NEGHINITA

Neghinita de Barbu Delavrancea

neghinita

Neghinita

A fost odată o femeie bătrână şi cam singură. Îl avea pe moşneagul ei, dar acesta era mereu plecat. Ei nu aveau copii. Ar fi vrut un copilaş, măcar cât o neghinita, să-i ţină babei de urât.

Într-o zi, baba vorbea singură prin casă. Spunea că s-ar mulţumi  şi cu un copil mic cât o sămânţa de neghină. Dintr-odată a apărut un copilaş cât o neghinita. Era frumos ca o piatră scumpă, cu nişte ochişori ca două scântei albastre.

Baba, fericită, l-a numit chiar Neghiniţă.  A vrut să-l sărute, dar el s-a ferit, să nu îl soarbă. Apoi i-a spus că se duce să-l vadă pe moş la câmp, unde lucra. Bătrâna i-a spus unde se află aria unchiaşului şi Neghinita porni.

Pe drum, râse de nişte văcari făcându-i să-l urmărească în zadar. Era tare glumeț băieţelul. Când ajunse la unchiaş, acesta nu se bucură aşa ca baba.  Neghiniţă voia să-i arate că e şi el bun la ceva. Îi spuse că o să mâne el caii pe arie. Sări pe unul, sări pe altul, îi ciupi, până începură caii să fugă.

Un negustor care trecea pe acolo văzu totul. El îi ceru moşului să i-l vândă pe micuţ, pentru o pungă de galbeni. Neghinita intră în urechea moşului şi îi şopti ce să spună, ca să ia un preţ mult mai mare. Cei doi se tocmiră până ajunseră la douăzeci de pungi.

Negustorul dădu banii, îl luă pe copilaş şi îl duse împăratului. Isteţul îi dovedi întâi pe inteleptii cu bărbi albe. Ei spuneau că aşa ceva nu se poate, fiindcă nu scrie la carte. Neghinita sări pe masă şi le spuse  că „multe se pot şi nu stau în carţi”. Apoi se sui pe creştetul capului împăratului şi îi spuse acestuia că „cei mai mici sunt cei mai mari”.

Imparatul puse să i se facă micuţului o casă numai din aur, cât o nucă de mare. Neghinita rămase la sfatul cu inteleptii. El intră, pe rând, în urechile tuturor, să le asculte gândurile. Numai unul îl asculta cu atenţie pe împarat şi se gândea la ce zice acesta. Ceilalţi se gândeau la cu totul alte lucruri. Unul că imparatul are nasul cam mare, altul că-i place inelul împaratului. Unul la o femeie frumoasă, altul că ar da orice pentru  o sticlă de vin şi tot asemenea gânduri.

Neghiniţă fugi în urechea împăratului şi îi şopti tot ce aflase. Imparatul crezu că a început aşa, deodată, să ghicească el singur gândurile oamenilor. El începu să îi certe pe rând, spunându-le la ce se gândiseră. Numai celui care fusese atent la el îi spuse vorbe bune. Acesta începu să tremure, însă, şi împăratul îl întrebă ce are. Înţeleptul  spuse că socoteşte că nu ştie nimic, totuși se gândeşte că are leafa prea mică. Imparatul îi făgădui o leafă mai mare şi plecă, neînţelegând cum a putut el să ghicească gândurile.

Împărăteasa şi copiii ei se mirară foarte mult văzându-l pe Neghiniţă. Și mai mult se mirară când aflară de darul cel nou al împăratului. Împărăteasa îi ceru să-i afle şi ei un gând. Neghinita se şi strecurase în urechea ei. Deja îi ştia gândul : că ar fi bine să mai fie tânăr împăratul, cum era odată !

Mititelul se duse iute în urechea dreaptă a împăratului şi îi şopti. Nu știa că nu prea auzea cu urechea aceea. Împărăteasa râdea de împărat că nu-i poate ghici gândul. Neghiniţă îşi dădu seama şi se duse în urechea cealaltă. Împăratul începu să râdă şi îi spuse că asta nu se poate. Atunci, lui Neghinita îi veni pofta să râdă şi el de împărat.

