Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CUORE. MICUL COPIST. Povestire pe scurt

 

EDMONDO DE AMICIS

n.1846 – d.1908

Scriitor, jurnalist şi pedagog  italian, a scris romane şi volume de memorialistică. Din scrierile sale: Cuore, Viaţa militară, Romanul unui învăţător, Prietenii, Amintiri din Londra.

Citește mai multe despre biografia lui Edmondo de Amicis !

cuore

Cuore

Cuore este un mănunchi de povestiri ai căror eroi principali sunt nişte copii din Italia. Nişte copii care îşi iubeau mama, îşi iubeau tatăl, îşi iubeau ţara şi nu le era ruşine să îşi arate prin fapte iubirea din inimă (cuore = inimă,  în limba italiană).

Cuore de Edmondo de Amicis

Micul copist

Acum mai bine de o sută de ani, în familia numeroasă a unui umil slujbaş la căile ferate din Florenţa, Giulio, un băiat de doisprezece ani, era fiul cel mai mare. Tata îl iubea mult şi era înţelegător cu el.
Numai în privinţa şcolii tata era neiertător, căci dorea ca băiatul să înveţe foarte bine, ca să capete o slujbă şi să îşi ajute familia, tare împovărată de lipsuri.

Tata era cam în vârstă, iar munca şi sărăcia îl albiseră şi îl gârboviseră înainte de vreme. Cu toate acestea, în afara slujbei îşi mai luase şi de lucru acasă, de la o editură. Noaptea,  la lumina lămpii cu gaz, scria copii de mână după diferite lucrări, iar pe nişte banderole scria numele şi adresele abonaţilor la ziare şi cărţi. La fiecare cinci sute de adrese câştiga trei lire. Munca de noapte îl obosea însă şi, mai ales, îi obosea groaznic ochii.

Băiatul îi zise să îl lase să scrie el, dar tatăl său îl refuză, spunând că şcoala este mult mai importantă decât adresele acelea. Giulio băgase de seamă că tata se opreşte din lucru şi se duce la culcare când orologiul bătea ora douăsprezece. Începu să se scoale după ce tatăl lui se culca şi micul copist scrise adresele pe banderole imitând scrisul tatălui său.

Fără să-şi dea seama ce se întâmplă, tatăl începu să creadă că munceşte mai cu spor şi le spuse cu bucurie la sfârşitul lunii că a câştigat cu treizeci  şi două de lire mai mult decât luna trecută. Timpul trecea, iar  micul copist, istovit de munca din timpul nopţii, arăta tot mai rău şi învăţa tot mai prost. Tatăl lui începu să-l certe cu cuvinte tot mai aspre, băiatul suferea cumplit, dar nu voia să-i spună din ce cauză a ajuns el aşa, fiindcă ştia că nu l-ar mai fi lăsat să îl ajute şi să îi uşureze munca.

Încet, încet, Giulio slăbi, deveni palid, era din ce in ce mai somnoros şi mai neatent. Tata începu să-i spună vorbe grele, deşi mama îi lua apărarea şi spunea că se vede că e bolnav, căci aşa arăta. Atunci tatăl spuse că nu-i pasă, vorbă care îi răni inima lui Giulio. În noaptea aceea, nespus de obosit, când întinse mâna să ia pana de scris, trânti o carte pe jos. Speriat, aşteptă să vadă dacă nu s-a trezit careva de-al casei. Nu se auzea nimic.

