Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

PACALA IN SATUL LUI. Povestire pe scurt

Pacala in satul lui

pacala-in-satul-lui

Pacala in satul lui

După ce mai umblă Pacala o vreme din sat în sat, îi veni dorul de satul lui. Se aşternu la drum şi ajunse acolo după vreo trei zile. Casa părintească era gata să se prăbuşească, cu ograda plină de scaieţi şi de urzici. Păcală hotărî să o repare, apoi plănui să îşi cumpere o viţeluşă, să o crească, iar când o ajunge vacă să-i fete alte viţeluşe, de pe urma cărora el se şi vedea luându-şi car cu boi şi plug.

Păcală ducea viţeluşa la păscut când în livadă, când în luncă şi ea creştea văzând cu ochii. Sătenii, pizmaşi, începură a spune că a crescut aşa frumos pentru că o ducea să pască grâne, în holde. Şi într-o zi îi tăiară vaca, luară carnea şi o împărţiră între ei, iar pielea i-o azvârliră peste gard lui Păcală.

Necăjit, după ce zvântă pielea vacii, omul plecă la târg să o vândă. Merse el ce merse şi îl apucă noaptea într-un sat. Peste tot era întuneric, doar la o casă se zărea lumină. Se duse acolo, acasă era o mândreţe de femeie, care nu îl primi în ospeţie, sub cuvânt că nu îi e bărbatul acasă. Păcală, fără a se supăra, plecă, dar în curte îşi zise să stea măcar puţin pe prispă să se odihnească. Şi se aşeză, fără ca femeia să-l simtă.

Păcală, curios, se uită pe fereastră, să vadă ce face dumneaei acolo şi văzu că frigea un purcel şi cocea plăcinte, gătită cu cămaşă cu flori şi cu mărgele… Tocmai când omul se întreba pentru cine este cina, dacă soţul e plecat la târg, se auzi scârţâitul unui car, iar femeia ascunse iute şi mâncarea şi băutura. Atunci el ghici că sosise soţul şi îi ieşi înainte.

Soţul îl pofti în casă şi, intrând, spuse nevestei că i s-a rupt o roată de la car şi de asta s-a întors, dar va pleca iar a doua zi dimineaţă. Ceru de mâncare pentru el şi oaspete, dar femeia spuse că nu are nimic pregătit, că nu poate să le dea decât mamaligă şi ceapă. Soţul zise că sunt bune şi astea, dar oaspetele nu se gândea decât la bunătăţile pe care le văzuse pe fereastră.  Ce-i dădu lui prin cap, cum avea la picioare pielea vacii, se încruntă la ea şi îi dădu o lovitură pe furiş cu bâta. Gazda văzu, se miră, dar nu zise nimic la început. Când Pacala îi mai dădu vreo trei ciomege pielii şi îi spuse şi să tacă din gură, omul, curios, îl întrebă ce are cu ea de îi tot trage la beţe.

Atunci oaspetele spuse că e o piele fermecată, care vede tot ce e ascuns şi vrea sa spună ce vede. Omul vru să afle şi el ce spune pielea, iar Pacala zise că a aflat de la ea că la capul patului e o carafă cu rachiu, în cuptor e un purcel rumenit, pe cuptor sunt plăcinte calde şi bune, iar sub pat o sticlă cu vin. Doar că pielea nu ştia şi cine le-a pus acolo.

Omul scoase bucatele din locurile cu pricina şi se puseră pe mâncat şi pe băut. Când terminară, omul îi ceru lui Păcală să îi vândă pielea, dar acesta se făcu că nu ar vinde aşa un lucru nepreţuit. Atunci omul îi dădu un preţ nemaivăzut pentru o piele şi el i-o vându. Omul, mulţumit că are cine să-i spună tot ce se petrece în casă când lipseşte, o luă şi o atârnă într-un cui.

Dimineaţă plecară împreună. La o răscruce se despărţiră, dar Păcală nu plecă până nu îi dădu banii înapoi, oprindu-şi numai preţul pielii. Plecară fiecare în drumul lui şi, într-o pădure, pe Pacala îl ajunse din urmă femeia gazdei. Aceasta îl rugă să-i spună cum să facă pielea să nu mai vorbească şi îi oferi exact aceeaşi sumă uriaşă pe care o dăduse şi omul ei, căpătând-o pe urmă înapoi.

Văzând Păcală că nu scapă de averea aceea, luă banii şi îi spuse femeii că, dacă stropeşte pielea cu apă de izvor şi face vreo nouă cruci peste ea, a scăpat de toate grijile, apoi plecă mai departe.

Întors în sat, Păcală dărâmă casa cea veche şi făcu alta nouă, cea mai frumoasă din sat. Sătenii, pizmaşi, începură să-l descoasă de unde are atâţia bani. El le spuse că a vândut pielea vacii în târg pe un preţ uriaş. Sătenii se mirară, cum să ia atâţia bani pe o piele, dar el le explică cum vaca putea să-i facă o viţeluşă, acestea la rândul lor să facă  alte viţele şi iacă, s-au făcut patru vaci. Din opt se puteau face şaisprezece şi în curând o cireadă întreagă… Cum să vinzi pe nimic o avere aşa mare ?! Sătenii se duseră fuga şi îşi tăiară vacile, pornind cu pieile pe la târguri. Mare veselie a fost pe acolo, când lumea a auzit ce preţuri cereau ei pe nişte piei. Şi uite aşa i-a învăţat minte Pacala pe sătenii cei pizmaşi.

Sfârşit

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt pentru orice vârstă!