Şi începu să-i sufle mereu în ureche că sfetnicii au îmbătrânit şi din cauza asta împărăţia merge rău. Împăratul credea că e gândul lui. Până la urmă, schimbă sfatul înţelepţilor, aducând alţii, nepricepuți și răi. În scurtă vreme îl dădură pe împărat jos de pe tron.

Împăratul porni prin ţară, plângând  după coroană şi după scaunul împărătesc. Neghiniţă îi spunea că mai bine se sprijină într-o cârjă de corn şi pune o frunză de lipan pe frunte, să-i ţină umbră. Imparatul plângea după slava lui. Neghiniţă îi spunea că nu fusese nici o slavă, că el fusese sluga tuturor. Toată viaţa dusese războaie, sfaturi, judecăţi, fusese împărat, dar nu om.

Până la urmă împăratul nu se mai jelui aşa și umblă cu Neghinita prin toată ţara. Văzu cum trăiesc oamenii de rând. Erau bătuţi de răcneau cât îi ţineau puterile. Erau goi şi desculţi, nemâncaţi, muncind şi ziua şi noaptea. Împăratul îl întrebă pe Neghinita de ce trăiau aşa. Acesta îi spuse că trăiesc aşa pentru că împăratul e surd şi nu aude, e orb şi nu vede, mănâncă şi doarme prea mult.

Împăratul înţelese ce vrea să spună mititelul. Tocmai când spunea că acum ar şti mai bine cum să se poarte dacă ar fi iar împărat, văzu venind o ştafetă mare. Aducea vestea că norodul dăduse jos pe împăratul cel nou şi îl voia înapoi pe cel vechi. Porniră spre scaunul împărăţiei. Neghiniţă îl întrebă, de pe umăr, dacă mai vede, mai aude, ori îi e foame şi somn !

Până la urmă, îi veni rândul să pătimească şi lui Neghiniţă. Într-o zi, intră în urechea cea bună, crezând că e cea surdă. Strigă tare de tot ceea ce împăratul trebuia să creadă că e gândul său. Împăratul însă, auzind în urechea cea bună un asemenea ţipăt, se sperie. Îşi dădu o palmă tare, peste ureche. Neghiniță căzu leşinat. Imparatul se supără că tot ce păţise fusese din cauza a ceea ce îi şoptise în ureche mititelul. El porunci ca Neghinita să fie înecat în puţul din curtea domnească.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Neghiniță

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Citește și povestirea pe scurt a altui basm de B.Delavrancea:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Cu plăcere! Mă bucur că ți-am fost de folos. Nu am povestit ”Blană-de-pisică” de frații Grimm, dar poți citi povestirea pe scurt la ”Piele-de-măgar” de Charles Perrault, care este foarte asemănătoare.

  • Domnu’Daniel, acesta nu este un rezumat ! :D Acestea sunt povestiri pe scurt. Le-am scris ca să vă ajut să înțelegeți textele originale. Dacă aveți nevoie de rezumate, puteți transforma aceste povestiri în rezumate folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 1. Foarte frumos ceea ce faci tu ! Imi place ca ne ajuti pe noi, copiii, sa ne facem o idee despre acest text, iar apoi sa il povestim si noi ! Va multumim doamna Zina :* !

 2. multumim,am reusit sa citim cu fetita mea,si sa transpunem in fisa de lucru cu propriile ei cuvinte:)si a iesit frumos,am citit povestea si din carte,si aici ea a fost cititoarea,o sa mai revenim:)

 3. Va multumesc mult caci postati aceste povesti extraordinare datorita carora noi putem sa aflam rezumatul multor povesti interesante si nemaicitite.
  Va multumesc mult,doamna Zina.
  Maria

 4. zina esti o femeie isteata dar eu mias dori sa faci lecturile putin mai scurte ca sa pot sa le scriu in caiet ok??????? mersi te pup :*

 5. Zina, imi place foarte mult cum povestesti toate aceste basme si cat de frumos te exprimi astfel incar sa fie si mai atractive.Imi plac toate povestirile tale,dar aceasta m-a impresionat cu adevarat.Iti multumesc ca ne ajutati pe noi,copiii.

