceeaşi sumă uriaşă pe care o dăduse şi omul ei, căpătând-o pe urmă înapoi.

Văzând Păcală că nu scapă de averea aceea, luă banii şi îi spuse femeii că, dacă stropeşte pielea cu apă de izvor şi face vreo nouă cruci peste ea, a scăpat de toate grijile, apoi plecă mai departe.

Întors în sat, dărâmă casa cea veche şi făcu alta nouă, cea mai frumoasă din sat. Sătenii, pizmaşi, începură să-l descoasă de unde are el atâţia bani. Păcală le spuse că a vândut pielea vacii în târg pe un preţ uriaş. Sătenii se mirară, cum să ia atâţia bani pe o piele, dar Păcală le explică cum vaca putea să-i facă o viţeluşă, acestea la rândul lor să facă  alte viţele şi iacă, s-au făcut patru vaci. Din opt se puteau face şaisprezece şi în curând o cireadă întreagă…Cum să vinzi pe nimic o avere aşa mare ?! Sătenii se duseră fuga şi îşi tăiară vacile, pornind cu pieile pe la târguri. Mare veselie a fost pe acolo, când lumea a auzit ce preţuri cereau ei pe nişte piei. Şi uite aşa i-a învăţat minte Pacala pe sătenii cei pizmaşi.

Sfârşit

Sursa foto

4468025380

114 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. fernanda

  muchas gracias senora zina. y la cuantos anos?

  1. Zina

   Cu plăcere. Du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Ai să poți să-ți faci o idee despre câți ani am.
   Cât despre scrisul ăsta în spaniolă… Văd că ești înregistrată în București, trebuie să știi și ceva română ! ☺

 2. lili

  de ce asa de lunga .dar ma scuzati ca va intreb cati ani aveti

  1. Zina

   Citește textul original și ai să înțelegi de ce…
   Du-te în partea de jos a paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Ai să afli tot ce trebuie ca să-ți dai seama cam câți ani am.

 3. Saul

  E foarte bun ca mam scapat te teme pt lb romana …
  Multumesc :)

  1. Zina

   Ei, dacă te-ai scăpat, te-ai scăpat… Citește însă și ceea ce am scris pentru elevi în dreapta, sus, cu litere albe pe fond albastru, să nu zici că nu ți-am spus ! :D

 4. petru

  Esti excelenta!!!!!!cu ajutorul tau notele mele la lb romana au inceput sa creasca
  ma bucur foarte mult si va multumesc mult !

  1. Zina

   Mulțumesc frumos ! Mă bucur foarte mult că te-am ajutat să obții progrese la limba și literatura română. Succes mai departe !

 5. iris

  Buna seara ! Este foarte draguta povestirea, eu am incercat sa fac rezumatul, dar nu mi-a reusit. Puteti cumva sa scrieti si rezumatul povestii va rog frumos ?
  As fi foarte multumita de asta, multumesc frumos !

  1. Zina

   Nu, nu pot, trebuie să muncești și tu, nu te supăra. Poți să transformi povestirea în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru). Cu ocazia asta, îți mai corectezi ortografia, exprimarea… Aici ți le-am corectat eu.

 1. PACALA PUNE RAMASAGURI CU BOIERUL - 2

  […] Lecturi: Pacala în satul lui » […]

 2. Lecturi: Păcală şi rămăşagurile cu boierul (2)

  […] Lecturi: Păcală în satul lui » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>