Începu să scrie, banderolă după banderolă, fără să ştie că în spatele lui stătea tatăl său. Venise atras de zgomotul cărţii căzute şi rămăsese să-l privească pe copilaşul lui cum îi făcea munca. Înţelegea acum de ce băiatul lui este galben şi obosit, de ce nu mai învaţă atât de bine cum învăţa înainte. După un timp îl cuprinse în braţe şi îl sărută plângând şi cerându-şi iertare de la el. Îl duse la mamă-sa şi îi spuse şi ei ce făcea micul copist de trei luni de zile, cum îl ajuta să câştige pâinea familiei. Mama îl îmbrăţişă mult timp, apoi îl trimise la culcare şi, după luni de zile, băiatul avu un somn liniştit. Când se trezi, îl văzu pe tatăl lui , care petrecuse toată noaptea aşezat lângă patul său.

~~~~~~~~

Găsești textul întreg al povestirii aici!

Dă click aici pentru Cuore – Micul patriot padovan !

Citește și alte povestiri din volumul Cuore:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

34 comments

6 pings

Skip to comment form

 1. ANTABO

  De mult timp va urmarim si doream sa va multumesc. Ne sunteti de mare ajutor. Copiii mei amandoi au teme multe ca toti copiii, dar mai fac matematica si informatica, sah de performanta, asta implicand 4-5 ore de studiu pe zi, cel mic face pian si tenis si doreste din toamna sa faca si chitara… Deci au un program foarte incarcat. Daca nu ar fi rezumatele dumneavoastra scrise cu atat de mult talent si daruire, ei nu ar sti despre ce este vorba in aceste minunate carti. Va multumim si va dorim multa sanatate .

  1. Zinaida Strinu

   Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Mă bucur că apreciați aceste povestiri și că vă preocupă atât de mult educația copiilor dvs. Să vă aducă numai bucurii!

 2. elena

  este povestea sau rezumatul?

  1. Zinaida Strinu

   Elena ! Dacă ai fi citit cu atenție, DE LA ÎNCEPUT PÂNĂ LA SFÂRȘIT, ai fi aflat încă de la început că este o povestire pe scurt, iar la sfârșit ai fi găsit linkul (trimiterea) către textul întreg al acestei povestiri, care se află pe alt blog.

 3. Razvi

  E foarte scurt dar frumos e foarte frmos

  1. Zinaida Strinu

   Da, e o povestire frumoasă.

 4. George

  NU cumva ai si fisa de lectura de la harap alb

  1. Zinaida Strinu

   Nu am, dar ai un ajutor în articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 5. Anastasia

  Îți mulțumesc foarte mult pentru această lectură! Apropo, să înțeleg că, și astăzi se luptă mulți ca să supraviețuiască, muncind, trudind pentru familie, chiar de mici făceau aceste lucruri. Copiii, după cum se vede, sunt tratați ca niște oameni mai mari, făcând niște treburi foarte grele, ceea ce mă cam surprinde. Atunci nu erau legi, așa e? Mă refer la legi, la drepturile copilului. În orice caz, am văzut într-un fragment că, era un coșar, un copil mic, ce plângea, deoarece, își pierduse banii adunați, și o să-l bată stăpânul. Mi-a fost așa milă de el! Noroc de fetițele cu suflet de aur. Au adunat bănuți ( 500 lire ) , și, deodată, fața băiatului i s-a înseninat!… Poate, mă corectezi tu dacă am greșit cu ceva! :) Pupici! Muaaaah!

  1. Zinaida Strinu

   Desigur, există și astăzi, în toată lumea, copii care muncesc ca să-și ajute familia. Afirmația asta cu drepturile copilului este relativă. Dacă nu au ce mânca, lasă drepturile la o parte și caută de muncă. Drepturile s-ar putea respecta dacă ar exista locuri de muncă pentru părinții lor, dacă aceștia ar avea salarii decente, dacă prețurile și impozitele ar fi mai mici etc.etc.

 6. Iulia

