Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

PROMETEU SI LEGENDELE SALE

Prometeu si legendele sale 

Povestiri pe scurt după Legendele Olimpului

prometeu

Prometeu

Prometeu era fiul titanului Iapet şi al titanidei Temis, şi mai avea un frate, pe Epimeteu. Încă de mic, Prometeu se dovedise isteţ şi dornic de cunoaştere. Când a devenit şi el un titan matur, era stăpânit de gândul şi dorinţa să făurească o fiinţă plină de însuşiri care să stăpânească Pământul şi să-i folosească roadele, cu înţelepciune.

A modelat din lut şi apă proaspătă şi rece trupul unui bărbat, ce semăna leit cu zeii. Apoi a rugat-o pe Atena, zeiţa înţelepciunii, să dăruiască minte fiinţei nou create. Atena i-a îndeplinit rugămintea, căci îl preţuia mult pe Prometeu, şi omul a fost înzestrat şi cu gândire.

Lui Zeus nu i-a plăcut că oamenii semănau cu zeii şi a hotărât ca întotdeauna oamenii să se supună zeilor şi să îi slăvească mereu. I-a chemat pe oameni să vină  ca să afle ce hotărâre iau zeii în privinţa îndatoririlor pe care le vor avea. Şi oamenii, însoţiţi de Prometeu, au venit, aducând şi un taur mare, precum fusese porunca lui Zeus. Acesta le spuse oamenilor că au îndatorirea să îi slăvească pe zei, să le construiască temple şi altare, să le aducă sacrificii.

Fiindcă voia să le arate oamenilor cât de drept este el, Zeus spuse să taie taurul, să împartă ei carnea în două grămezi şi el va alege una din grămezi, care va reprezenta mereu jertfele. Gândul lui era că oamenii vor face o grămadă mai mare, pentru ei, şi una mai mică,  pentru zei, dar el o va alege pe cea mare şi îi va păcăli.

Grămezile le făcu Prometeu, una mare, din oase, coarne şi copite, învelită frumos cu un strat galben de grăsime. Cealaltă, mai mică, era din bucăţile bune de carne, învelite cu pielea, iar deasupra erau maţele şi stomacul. Fireşte, Zeus, lacom, a ales grămada mare şi frumoasă, iar când văzu că dedesubt sunt numai oase şi copite, se înfurie amarnic, hotărât să se răzbune pe oameni şi pe Prometeu.

Chiar după această întâmplare, Prometeu a cerut focul, să îl dea şi oamenilor, să se încălzească în adăposturile lor, să gătească hrana şi să-şi fărească unelte, arme şi alte lucruri. Cum era supărat, Zeus l-a izgonit pe dată, dar Prometeu nu s-a lăsat. S-a dus noaptea în fierăria zeului Hefaistos-Vulcan şi a furat un bob de jar. Ca să nu îl stingă vântul sau ploaia, l-a adăpostit într-o tulpiniţă verde de soc, goală pe dinăuntru, şi l-a dus oamenilor. Rând pe rând s-au aprins focuri peste tot, pe câmpii, pe munţi,  prin păduri. Oamenii au început folosească focul și să-şi facă, învăţaţi de Prometeu, unelte şi arme, roţi şi corăbii, case şi tot ce voiau ei. Mare i-a fost mânia lui Zeus când a văzut şi a hotărât să se răzbune imediat, întâi pe oameni, apoi pe Prometeu.

L-a chemat pe Hefaistos şi i-a cerut să plămădească, tot din ţărână şi apă, o fată muritoare, dar frumoasă ca o zeiţă. Apoi le-a cerut zeilor să o înzestreze cu daruri. Aceştia i-au dăruit farmec şi gingăşie, haine minunate, iar Zeus, la sfârşit, i-a dat o cutie de aramă în care a pus mai multe daruri. I-a dat fetei numele Pandora şi i-a spus să dea cutia soţului ei, după ce se va căsători.

