Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

MICUL PRINT din fiecare om – Gânduri de-ale mele

Micul print din fiecare om

Considerații pe marginea cărții ”Micul print” de Antoine de Saint Exupéry

micul print

Micul print (desenul autorului)

Dacă mi s-ar cere să dau acestei cărţi un titlu generic, i-aş spune „Cartea metaforelor vieţii”

Aveam pe lista povestirilor „de făcut” şi cartea „Micul print„de Antoine de Saint Exupery. De când am înscris-o în listă am simţit că nu e ceva în ordine. Acum, după ce am recitit-o pentru a nu ştiu câta oară, știu că această carte nu poate fi povestită cu ușurință. Este ca şi încercarea de a povesti o poezie. E mai corect să spui ce ai simţit şi ce ai înţeles tu când ai citit-o. (Totuși, până la urmă, am povestit-o pe scurt !). Pe măsură ce înaintezi în vârstă, descoperi cu uimire şi emoţie că mereu simţi şi înţelegi altceva…Tocmai de aceea, această carte se cere să fie recitită periodic. Şi încă ceva: se citeşte cu capul şi cu inima.
Astăzi realizez că ”Micul print” este o profundă analiză a firii umane, făcută cu mijloace aparent copilăreşti, abordată din două perspective, a adultului şi a copilului care a fost acesta.

Voi  scrie ce am înţeles eu, folosind numerotarea autorului, dar, pentru cei care doresc să citească ”Micul print”: nu vă speriaţi, „cartea” este cât un caiet obişnuit dictando, cu 40 de file, iar fiecare „capitol” are între una şi maximum cinci pagini, şi acelea acoperite  cu desene în proporţie de aproximativ 40% !

*

I      Lipsa de înţelegere a adulţilor poate influenţa în rău destinul copiilor, înăbuşindu-le talentele. Pe de altă parte, insistenţele lor de a-i determina pe copii să înveţe se dovedesc a fi folositoare pentru carierele acestora.

II     În fiecare dintre noi rămâne ascuns copilul care am fost. El iese la iveală în momentele-cheie ale vieţii, poate pentru a ne ajuta să trecem cu bine prin crizele existenţiale, poate pentru a avea un refugiu în situaţiile aparent fără ieşire.

III     Adulţii vor să ştie totul exact, să eticheteze totul, să ştie originea şi destinaţia, fără a accepta că unele lucruri vin de nicăieri, aşa cum credeau când erau copii. La maturitate „nicăieri” se numeşte „subconştientul”.

IV      Şi iară, datele concrete, măsurabile, etichetabile, precum şi aspectul exterior al omului,  cel dat de îmbrăcămintea sa, atârnă mai greu în balanţă pentru adulţi decât cunoaşterea sau sensibilitatea unui om.

V       Problemele nerezolvate la timp cresc în progresie geometrică, până când ajung nerezolvabile. E valabil în orice domeniu, dar autorul a ilustrat cu acela al degradării mediului.

VI      Oriunde s-ar afla, omul are nostalgia meleagurilor natale. Nu există decât un singur „acasă”.

VII     A fi serios nu înseamnă să nu miroşi o floare, să nu priveşti stelele, să nu iubeşti, să nu plângi. Dacă te lipseşti de toate acestea, nu eşti om.

VIII – IX    Incercarea lipsită de înţelepciune de a proteja excesiv iubirea şi persoana iubită o sufocă până la urmă, şi dispare, cu toate regretele celor implicaţi în relaţie. Şi aici poate fi vorba nu numai de un bărbat şi o femeie, ci şi de părinţi şi copii…

X        Comportamentele negative ale oamenilor,  ascund lipsuri grave din caracterul lor. La conducători sunt cu atât mai grave cu cât influenţează destinele maselor. Mania grandorii maschează lipsa de consistenţă, de greutate, de importanţă. Tendinţa spre dictatură ascunde lipsa de autoritate bazată pe calităţi pozitive, iar recompensele excesive, multe strălucitoare dar fără conţinut, ascund lipsa puterii de convingere.

XI      Ingâmfaţii sunt ridicoli, căci pretind fiecărui om cu care au de a face să îi admire necondiţionat, deşi nu vădesc nici o calitate deosebită.

XII     Beţivii se învârt într-un cerc vicios: le e ruşine că beau şi beau ca să uite de ruşinea lor !

XIII    Oamenilor dedicaţi numai afacerilor li se usucă până la urmă sufletul şi mintea, nu le mai rămâne decât capacitatea şi  plăcerea de a manipula cifrele şi banii, aşa cum beţivul are doar dorinţa de a bea.

XIV    Cei care îşi câştigă pâinea zilnică respectând reguli şi consemne au o viaţă plină de constrângeri, dar cel puţin au satisfacţia datoriei împlinite.

XV      De multe ori oamenii de ştiinţă îşi apreciază numai domeniul lor, sunt absolutişti şi limitaţi şi nu acceptă abordările interdisciplinare. Şi nu numai oamenii de ştiinţă…

XVI    Din păcate, mai toţi adulţii de pe Pământ fac parte dintr-una din categoriile de la punctele X -XV !