  Buna ziua! Sunt o mare cititoare a povestirilor dumneavoastra si dati-mi voie sa va spun ca sunteti incredibila. De la dumneavoastra am inteles mult mai bine ceea ce autorul dorea sa arate prin diferite expresii si eu nu intelegeam. Felicitari si continuati tot asa. Daca imi permiteti as vrea sa va semnalez o mica greseala: la povestire nu se foloseste prezentul simplu. In mai multe povestiri ale dumneavoastra am vazut prezentul simplu. O zi buna!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere, Iulia.
   Confunzi prezentul cu perfectul și povestirea cu rezumatul. În rezumat nu se folosește perfectul simplu, ci prezentul. În ceea ce privește povestirea, se și spune despre perfectul simplu că este ”timpul povestirilor”.
   O zi bună și ție ! :)

 7. Gabriela

  Aceasta este toata cartea povestita?

  1. Zinaida Strinu

   Nu, este o singura povestire din carte. La sfarsit ai o trimitere spre urmatoarea povestire. Dai clic pe titlul scris cu albastru si ajungi la ea.

  2. alexandra

   mi-a placut aceasta poveste !

   1. Zinaida Strinu

    Mă bucur că ți-a plăcut, Alexandra !

 8. bianca

  acesta e cuore de admodo de amicis ? am mare nevoie la scoala !!!

  1. Zinaida Strinu

   Desigur ! Nu se observa din titlu ? Este povestirea pe scurt a povestirilor din volumul Cuore.

  2. costin

   este o poveste foarte frumoasa

   darius

   1. Zinaida Strinu

    Mă bucur mult că îți place, Darius! :)

 9. Darius

  Multumesc din toata inima, din nou !

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare drag, Darius ! :)

 10. Ana

  Sunteti foarte buna la povestit , am luat nota mare la romana cu ajutor acestor povestiri din care m-am inspirat si eu . :*

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Ana ! Mă bucur că ai luat o notă mare.

 11. Laura

  Buna! Imi cer scuze de deranj , dar eu caut povestirea cartii „Cuore , de Edmondo De Amicis” simpla , ca stiu ca sunt mai multe acartii de genu asta. Dar eu am nevoie de simpla povestire , de la cartea Cuore simpla cand mergea la scoala in clasa a III-a. Ma puteti ajuta cu povestirea?

  1. Zinaida Strinu

   Acestea sunt povestirile din cartea Cuore simpla, pentru clasa a III-a.

 12. Alex

  Ok scuza-ma atunci

  1. Zinaida Strinu

   Nu trebuie să te scuzi, oricine poate greși. Important e să te ferești să mai greșești și să respecți regulile ! :)

 13. Alex

  Foarte Frumoasa Lectura Si Multumesc Foarte Mult Pt. Ca Aveam Nevoie De Ea La Scoala :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, dar numai primul cuvânt al unei propoziții începe cu literă mare, nu toate ! Deci, corect era ”Foarte frumoasa lectura si multumesc foarte mult pentru ca aveam nevoie de ea la scoala !”

 14. patricia

  Este toata povestea sau numai rezumat ?

  1. Zinaida Strinu

   Aici este povestirea pe scurt.

   P.S. La URL trebuie să scrii numai dacă ai blog ori site. Altfel, nu !

  2. ioana

   Pai din pnctul meu de vedere este doar un fragment deoarece au am citit cartea si o am si in bibloteca mea deci aici ete doar un mic fragment din acesta poveste pentru ca iti mai zice joc ca tot textul il gasesti le blogl de lecturi Sucess la citit si la facut rezumatu

 15. papusa

  foarte frumoasa lectura

 1. CUORE - MICUL TOBOȘAR SARD

  […] Micul copist  […]

 2. CUORE - MICUL PATRIOT PADOVAN

  […] Micul copist  […]

 3. CUORE - DE LA APENINI LA ANZI -3- de Edmondo de Amicis

  […] Micul copist  […]

 4. CUORE - MICUL CERCETAȘ LOMBARD

  […] Micul copist  […]

 5. CUORE - INFIRMIERUL TATII de Edmondo de Amicis

  […] Micul copist  […]

 6. Lecturi: De la Apenini la Anzi - 2- Cuore - Lecturi povestite pe scurt

  […] volumul Cuore de Edmondo de Amicis. Lectură povestită pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>