BIBLIA (7) – Iudita şi Olofern

Povestiri pe scurt – Biblia

Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea Bibliei măcar pentru perspectiva culturală. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la întâmplări biblice. Menţionez doar opera Samson şi Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, celebrele cuvinte cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, ce i-au fost atribuite scriitorului de mulţi care nu ştiau că el cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Urmare la Biblia- 6 Judecata regelui Solomon

Biblia

Vechiul Testament

Iudita și Olofern


Iudita si Olofern

Biblia – Iudita și Olofern

Într-o vreme regele Asiriei trimise un general al său, pe nume Olofern sau Holofern, să cotropescă toate ţările de la asfinţit. Olofern ajunse biruitor până în Canaan şi începu asediul cetăţii Betulia. Tăie conductele de apă, iar oamenii din cetate nu avură în curând ce să mai bea, aşa că mai-marii cetăţii hotărâră să o predea peste câteva zile. In cetate trăia o tânără văduvă, foarte credincioasă şi cuminte, pe nume Iudita. Când află că vor să predea cetatea lui Olofern, Iudita le zise bătrânilor cetăţii să nu se grăbească şi să ceară ajutorul lui Dumnezeu. Aceştia îi răspunseră să se roage ea de Domnul să trimită ploaie, ca să aibe ce să bea. Iudita se duse să se roage şi, în timp ce se ruga, îi veni un gând.
Iudita se duse acasă şi se îmbrăcă în veşminte frumoase, apoi se duse cu o slujnică în tabăra asirienilor, la Olofern. Acestuia îi plăcu Iudita şi după câteva zile o chemă la un ospăţ. După ce mâncă şi bău cât putu, Olofern se întinse pe un pat şi adormi. Iudita rămase singură cu el, îi luă paloşul, îl apucă de păr şi îi tăie capul. Dete capul slujitoarei să îl pună în desagă şi plecară înapoi la cetatea Betulia.

În cetate, Iudita adună toţi oamenii şi le arătă capul lui Olofern. Oamenii atârnară capul de zidul cetăţii şi în zori năvăliră asupra asirienilor. Aceştia alergară să îl trezească pe Olofern, dar îi găsiră în pat trupul fără cap. Înspăimântaţi, asirienii fugiră. Iudita a fost lăudată de bătrânii cetăţii şi de toţi oamenii din cetatea Betulia, pe care a salvat-o.

* * * 

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru continuare – Înțeleptul Daniel !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Pingback: BIBLIA (6) - Judecata regelui Solomon

 2. Pingback: BIBLIA (8) - Înţeleptul Daniel. Suzana

 3. Bună Ziua ! ~ Doamnei Zina ! (o adevarata Zînă)
  ~
  Abia acum (cca. 30 minute in urma) am dat de raspunsul dumneavoastra, la un comment de-al meu, de pe vechiul dvs. Blog. Ma sfatuiati sa trec direct la Blog WordPress. Doamna Karina (Blogul [Karina – Playcast art]) mi-a dat chiar si un link (la care INCA ma uit … ca vitelul la poarta noua ! Chiar nu ma pricep. Mi-ar fi placut DECI sa am doar doua bloguri: 1 pe Blogspot si 1 pe WP ! Sunt tentat sa adopt si alte „trasnai” (ablog de exemplu), inca ma abtin.
  Am profil Gravatar, deci voi avea „chip” cand comentez pe WP, insa nu sunt satisfacut. SIMT ca pierd multe oportunitati de manifestare bloggeristica.
  Daca m-ati putea ajuta efectiv, eu fiind bucurestean dar si pictor (este drept, doar „executant” la teatrul Nottara Bucuresti), voi avea grija sa nu raman dator !
  ~
  Deja vad ca aveti multa pricepere in IT, cai aici (Lecturi povestite pe scurt) am ajuns plecand de la PRIMUL dvs. articol din [ARTE @ Zinnaida]: „IUDITA SI OLOFERN Biblia”.
  Aici las acest comment ! Imi face impresia ca am sosit cumva „la mijloc” si nu dau de inceput. Doar daca inceputul nu se afla pe „vechiul” Blog !
  Eu doresc sa citesc TOT, insa, nu stiu daca are rost sa mai comentez articolele de pe vechiul blog, tinand cont ca … „v-ati mutat” (?).
  ~
  Cornelius, :) (fara diacritice; 4 Noiembrie 2011.5~16:55 AM) ~,

  • Comentati fara grija, totul ajunge la mine ! Tot ce am scris am transferat pe blogurile „noi”, in vigoare, acesta cu lecturi si celalalt de arte. Daca doriti sa va ajut, va ajut cu placere, in limita timpului meu liber. Nu imi veti fi dator decat cu un gand si o vorba buna. Scrieti-mi in formularul de la Zina-contact la ce ajutor va referiti. O seara buna !