 6. D-na Zina,imi sunteti de mare ajutor.Sunt o mamica, care isi ajuta si sustine copila.Este in clasa a 4a.Citeste,insa rezumatele, sau povestirile d-voastra ne ajuta mult pentru ora de lectura.Va multumesc,Adriana

 7. Mersi mult, Zina. Ca de obicei, am de unde sa ma inspir. Eu de abia sunt in clasa a 5-a si mereu cand ne pune sa povestim sunt primul. Apropo, imi place mult sa citesc si ma bucur ca am recitit-o din nou datorita tie. Multumesc din nou Zina :)

 8. Buna:]Cam lunga, eu de ex. trebuie sa o povestesc intr’o pag….Profesorul nostru ne da in fiecare sapt. cate 10 povesti de citit si de povestit in caiete…Astazi m’am lasat pe ultima zi cu ele:]]Si caut povesti cat mai scurte…Dar oricum, e buna si asa..decat altele :]]..Aa , da ..Vreau sa te intreb ceva ..Parintii mei imi tot spun sa nu caut povesti doar pe net, pentru ca e mai bine in carti(ce parere ai de asta??..e adevarat ce spun ei?)Si, cred ca nu te astepti..dar scrisoo’ mew ii km astha :]]pe comp..La sk de ex no scriiu aja..Multumesc:)Poate ca maine voi lua un 10 cu ajutorul tau..:]

  • 1. Nu pot să mulțumesc pe toată lumea. Pune mâna și scurtează-le, măcar atât să faci.
   2. Părinții tăi vor să spună că e mai bine să citești textul întreg. Asta poți s-o faci de pe net sau din cărți. Dacă citești din cărți e mai bine pentru ochi. Oricum, au dreptate să ceară să citești textul întreg. Povestirile pe scurt te ajută doar să înțelegi mai bine și să ții minte mai bine, dar nu țin locul textelor originale.
   3. Dacă nu scrii și aici ca la școală, adică așa cum este corect, al doilea comentariu nu o să îți mai apară. Ce rost are să folosești două feluri de a scrie ?

 9. Ce chestie! (cum ar zice unii) :)) Stii ca am uitat ca asa se termina aceasta poveste?! In capul meu toate povestile se termina „cu bine”! Ma bucur ca alegand o povestire pe care stiam ca mi-o amintesc mi-am dat seama ca… am imbatranit!
  Am avut o carticica – in care erau mai multe povesti – am imprumutat-o si… asa a ramas! Imi pare rau ca nu mi-au inapoiat-o dar daca le-a folosit lor sau altora e bine! :)

  Numai bine, Zina.

  • Se mai termină și trist unele. Aici e campion absolut Andersen, cu Fetița cu chibrituri, Soldățelul de plumb, Mica sirenă…
   Numai bine, Diana !

 10. Buna Zina:) am citit foarte multe povesti de la tine,sper sa fie toate “întregi” :)))) dar multumesc mult ca ne ajuti!:* pupici:*
  :) merciii:*

 11. Fain raspuns ,Zina !
  Nu ar fi rau sa afle si cunostiintele si prietenii Marinenelei , cine este cu adevarat .
  Daca lecturarea basmului , nu a ajutat-o cu nimic , ce ar putea lua de pe calculator, in afara expresiilor
  triviale.
  Fiecare cu doxa lui ; nu poti cere cuiva mai mult decat are sau…
  Multumesc , Zina , pentru basm !

 12. E cea mai buna povestire si nu e prima data cand iau de pe net povestiri facute de doamna Zina. Eu apreciez deoarece e foarte greu sa scrii atatea povestiri si face toate astea ca sa ne ajute pe noi.

