«

»

CUORE – MICUL TOBOȘAR SARD

Povestiri pe scurt ale unor scrieri recomandate elevilor, îndrăgite și de adulții iubitori de lecturi.

În sectiunea PovestiriMicul tobosar sard din volumul Cuore de Edmondo de Amicis, una dintre cele mai frumoase carti pentru copii.

micul-tobosar-sard

Cuore. Micul tobosar sard. Scenă din războiul de independență dus de Italia împotriva Austriei la 1848.

Cuore

Micul tobosar sard

de Edmondo de Amicis

În timpul unei bătălii dintre italieni şi austrieci, de pe la 1848 (acum vreo suta şaizeci de ani), vreo şaizeci de soldaţi italieni, printre care şi micul tobosar sard, s-au baricadat într-o casă singuratică şi pustie. Băiatul din Sardinia, cu chipul măsliniu şi ochii negri,  avea vreo paisprezece ani, dar părea de doisprezece, atât era de mic.

Soldaţii trăgeau de la ferestre în austriecii care voiau să ocupe ei casa, aflată pe o colină. Îi dirija de sus căpitanul lor, un om în vârstă, slab şi sever. Din când în când câte un ostaş de la ferestre cădea, nimerit de un glonţ. Tovarăşii lui îl trăgeau  la o parte şi altul îi lua  repede locul. Micul toboşar sard, cocoţat pe o măsuţă, întindea mereu gâtul, să vadă ce se întâmplă afară.
Deodată un sergent îl chemă pe micul toboşar la căpitan, sus, la mansardă. Căpitanul îi dădu băiatului biletul pe care îl scrisese mai înainte şi îi ordonă să se ducă în vale, unde se aflau ai lor şi să îl dea primului ofiţer pe care îl va întâlni.

Cât ai clipi din ochi, băiatul lepădă centura şi raniţa, luă biletul şi coborî pe o frânghie în spatele casei. O luă la fugă la vale şi, tocmai când căpitanul răsuflă uşurat, crezând că  a scăpat neobservat, în jurul micului toboşar se ridicară cinci-şase norişori de pulbere, ridicaţi de gloanţele austriecilor care trăgeau în el.

După câteva clipe micul tobosar sard căzu. Căpitanul crezu că l-au ucis, dar băiatul se ridică şi continuă să fugă, şchiopătând. Căpitanul crezu că şi-o fi scrântit piciorul când căzuse. Băiatul alerga tot mai greoi şi se oprea din ce în ce mai des, încât căpitanul se gândi că fusese nimerit de vreun glonţ în picior.

Un soldat îl anunţă că austriecii  le cer să se predea, dar căpitanul le ceru să nu răspundă, neluându-şi ochii de la băiat. Acesta păru că se aşează jos, iar căpitanul îl ocărî, făcându-l nemernic şi laş. Apoi micul toboşar sard se ridică, porni târâş mai departe şi căpitanul îl pierdu din ochi.

Austriecii se apropiară de casă foarte mult, opriră focul şi strigară, întâi în germană, apoi în italiană , să se predea.Căpitanul urlă un „Nu!” pe fereastră şi focul reîncepu cu şi mai multă putere de ambele părţi. La un moment dat un sergent strigă că vin ai lor,  îi văzură şi năvăliră afară, prinzându-i pe austrieci la mijloc. Ziua se încheie cu victoria italienilor, dar a doua zi fură înfrânţi, căci austriecii erau mult mai mulţi. Luând-o pe drumul retragerii, ajunseră la un spital de campanie şi căpitanul intră să-şi caute unul dintre locotenenţi, care fusese grav rănit .

De îndată ce intră, se auzi strigat de o voce slabă. Se uită în jur şi îl văzu pe micul tobosar sard, galben şi slăbit, întins  într-un pat. Îl lăudă că şi-a făcut datoria, dar ochii lui erau în căutarea locotenentului său. Îl întrebă totuşi pe băiat dacă e rănit, iar acesta abia răspunse, îngălbenindu-se şi mai tare. Căpitanul îl întrebă dacă a pierdut mult sânge şi atunci băiatul dădu pătura la o parte şi îi spuse că a pierdut şi altceva, nu numai sânge. Micul toboşar avea piciorul stâng tăiat de deasupra genunchiului. Ofiţerul se îngrozi şi tocmai atunci trecu un medic, care îi şopti că, dacă nu ar fi făcut sforţarea nebunească de a-şi continua drumul, ar fi putut să-i salveze piciorul…

Căpitanul îl acoperi cu pătura pe micul tobosar sard, apoi, în tăcere, îşi scoase chipiul în faţa lui, spunându-i că el e doar un căpitan, dar băiatul este un erou.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a povestirii Micul tobosar sard

Citește textul întreg !

Citește și alte povestiri din volumul Cuore:

4468025380

5 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. FLOAREAS

  Frumoasa poveste !

  1. Zina

   Da, e o povestire frumoasa si impresionanta.

 2. ghizela

  Da,nemuritoare povesti!..cu asa ceva ne mangaiam noi copilaria…Oliwer Twist,Singur pe lume,Gavroche…eheee.Nu inteleg,de ce nu se mai citeste??

  1. Zina

   Cred ca o prima cauza ar fi urmatoarea: parintii nu le mai citesc sau nu le mai povestesc copiilor de cand sunt mititei. E mai comod sa-i puna in fata tv sau pc…

 3. Zina

  Dacă ne gândim bine…poate spaghetti ? :) Apropo de ele uite o reţetă foarte bună şi uşoară, încearc-o atunci când poţi

  http://www.adihadean.ro/2010/11/spaghetti-frittata/

 1. CUORE - DE LA APENINI LA ANZI -3- de Edmondo de Amicis

  […] CUORE – MICUL TOBOȘAR SARD de Edmondo de Amicis » […]

 2. Lecturi: De la Apenini la Anzi - 3- Cuore

  […] Lecturi: Micul toboşar sard – Cuore » […]

 3. Tweets that mention Micul toboşar sard - Cuore | Lecturi povestite pe scurt -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Andr33a (Deity), Zinaida Strinu. Zinaida Strinu said: Arrivederci, Cuore ! http://wp.me/p18xd1-Cz […]

 4. Micul toboşar sard – Cuore - Ziarul toateBlogurile.ro

  […] Micul toboşar sard – Cuore Sat Nov 27, 2010 8:20 am Un mic toboşar sard îşi salvează tovarăşii de luptă, plătind un preţ foarte mare… Continue reading → […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>