Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

PROMETEU SI LEGENDELE SALE

Prometeu si legendele sale 

Povestiri pe scurt după Legendele Olimpului

prometeu

Prometeu

Prometeu era fiul titanului Iapet şi al titanidei Temis. El mai avea un frate, pe Epimeteu. Încă de mic, Prometeu se dovedise isteţ şi dornic de cunoaştere. Ca titan matur, a dorit să făurească o fiinţă care să stăpânească Pământul şi roadele sale.

A modelat din lut şi apă proaspătă trupul unui om, un bărbat ce semăna leit cu zeii. Apoi a rugat-o pe Atena, zeiţa înţelepciunii, să dăruiască minte fiinţei nou create. Atena i-a îndeplinit rugămintea şi omul a fost înzestrat cu gândire.

Lui Zeus nu i-a plăcut că oamenii semănau cu zeii. A hotărât ca întotdeauna oamenii să se supună zeilor şi să îi slăvească mereu. I-a chemat pe oameni să vină  ca să afle ce hotărâre iau zeii în privinţa îndatoririlor pe care le vor avea.

Oamenii, însoţiţi de Prometeu, au venit. Au adus şi un taur mare, precum fusese porunca lui Zeus. Acesta le spuse oamenilor că au îndatorirea să îi slăvească pe zei, să le construiască temple şi altare, să le aducă sacrificii.

Fiindcă voia să le arate oamenilor cât de drept este el, Zeus le spuse să taie taurul. Să împartă ei carnea în două grămezi şi el va alege una din grămezi, care va reprezenta mereu jertfele. Gândul lui era că oamenii vor face o grămadă mai mare, pentru ei, şi una mai mică,  pentru zei. El o va alege pe cea mare şi îi va păcăli.

Grămezile le făcu Prometeu, una mare, din oase, coarne şi copite, învelită frumos cu un strat galben de grăsime. Cealaltă, mai mică, era din bucăţile bune de carne, învelite cu pielea, iar deasupra erau maţele şi stomacul. Fireşte, Zeus, lacom, a ales grămada mare şi frumoasă. Când a văzut că dedesubt sunt numai oase şi copite, se înfurie amarnic.

Chiar după această întâmplare, Prometeu a cerut focul, ca să îl dea şi oamenilor. Să se încălzească și ei în adăposturile lor, să gătească hrana şi să-şi fărească unelte, arme şi alte lucruri. Cum era supărat, Zeus l-a izgonit pe dată. Prometeu nu s-a lăsat. S-a dus noaptea în fierăria zeului Hefaistos-Vulcan şi a furat un bob de jar. Ca să nu îl stingă vântul sau ploaia, l-a adăpostit într-o tulpiniţă verde de soc şi l-a dus oamenilor. Rând pe rând s-au aprins focuri peste tot, pe câmpii, pe munţi,  prin păduri.

Oamenii au început folosească focul și să-şi facă, învăţaţi de Prometeu, unelte şi arme, roţi şi corăbii, case şi tot ce voiau ei. Mare i-a fost mânia lui Zeus când a văzut. A hotărât să se răzbune imediat, întâi pe oameni, apoi pe Prometeu.

L-a chemat pe Hefaistos şi i-a cerut să plămădească, tot din ţărână şi apă, o fată muritoare, frumoasă ca o zeiţă. Apoi le-a cerut zeilor să o înzestreze cu daruri. Aceştia i-au dăruit farmec şi gingăşie, haine minunate. Zeus, la sfârşit, i-a dat o cutie de aramă în care a pus mai multe daruri. I-a dat fetei numele Pandora şi i-a spus să dea cutia soţului ei, după ce se va căsători.

Hermes-Mercur a dus-o pe Pandora chiar acolo unde se aflau Prometeu şi fratele lui, Epimeteu. Toţi bărbaţii au dorit-o de soţie. Prometeu a spus că nu se încrede în darurile lui Zeus. Atunci ei s-au îndepărtat de fată. Epimeteu, însă, a rămas pe loc ca vrăjit. Atunci zeiţa Afrodita l-a trimis pe  Eros să-l ţintească în inimă cu săgeata aducătoare de iubire. Deîndată Epimeteu a spus că el o ia de soţie pe Pandora, astfel că a primit cutia Pandorei.

Epimeteu a deschis cutia Pandorei, dar din aceasta şi-au luat zborul toate relele. S-au răspândit pe tot pământul: minciuna, ura, invidia, durerea, suferinţa, necazul, foamea şi setea, moartea şi câte altele. Năucit, Epimeteu a trântit capacul la loc. Relele umpluseră pământul deja. În fundul cutiei a rămas numai Speranţa, care i-a mai ajutat pe oameni să înfrunte toate necazurile.