  • Citește povestea și spune cum era Neghiniță: cum arăta, ce însușiri fizice avea și la ce le folosea, ce trăsături de caracter avea și cum se purta. Trebuie să-ți faci tema singură.

 13. Buna ziua, doamna Zina ! Am citit de multe ori lectura aceasta, am si primit un 10. Ne sunteti de folos la toti copiii (asa cred eu). Va respect !
  Sa stiti ca nu ma pot satura de povestirile scrise de dvs. Le citesc de 4-5 ori pe zi pentru ca imi place foarte mult sa citesc si imi place mult literatura romana. Multumesc pentru tot !

 14. Mi-a placut foarte mult. Povestesti perfect ! Chiar mi-a trebuit la niste lecturi suplimentare. Totusi a fost cam trista. Adica Neghinita a fost vandut apoi a fost omorat. Aproape ca am plans.

  • Multumesc pentru apreciere ! Da, e cam tristă, dar, uite, așa e și în viață, nu toate întâmplările se sfârșesc fericit și e bine să știți asta…

 15. Ei,am aruncat si eu o pietricica in apa,si-acum… .Eu mi-s de la tara doamna draga si sunt zidar de meserie si nu stiu sa oranduiesc cuvintele cum oraduiesc caramizile,de aceea m-am gandit ca cineva din bransa sa ticluiasca doua propozitii cu mesajul care se degaja din aceasta povestire,ca eu unul desi am citit-o fetei de cateva ori(toata povestea)nu prea am vazut ,,morala,, .Sa fie oare aceea ca odata ajuns bogat nu-ti mai pasa de saraci(de aici , sa fim mai darnici cu cei saraci , mai altruisti) sau ca nu e bine sa duci vorba de colo colo caci s-ar putea sa sfarsesti in vre-un put domnesc .Oricum am intors-o cu fata pe toate fețele… .Nu stiu de ce le da de la scoala povesti cu asemenea final(a fost o tema) cand sunt atatea altele cu finaluri frumoase.Dar ma rog… . Cu stima

  • Toata consideratia mea pentru un zidar de meserie care scrie atat de bine si atat de corect… Iata, ati facut exact ceea ce trebuia, morala nu e numai una, va felicit ! Si va felicit pentru faptul ca va ocupati cu seriozitate de copilul dvs. Sanatate si numai bine, va mai astept !

 16. Tocmai ce-am terminat-o de citit fetei mele, care este in clasa intai. Ar fi frumos sa scrieti si o ,,morala,,dupa sfarsitul povestirii, ca sa inteleaga si fata talcul ei.In rest toate bune si frumoase…

  • Felicitări ! Sunt bucuroasă că ”stau de vorbă” cu un părinte care îi citește copilului său povești. Poate ați observat că la sfârșitul povestirii de pe acest blog este o trimitere către http://povestiri-scolare.blogspot.com/, unde găsiți textul integral al poveștii și al altora, bineînțeles.
   În ceea ce privește ”morala” de la final…, vă sfătuiesc să stați de vorbă cu fetița, să încercați să scoateți de la ea ce a înțeles, ce învățăminte a tras, ajutați-o să afle ea singură morala. Asta îi va fi de mult mai mare folos decât o morală scrisă la sfârșit… O faceți să gândească, să-și activeze vocabularul, să-l îmbogățească și, în plus, se modelează mai frumos și mai bine relația părinte-copil. Morala scrisă la sfârșit nu o va ține minte peste ani, dar discuțiile frumoase cu tata și cu mama vor rămâne în memoria fetei pentru totdeauna.

  • Te rog să înveți să cauți singur. Dai click pe butonul ”Lecturi povestite” , alegi specia literară, în cazul acesta ”Basme” și dai click. Apare lista basmelor povestite, dai click pe titlul care te interesează și apare povestirea. Sau, mai simplu, scrii (corect) titlul căutat în spațiul alb în car scrie Search – dreapta sus.