Hermes-Mercur a dus-o pe Pandora chiar acolo unde se aflau Prometeu şi fratele lui, Epimeteu. Toţi bărbaţii au dorit-o de soţie, numai Prometeu a spus că nu se încrede în darurile lui Zeus şi atunci ei s-au îndepărtat de fată. Epimeteu, însă, a rămas ca vrăjit şi atunci zeiţa Afrodita-Venus l-a trimis pe  Eros-Cupidon să-l ţintească în inimă cu săgeata aducătoare de iubire. Deîndată Epimeteu a spus că el o ia de soţie pe Pandora, astfel că a primit cutia Pandorei.

Epimeteu a deschis cutia Pandorei, dar din aceasta şi-au luat zborul toate relele care s-au răspândit pe tot pământul: minciuna, ura, invidia, durerea, suferinţa, necazul, foamea şi setea, moartea şi câte altele. Năucit, Epimeteu a trântit capacul la loc, dar toate relele umpluseră pământul deja. În fundul cutiei a rămas numai Speranţa, care i-a mai ajutat pe oameni să înfrunte toate necazurile.

Văzând aceasta, Prometeu a urcat în Olimp, la Zeus, şi i-a spus acestuia, fără teamă, că e crud şi răzbunător şi că nu e demn ca un conducător să îşi urască şi să-şi chinuiască supuşii în loc să îi ocrotească. Groaznic de furios, Zeus le-a poruncit zeilor Hermes şi Hefaistos să îl ducă pe Prometeu pe vârful muntelui Elbrus, să îl lege în lanţuri de stâncă, cu mâinile şi picioarele strânse în cătuşe grele şi să îl şi străpungă cu un piron în piept. Apoi Zeus îl trimise pe vulturul său, zi de zi, să îi sfâşie trupul, cu ciocul şi cu ghearele şi asta pentru mii de ani…

Prometeu însă îndură toate chinurile fără să se vaiete şi se uită  de acolo, de sus, peste pământ. Spre marele necaz al lui Zeus, îl ajută să reziste priveliştea oamenilor, aşezaţi în sate şi oraşe, la căldura focului din case, mâncând hrana gătită pe vatră, făurind lucruri cu ajutorul focului şi învăţăturilor pe care li le dăruise.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendelor despre Prometeu

Alte povestiri după Legendele Olimpului – Eroii:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

70 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Anonim

  SUper! Am facut rezumatul singur si am luat 10!!!

  1. Zinaida Strinu

   Bravo! Felicitări!

 2. Horia

  Sper sa ma ajute…..Multumesc oricum!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Eu cred că te va ajuta.

 3. Andra

  Multumesc mult!M-ai ajutat foarte mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag! Mă bucur că am putut să-ți fiu de folos! :)

 4. andy

  Zina esti geniala!!!

 5. andy

  E super legenda si m-a ajutat foarte mult la scoala.

  1. Zinaida Strinu

   Andy, mă bucur că ți-am fost de folos !

 6. rares

  o sa ma ajute la scoala

  1. Zinaida Strinu

   Da, Rareș, și mă bucur să îți fiu de ajutor !

 7. Andreea

  În alte locuri scrie că Prometeu este fiul titanului Iapet și al nimefei Climede. Sunt puțin confuza…

  1. Zinaida Strinu

   Caută ”Prometeu” pe Wikipedia. Totuși, e bine de știut că unele legende o dau drept mama lui Prometeu pe Tetis, iar altele pe Climene.

 8. radu

  îmi place

  1. Zinaida Strinu

   ma bucur

 9. mihaita

  Frumos,imi place foarte mult.!!!

 10. Andu

  Dar Prometeu de ce nu a impartit egal stiind ca Zeus este rau.in poveste scrie citez „Zeus spuse sa taie taurul , sa imparta EI (oameni) carnea”.Zeus vazand ca o gramada e mai mare cu oase si alta mai mica cu carne a crezut ca oameni au vrut sa-l pacaleasca .Si de aceea sa infuriat pe ei.Deci dupa mine e vina lui Prometeu. Pentru ca ar fi putut imparti egal si nimeni nu sa-r fi suparat.Intr-adevar poate Prometeu iubea prea mult oameni .