 

4468025380

128 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Alex

  Buna Zina ,
  Pot si eu sa stiu de ce nu pot da copy paste? (copiere si lipire)
  Vreau sa o salvez in calaculator sa fac un rezumat cand o sa imi trebuiasca.
  Multumesc.

  1. Zinaida Strinu

   Nu se poate! Când o să-ți trebuiască o găsești aici!

 2. larisa

  Mai pe scurt ba pr. ca imi este lene sa sciu ! Fa mai scurt . Macar ai citit-o ? Esti fata sau baiat ?

  1. Zinaida Strinu

   Mergi în partea de jos a paginii și dă clic acolo unde scrie ”Despre mine”. Ai să afli ce sunt! :)

   P.S. Tocmai fiindcă îți este lene și nu ai obișnuința scrisului, scrii cu greșeli!

 3. adrian

  ce fac pacala cu tindala in pod

  1. Zinaida Strinu

   Caută și află!

 4. fernanda

  muchas gracias senora zina. y la cuantos anos?

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere. Du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Ai să poți să-ți faci o idee despre câți ani am.
   Cât despre scrisul ăsta în spaniolă… Văd că ești înregistrată în București, trebuie să știi și ceva română ! ☺

  2. antonim

   ce se ascunde in spatele cuvintelor politicoase si binevoitoare ale lui Pacala?

   1. Zinaida Strinu

    Tu ce crezi că se ascunde?… :)

 5. lili

  de ce asa de lunga .dar ma scuzati ca va intreb cati ani aveti

  1. Zinaida Strinu

   Citește textul original și ai să înțelegi de ce…
   Du-te în partea de jos a paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Ai să afli tot ce trebuie ca să-ți dai seama cam câți ani am.

 6. Saul

  E foarte bun ca mam scapat te teme pt lb romana …
  Multumesc :)

  1. Zinaida Strinu

   Ei, dacă te-ai scăpat, te-ai scăpat… Citește însă și ceea ce am scris pentru elevi în dreapta, sus, cu litere albe pe fond albastru, să nu zici că nu ți-am spus ! :D

 7. petru

  Esti excelenta!!!!!!cu ajutorul tau notele mele la lb romana au inceput sa creasca
  ma bucur foarte mult si va multumesc mult !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc frumos ! Mă bucur foarte mult că te-am ajutat să obții progrese la limba și literatura română. Succes mai departe !

 8. iris

  Buna seara ! Este foarte draguta povestirea, eu am incercat sa fac rezumatul, dar nu mi-a reusit. Puteti cumva sa scrieti si rezumatul povestii va rog frumos ?
  As fi foarte multumita de asta, multumesc frumos !

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu pot, trebuie să muncești și tu, nu te supăra. Poți să transformi povestirea în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru). Cu ocazia asta, îți mai corectezi ortografia, exprimarea… Aici ți le-am corectat eu.

  2. Dave

   ITI SPUN SIGUR CA LA ACEASTA POVESIRE EXTRAORDINARA ,ms ZINA, ESTE prea usor sa-i faci rezumatul asa ca nu mai solicita ajutorul Zinei si apuca-te de treaba. Glumesc. Daca te-ai stradui un pic mai mult ai reusi.

   1. Zinaida Strinu

    Așa este.

 9. Costinel

  Foarte frumos si foarte pe scurt.
  Bv Elena ! :*
  Si la multi ani Zinaida !

  1. Zinaida Strinu

   La multi ani si tie, Costinel !

 10. JESSICA

  Mersi, m-ai ajutat super mult si m-ai scapat de o groaza de munca de ziua mea. :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Jessica. La mulți ani ! :)

 11. nica elena

  Mi-a placut mult ca este pe scurt si il tii minte. Eu ii indemn si pe altii sa citeasca, n-ai carte, n-ai parte. :)

  1. Zinaida Strinu

   Bravo, Elena, bine zis !

 12. Denis

  Foarte frumoasa povestirea. Nu-i chiar asa mare, eu am citit-o de multe ori in putin timp. Dar acum ma exprim corect. Mersi foarte mult !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur, Denis, că ți-ai îmbunătățit exprimarea. Este ceva foarte important.

  2. denis

   multumesc ft mult pt.povesti am 10 ani si imi printe bn la scoala.Multumesc!

   1. Zinaida Strinu

    Cu plăcere ! Mă bucur că îți prinde bine la școală.

 13. Bogdan

  Mulţumesc pentru toate poveştile frumoase. Fratele meu a învăţat să citească mai bine. Lui nu îi place să citească din cărţi.

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur foarte mult daca l-am ajutat pe fratele tau sa citeasca mai bine. Incearca sa-i dai sa citeasca intai carti cu povesti si povestiri mai scurte.

 14. melisa

  e pre lunga !!:)))

  1. Zinaida Strinu

   Scurteaz-o !

 15. vladuts

  Cel mai frumos ! Multumesc mult ! Voi lua 10 sigur !

  1. Zinaida Strinu

   Vei lua 10 sigur daca vei respecta ceea ce am scris deasupra titlului povestirii. ;)

 16. Andreea

  Multumesc!@_@ Nici nu stii ce placere mi-ai facut sa citesc din nou sa citesc snoave populare!$_$

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca ti-a facut placere, Andreea ! :)

 17. andreea

  mi-a fost de folos
  multumesc !!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Andreea, ma bucur ca te-am ajutat ! :)

 18. Rares Urcan

  este foarte tare imi place mult si chiar aveam nevoie la scoala

 1. PACALA PUNE RAMASAGURI CU BOIERUL - 2

  […] Lecturi: Pacala în satul lui » […]

 2. Lecturi: Păcală şi rămăşagurile cu boierul (2)

  […] Lecturi: Păcală în satul lui » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>