  • Tu ai o adresă. Locuiești în orașul X, pe strada Y, la numărul Z.
   Fiecare blog are și el o adresă. Se numește URL și este scrisă sus, în câmpul care începe cu www sau cu http. Dacă n-ai blog, n-ai nici URL și nici nu e nevoie. Repet, la comentarii este obligatoriu să scrii doar numele tău și adresa ta de e-mail.

  • La sfârșitul ei este o trimitere către textul întreg al poveștii. Uită-te să vezi acela cât este de mare ! Nu se poate reduce la 10 rânduri ! :D
   PS. Dacă nu ai URL nu este nevoie să scrii nimic acolo. Sunt obligatorii doar numele tău și adresa ta de e-mail.

  • Mă bucur că te-am ajutat, dar să ne înțelegem: acesta nu este un referat, este o povestire pe scurt. Un referat are și date biografice ale autorului, și păreri proprii ale povestitorului, e ceva mai complex.

  • Da, este ! Dacă nu vrei să se prindă, 1. citește bine povestirea, ca să poți să-i răspunzi la întrebări (vezi că ai un link la sfârșit către textul întreg al poveștii); 2. mai schimbă și tu, pe ici, pe colo, cu cuvintele tale.

  • Dacă n-ai să știi s-o și povestești, chiar că n-o să te creadă, așa că nu te mulțumi s-o copiezi și să o modifici puțin. Citește cu atenție și caută să reții ! Succes ! :)

 17. E plina tara de copii retardati ca Marinenela. D-asta e evident ca mai bine nu o sa fie in Romania, cu asemenea oameni. Din ce in ce mai multi copii prosti, din ce in ce mai multi romani prosti, dar avem reclame de 2 bani cum ca invatamantul e mai bun… GOD

  Sa citesc povestirea asta m-a umplut de un sentiment placut de melancolie.

  • Gabriel, de asta trebuie să facem și noi ce putem să-i ajutăm să se deștepte. Numai cu critica nu faci pe nimeni să progreseze.
   Mă bucur că ti-a plăcut să-ți amintești de Neghiniță ! :)

 18. Esti geniala ! Vad ca iti place foarte mult sa povestesti !!! Cred ca ai fost cea mai buna din clasa la romana sau la literatura. Nu ? Eu sunt in clasa a cincea si doamnei diriginte i-a placut foarte mult lectura. Si mie mi-a placut.

  • Să nu exagerăm ! Chiar genială… Într-adevăr am fost foarte bună la limba română, mi-au plăcut mult și gramatica și literatura. Îmi pare bine că v-a plăcut povestirea. :)

 19. Ce mai faci Zina? Sora mea are o raceala dar nu una normala. I-a iesit la analize infectie urinara si ceva prost. Dar asta a fost de acum o luna i-a trecut doar mai are putin raceala. Dar dupa povestea aceea cu limbajul vulgar nici nu mai tine minte si este un „inger total”. TE PUP SA IMI MAI SPUI SI DESPRE TINE OK?

  • Ma bucur ca e bine sora ta. Mirela, cand mai vrei sa-mi scrii ceva personal, fara legatura cu blogul si cu articolele din el, te rog sa folosesti formularul de la pagina „Zina-contact”

 20. Multumesc foarte mult, Zina , am avut niste lecturi de citit si de facut rezumatul lor. Multumita tie am luat un 10 ! Ma scuzi daca mai scriu fara virgula, fara majuscula, dar pe calculator e mai greu sa respecti intocmai regulile de scriere. Si daca voi putea vreodata sa te ajut cu ceva, as face orice.

 21. Apropo eu am 16 ani jumate. Si va multumesc si pentru acest sfat de mai devreme. O sa facem tot ce trebuie pentru a fi perfecta. Haide sa nu mai vb despre ea . Mama si cu tata si cu mine ne ocupam de ea . si m-ai ales ca sa cumintit. As vrea sa nu mai vb despre ea. Va rog si va multumesc.