Văzând aceasta, Prometeu a urcat în Olimp, la Zeus, şi i-a spus acestuia, fără teamă, că e crud şi răzbunător. Că nu e demn ca un conducător să îşi urască şi să-şi chinuiască supuşii în loc să îi ocrotească. Groaznic de furios, Zeus le-a poruncit zeilor Hermes şi Hefaistos să îl ducă pe Prometeu pe vârful muntelui Elbrus. Să îl lege în lanţuri de stâncă, cu mâinile şi picioarele strânse în cătuşe grele. Să îl străpungă cu un piron în piept. Apoi Zeus îl trimise pe vulturul său, zi de zi, să îi sfâşie trupul, cu ciocul şi cu ghearele şi asta pentru mii de ani…

Prometeu îndură toate chinurile fără să se vaiete şi se uită  de acolo, de sus, peste pământ. Spre marele necaz al lui Zeus, îl ajută să reziste priveliştea oamenilor. Stăteau şezaţi în sate şi oraşe, la căldura focului din case. Mâncau hrana gătită pe vatră și își făureau lucruri cu ajutorul focului şi învăţăturilor pe care li le dăruise.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendelor despre Prometeu

Alte povestiri după Legendele Olimpului – Eroii:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

70 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Anonim

  SUper! Am facut rezumatul singur si am luat 10!!!

  1. Zinaida Strinu

   Bravo! Felicitări!

 2. Horia

  Sper sa ma ajute…..Multumesc oricum!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Eu cred că te va ajuta.

 3. Andra

  Multumesc mult!M-ai ajutat foarte mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag! Mă bucur că am putut să-ți fiu de folos! :)

 4. andy

  Zina esti geniala!!!

 5. andy

  E super legenda si m-a ajutat foarte mult la scoala.

  1. Zinaida Strinu

   Andy, mă bucur că ți-am fost de folos !

 6. rares

  o sa ma ajute la scoala

  1. Zinaida Strinu

   Da, Rareș, și mă bucur să îți fiu de ajutor !

 7. Andreea

  În alte locuri scrie că Prometeu este fiul titanului Iapet și al nimefei Climede. Sunt puțin confuza…

  1. Zinaida Strinu

   Caută ”Prometeu” pe Wikipedia. Totuși, e bine de știut că unele legende o dau drept mama lui Prometeu pe Tetis, iar altele pe Climene.

 8. radu

  îmi place

  1. Zinaida Strinu

   ma bucur

 9. mihaita

  Frumos,imi place foarte mult.!!!

 10. Andu

  Dar Prometeu de ce nu a impartit egal stiind ca Zeus este rau.in poveste scrie citez „Zeus spuse sa taie taurul , sa imparta EI (oameni) carnea”.Zeus vazand ca o gramada e mai mare cu oase si alta mai mica cu carne a crezut ca oameni au vrut sa-l pacaleasca .Si de aceea sa infuriat pe ei.Deci dupa mine e vina lui Prometeu. Pentru ca ar fi putut imparti egal si nimeni nu sa-r fi suparat.Intr-adevar poate Prometeu iubea prea mult oameni .

  1. Zinaida Strinu

   Poate…

 11. Andu

  Prometeu de ce a facut o gramada mare doar cu oase si o alta gramada mica cu multa carne buna???
  Si nu a impartit egal taurul??? La acest lucru ma refer.

  1. Zinaida Strinu

   Judeca singur: daca a pus de o parte carnea, ascunsa sub piele, si de alta parte oasele ascunse sub grasime, chiar daca greutatile or fi fost egale, valoarea celor doua gramezi era aceeasi ? Prometeu s-a bazat pe lacomia zeilor, care aveau si puterea de a alege. Au ales gramada mai mare si mai frumoasa, fiindca grasimea de deasupra oaselor stralucea tare in lumina zilei.

  2. Val

   De ce ? Pentru ca iubea oamenii si incerca sa le lase lor mai multa hrana. Acel taur sacrificat fusese crescut de oameni, pe cheltuiala lor. Mai tarziu animalul sacrificat a fost mielul,si a ramas in crestinism ca simbol al blandetii. Iisus Cristos a fost, la randul sau, sacrificat pentru oameni. Si este asemuit cu mielul sacrificat. De aceia nu inteleg de ce astazi (si) la noi se vorbeste despre „iepuras” ca simbol al Pastelui ?!

   1. Zinaida Strinu

    În ceea ce îl privește pe Prometeu, ai dreptate.