  1. Zinaida Strinu

   Poate…

 11. Andu

  Prometeu de ce a facut o gramada mare doar cu oase si o alta gramada mica cu multa carne buna???
  Si nu a impartit egal taurul??? La acest lucru ma refer.

  1. Zinaida Strinu

   Judeca singur: daca a pus de o parte carnea, ascunsa sub piele, si de alta parte oasele ascunse sub grasime, chiar daca greutatile or fi fost egale, valoarea celor doua gramezi era aceeasi ? Prometeu s-a bazat pe lacomia zeilor, care aveau si puterea de a alege. Au ales gramada mai mare si mai frumoasa, fiindca grasimea de deasupra oaselor stralucea tare in lumina zilei.

  2. Val

   De ce ? Pentru ca iubea oamenii si incerca sa le lase lor mai multa hrana. Acel taur sacrificat fusese crescut de oameni, pe cheltuiala lor. Mai tarziu animalul sacrificat a fost mielul,si a ramas in crestinism ca simbol al blandetii. Iisus Cristos a fost, la randul sau, sacrificat pentru oameni. Si este asemuit cu mielul sacrificat. De aceia nu inteleg de ce astazi (si) la noi se vorbeste despre „iepuras” ca simbol al Pastelui ?!

   1. Zinaida Strinu

    În ceea ce îl privește pe Prometeu, ai dreptate.

    Cât despre iepurașul de Paște, uite un posibil răspuns: ”Iepurasul, ca simbol al Pastelui si mesager al cadourilor pentru copii, isi are originea in Germania, unde e mentionat in carti inca din secolul al XVI-lea.
    Simbol al fertilitatii de provenienta pagana si asociat zeitei Eastre careia ii era dedicata luna aprilie (sau conform altor surse intreaga primavara), a fost treptat inclus in Saptamana Sfanta, incepand din secolul al XIX-lea. Desi provenind din filiere diferite (egiptene pe de o parte si celtice pe de alta parte), ideea de baza sustine iepurele ca intruchipand fertilitatea si viata noua.
    Tot in Germania au fost fabricate primele dulciuri din ciocolata si zahar si de acolo s-a raspandit traditia pe intregul continent si in Statele Unite (odata cu fenomenul de emigrare).
    Prezenta iepurasului in sarbatoarea de Paste nu are prin urmare nici o legatura cu credinta in invierea Mantuitorului Iisus Hristos ci mai degraba cu primavara si renasterea la viata. Alte legende asociate acestui animal se intalnesc si in China (unde se pare ca iepurele intruchipeaza o creatura ce traieste pe Luna si macina orezul, simbol al vietii) sau la anumite triburi din America unde exista un mit conform caruia iepurele ar fi adus oamenilor focul. Legendele budiste mentioneaza ca iepurele, neavand ce sa aduca drept jertfa zeitei Indra s-ar fi gatit in focul sacru iar ca rasplata a fost asezat pe luna. Cultura mayasa asociaza iepurele chiar cu inventarea scrisului.”

 12. Elena

  Multumesc foarte mult doamna Zina! M-ati ajutat enorm! <3

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Elena, mă bucur că am putut să te ajut !

 13. Miky ^_^

  Este foarte interesanta povestea o stiam pentru ca am citito anul trecut deoarece stiam ca o sa am nevoie anul acesta de ea…e cam trista soarta data de Zeus pentru bietul Prometeu care a incercat doar sa aduca foc oamenilor :(:P
  Multumesc! :*

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Miky ! Și pe mine m-a întristat soarta lui Prometeu.

 14. andreeea

  Nu apar comentariile !

  1. Zinaida Strinu

   Apar numai după ce le citesc și le aprob.

 1. HERCULE SI GRAJDURILE LUI AUGIAS

  […] Legendele lui Prometeu Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1TwitterLinkedIn […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>