 22. Este de la scoala. Mi-a povestit totul. MI-A SPUS CA ESTE UNUL DIN CLASA A -7-A CARE ESTE UN COPIL FOARTE RAU.SI EA A AUZI IMPREUNA CU O PRITETENA CAND VORBEA LA TEEFON.EU I-AM SPUS CA ESTE UN CUVAT VULGAR SI URAT DESPRE CE A SCRIS SI AM SPUS TOTUL CE MI-ATI SCRIS DUMNEAVOASTRA.A INTELES SI A SPUS CA ISI PARE RAU SI SI-A FACUT-O CU MANA EI.SI A MAI SPUS CA N-O SA MAI FOLOSEASCA CUVINTELE ACELEA NICIODATA SI NU O SA MAI ASCULTE CE VB COPII DIN CLASA A 7 -A. SUNT MANDRA DE EA CA MI-A SPUS TOTUL SI CA SI-A CERUT SCUZE.SPER SA FIE MAI CUMINTE. DAR EU AM VAZUT CU OCHII MEI CA SE POARTA MAI FUMOS SI VB FRUMOS CU TOATA LUMEA. ( LA TELEFON , CU MINE , CU MAMA) MA AJUTA PE MINE SI PE MAMA SI PE TATA FOARTE MULT. mA BUCUR. nU IMI MAI E RUSINE CU EA. MULTUMESC PENTRU SFATURI SI PANTRU TOT . S-A REZOLVAT TOTUL. CE MA BUCUR!:) :)

 23. Nu o sa dam in ea. Asta este violent. Multumim pentru sfat.Dar la 10 ani? :( Mie rusine cu soraaaaaaaaaaaaaaa meaaaaaaaaaaaaaaa. Si mai ales pentru ce a scris pe acest site minunat! Va pricepeti fb la scris povestiri.M-a ajutat de multe ori la scoala. La cate ori am citit-o am invatat-o pe derost. Va admir foarte mult.Daca ar trebuii sa va dau o nota nu este 10 ci este 1.000.000.000 si inca 5 mii de zero.Sunteti ca o mama pentru mine :) Va iubesc din tot sufletul.

  • Multumesc foarte mult, Mirela ! Dacă vă ocupaţi îndeaproape de cea mică, o să-i treacă. (Apropo, tu câţi ani ai ?) Puneţi-o mereu în contact cu exemple frumoase: vorbiţi frumos cu oricine, în casă şi în afara casei. Îmbrăcaţi-o frumos şi potrivit cu locul respectiv şi duceţi-o la filme potrivite cu vârsta ei, la spectacole de teatru şi de operă pentru copii, la expoziţii şi muzee, la concursuri sportive populare, în parcuri. De fiecare dată, încheiaţi cu o vizită la o cofetărie ! Sigur nu va uita aceste ieşiri şi, încet, încet, va prefera comportarea aleasă. Succes !

 24. Ma scuzi de comportamentul ei. S-a prostit. EU i-am spus totul mamei si a pedepsit-o. Eu intodeauna te-am respectat. Sunt foarte suparata pe sora mea! Ce sa fac? Am spus-o mamei si a pedepsit-o 3 luni fara calculator si televizor si fara jocuri video.Dar eu tot suparata sunt pe ea,ce sa fac?

  • Ia-o cu binisorul si tine-o mai mult pe langa tine, vad ca tu esti altfel decat ea. N-o indeparta de tine, spune-i ca tii la ea si ca vrei sa o respecte si sa o iubeasca lumea. Nimeni nu o sa o respecte daca vorbeste asa. Si supravegheati-o din umbra cu cine umbla.

 25. Ma scuzati. Sora mea de 10 ani a intrat in laptopu meu si s-a prostit . Ma scuzati din suflet. am certato si m-am suparat pe ea . V-am citit povestirea. E foarte frumoasa. Ne invata multe . Va respect.:)

  • Nu stiu ce sa spun…Daca la 10 ani foloseste asemenea cuvinte… Cred ca trebuie sa urmariti cu cine isi petrece timpul la scoala si acasa, cand iese la joaca.