    Cât despre iepurașul de Paște, uite un posibil răspuns: ”Iepurasul, ca simbol al Pastelui si mesager al cadourilor pentru copii, isi are originea in Germania, unde e mentionat in carti inca din secolul al XVI-lea.
    Simbol al fertilitatii de provenienta pagana si asociat zeitei Eastre careia ii era dedicata luna aprilie (sau conform altor surse intreaga primavara), a fost treptat inclus in Saptamana Sfanta, incepand din secolul al XIX-lea. Desi provenind din filiere diferite (egiptene pe de o parte si celtice pe de alta parte), ideea de baza sustine iepurele ca intruchipand fertilitatea si viata noua.
    Tot in Germania au fost fabricate primele dulciuri din ciocolata si zahar si de acolo s-a raspandit traditia pe intregul continent si in Statele Unite (odata cu fenomenul de emigrare).
    Prezenta iepurasului in sarbatoarea de Paste nu are prin urmare nici o legatura cu credinta in invierea Mantuitorului Iisus Hristos ci mai degraba cu primavara si renasterea la viata. Alte legende asociate acestui animal se intalnesc si in China (unde se pare ca iepurele intruchipeaza o creatura ce traieste pe Luna si macina orezul, simbol al vietii) sau la anumite triburi din America unde exista un mit conform caruia iepurele ar fi adus oamenilor focul. Legendele budiste mentioneaza ca iepurele, neavand ce sa aduca drept jertfa zeitei Indra s-ar fi gatit in focul sacru iar ca rasplata a fost asezat pe luna. Cultura mayasa asociaza iepurele chiar cu inventarea scrisului.”

 12. Elena

  Multumesc foarte mult doamna Zina! M-ati ajutat enorm! <3

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Elena, mă bucur că am putut să te ajut !

 13. Miky ^_^

  Este foarte interesanta povestea o stiam pentru ca am citito anul trecut deoarece stiam ca o sa am nevoie anul acesta de ea…e cam trista soarta data de Zeus pentru bietul Prometeu care a incercat doar sa aduca foc oamenilor :(:P
  Multumesc! :*

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Miky ! Și pe mine m-a întristat soarta lui Prometeu.

 14. andreeea

  Nu apar comentariile !

  1. Zinaida Strinu

   Apar numai după ce le citesc și le aprob.

 15. andreeea

  M-a ajutat foarte mult, dar apropo, sunt ambele capitole?

  1. Zinaida Strinu

   Despre ce capitole vorbești ?…

 16. Melissa

  Mi-a placut mult comentariul am luat 10* cu steluta mersi Zina sau doamna Zina sau domnisoara Zina. Ati putea ca pe acest site sa puneti si o legenda cu otomani.Va apreciez mult munca

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere.
   Caută la Legendele istorice de Dimitrie Bolintineanu.

 17. I a n c u

  Sper sa fie bun :(…imi trebuie pt. maine Legenda lui Prometeu despre foc…asta e corecta? :(

  1. Zinaida Strinu

   Depinde ce înțelegi tu prin ”corectă”…
   Oricum, aici sunt mai multe legende despre Prometeu, după cum spune și titlul. Dacă ai nevoie doar de aceea legată de aducerea focului, caută fragmentul respectiv.

 18. ALEx

  sunteti o doamna miraculoasa lecturirecenzate.ro cel mai bun site

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc frumos pentru apreciere !

 19. ALEx

  da ea ceva interesant ma ajutat mult la scoala si uimitor

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți se pare interesant. :)

 20. alex

  e interesant

  1. Zinaida Strinu

   Ce este interesant ?

 21. Andra

  Foarte bun rezumatul! M-a ajutat mult la scoala. :D

  1. Zinaida Strinu

   Sunt bucuroasă că ți-am fost de folos, Andra ! :)

 22. DAC

  Varianta actuala e cu Epimeteu la Puscarie pentru fals si uz de fals si insusire de foloase necuvenite (toate alea) si Prometeu eliberat de Zeus pentru servicii aduse oamenilor sai. „Hefaistos, spune-i lui Hermes ca voi accepta propunerea lui Zeus si Pandora sa nu se grabeasca ca fata mare la maritis.”

  1. Zinaida Strinu

   Bine ai venit, Dacule ! Astea sunt vise… sau ce ?! :D

 23. denissa

  Buna .ma numesc denisa am 30de ani .casatorita 3copii. Sa va spun problema . la mine in oras ( bremen germania) e o statuie . ce reprezinta un barbat pe un cal care este incolocit de un sarpe imens (balaur ) . Gen fintina, iar din gura sarpelui (care este in sus ) tisneste apa..iar jos scrie prometheu . am citit mult despre prometheu ,dar se pare ca nu destul . nu stiu nimic despre aceasta statuie .am cautat pe internet ,citesc cu placere despre zei . dar inca nu am aflat nimic referitor la statuia din orasul meu . ma puteti ajuta ???? .miii de multumirii .

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Denisa ! Voi încerca să găsesc informații despre statuie.

   1. ALEx

    va voi strica saitul!

    1. Zinaida Strinu

     Păi de ce ? Ce motiv ai avea ? Spuneai că e interesant, e uimitor, e cel mai bun…

 24. mmkio

  Zina = Geniu

  1. Zinaida Strinu

   Asta nu mi s-a mai spus ! Mulțumesc, dar e prea mult ! :D

 25. ana

  Imi place !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur ca iti place, Ana ! :)

 26. pisii

  Sper doar sa fie buna si adevarata povestea!!♥:))

  1. Zinaida Strinu

   ?!

 27. magdalena

  multumesc de informatie

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere !
   Nu era nevoie sa scrii doua comentarii, sub nume diferite, la acelasi articol !

 28. nistrean

  Multumesc mult pentru informatie ! Mi-a fost de mare ajutor ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur foarte mult că am putut să te ajut ! :)

 29. valeria

  Mai este cate ceva, dar si asa e forte bun, imi place !

  1. Zinaida Strinu

   Bineînțeles că mai este câte ceva, doar e o povestire pe scurt ! :)

 30. Vika

  Imi place. Dar aceasta este o legenda povestita pe scurt ? Nu aveti si mitul ?

  1. Zinaida Strinu

   Da, este o legendă sau un mit povestit pe scurt.

 31. radu

  scuuze da nai ceva mai pe scur e cam lung nu ca e greu d citi da de scris da totusi apreciez munca

  1. Zinaida Strinu

   Măi, voi meritați soarta ăluia din ”Povestea unui om leneș” ! După ce căpătați povestiri pe scurt, le vreți și mai scurte ?! Da’scurtați voi cât poftiți, că eu nu stau să vă înmoi posmagii, după ce vi-i dau degeaba !

   Uită-te în ce hal scrii, fiindcă ți-e lene să citești și să scrii ! Așa trebuia să arate din punct de vedere ortografic comentariul tău:
   ”Scuze, dar nu ai ceva mai pe scurt ? E cam lung. Nu că e greu de citit, dar de scris… Totuși, apreciez munca !”

 32. roman oana

  Imi place. Nu ai si mitul cu focul ?

  1. Zinaida Strinu

   Este cuprinsă în povestire, citește cu atenție până la sfârșit ! :)

 33. alex

  (Scuze, poate ca am mai scris lucrul asta, dar ma zapaceste internetul asta, caci nu mi-a aratat cand am mai publicat asta) Zina, ai un site foarte frumos de unde poti afla lucruri noi. As vrea sa te rog sa-mi spui cum sa creez si eu un sait de acest tip, unde sa pot publica tot ce invat la scoala la ora de istorie si ce citesc , te rog mult. Apropo, de ce mi se modifica poza ?

  1. Zinaida Strinu

   Da, ai mai scris, dar eu nu las decat comentariul acesta, ca sa nu se repete.

   Multumesc pentru aprecieri, Alex. Sigur ca stiu cum se creaza un site, dar ceea ce nu stii tu este ca el cere multe ore de munca, in fiecare zi. As vrea sa te gandesti daca ai timp pentru asa ceva, daca nu e mai bine sa iti consumi timpul cu invatatura si cu recreerea, caci sunt necesare si odihna si miscarea la un elev, indiferent in ce clasa ar fi. Site-ul te tine prea multe ore in fata pc si asta nu ar fi bine nici pentru creierul tau, nici pentru restul corpului. Nu vrei sa-l lasi pe mai tarziu ?

   Poza aceasta se numeste gravatar. Daca ai avea un site si ti-ai pune fotografia ta ca gravatar, ar aparea mereu aceeasi. Asa, se selecteaza la intamplare cate o poza de felul asta, odata una, altadata alta, cum se nimereste, cum alege site-ul, sa zicem.

 34. alex

  Foarte frumoase. Inca nu am citit decat Legendele Olimpului, Eroii. Te felicit !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere și pentru felicitări ! :)

 1. HERCULE SI GRAJDURILE LUI AUGIAS

  […] Legendele lui Prometeu Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1TwitterLinkedIn […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>