XVII    Moartea, însă, e oriunde şi mai puternică decât orice. Şi e inevitabilă.

XVIII-XX  Oamenii adevăraţi sunt puţini, iar cei originali sunt şi mai puţini.

XXI.     Prietenia şi iubirea sunt nepreţuite, ele dau valoare oamenilor lângă care trăim.

XXII – XXIII     Nimic nu justifică graba cu care trăim. Cu cât ne grăbim mai mult, cu atât nu avem timp să ne bucurăm de viaţă.

XXIV     Esenţa lucrurilor nu se vede cu ochii, ci se simte cu sufletul.

XXV       Sfârşitul unei perioade din viaţă, chiar dacă este încununat de succese şi satisfacţii, poate să aducă şi sfârşitul unei prietenii sau a unei iubiri.

XXVI     Amintirile sunt ca stelele, uneori sunt învăluite de nori, dar nu dispar niciodată de la locul lor.

XXVII  Căutăm mereu ceea ce a fost frumos în viaţa noastră, ne căutăm mereu sufletul de copil. Uneori, pentru scurt timp, reuşim să îl regăsim.

Închei, repetând îndemnul: citiţi această carte ! Vă face să vă descoperiţi sufletul…  Luaţi cartea adevărată, citiţi puţin, opriţi-vă cu privirile pe cerul înstelat sau aţintite pe o floare şi meditaţi…

Dacă, totuși, vă grăbiți, găsiți Micul print – textul întreg pe blogul Lecturi școlare și povestirea lui pe scurt chiar aici !

Citiți povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

4468025380

11 comments

6 pings

Skip to comment form

 1. Ioana

  Am 11 ani si am citit cartea in aceasta vara, cu emotie si nerabdare, primele emotii le traisem in timpul examenului de admitere la Colegiul National G. Lazar in clasa a cincea; am avut ca text literar un fragment din cartea ,,Micul print” . ,,Micul print” sunt si eu care incerc sa cunosc lumea inconjuratoare cu mintea, dar si cu sufletul. Apropo de comentarii. Eu sunt fericita pentru ca am parte atat de intelegera parintilor si a bunicilor, cat si de straduinta de a imi influenta in bine drumul catre desavarsirea personalitatii.

  1. Zinaida Strinu

   Felicitari pentru reusitele tale si pentru felul in care ai scris acest comentariu. Te mai astept aici ! :)

 2. elena cristina

  asta-i ”Micul print”?

  1. Zinaida Strinu

   Citeste si tu introducerea articolului, dar cu atentie !

 3. daurel

  Frumoase dezbateri !
  Ma bucur ca am (re)deschis azi acest subiect; se pare ca nu e o carte pentru copii…; e mai mult pentru parinti;… eventual pentru dascali.

  1. Zinaida Strinu

   E si pentru copii si pentru parinti, chiar si pentru bunici, indiferent de profesie…

 4. Gabriel

  Mersi din nou pentru acest rezumat.

 5. Crina

  Am avut de facut fisa de lectura la aceasta poveste. Dupa ce am povestit, am tras si noi concluzii, dupa modelul de aici.

  1. Lipsa de imaginatie si intelegere a adultilor poate inabusi talentul copiilor.
  2. In fiecare adult exista copilul care a fost candva, depinde de fiecare cat il lasa sa se dezvaluie.
  3. Adultii nu mai ‘cred’ in abstract, vor sa eticheteze totul si nu accepta ca unele lucruri vin de nicaieri.
  4. Pentru adulti conteaza mai mult exteriorul omului, iar pentru copii sensibilitatea si cunoaterea omului.
  5. Asa cum ai grija de tine, ai grija si de planeta.
  6. Nu exista loc mai iubit ca acasa.
  7. Adultii isi ascund sentimentele, dorintele, iubirile, tristetile in spatele ‘maturizarii’.
  8. O iubire pura devine insuportabila cand unul din parteneri devine sufocant.
  9. Fii constiincios cu obligatiile pe care le ai. / Spune ‘Ramas bun’ la plecare, intotdeauna.
  10. Dictatorii nu sunt iubiti niciodata.
  11. Fa astfel incat sa fii placut, nu obliga pe nimeni sa te placa neconditionat.
  12. Recunoaste-ti greselile si fa o schimbare.
  13. Daca te straduiesti sa strangi averi pentru o viata indestulatoare, viata se va sfarsi inainte sa-ti dai seama.
  14. Incearca sa gasesti parte buna din fiecare nenorocire.
  15. Nu iti da o importanta mai mare decat ai.
  In capitolele 10-15 sunt descrise caracterele umane: dictatorul, vanitosul, betivul, muncitorul si megalomanul.
  16. In acest capitol ni se spune ca avem pe Pamant o suta unsprezece regi, noua sute de mii de businessmani, sapte milioane si jumatate de betivi, trei sute unsprezece milioane de vanitosi, adica vreo doua miliarde
  de oameni mari. Pe langa acestia mai erau patru sute saizeci si doua de mii cinci sute unsprezece lampagii (care nu au fost inclusi in socoteala initiala a oamenilor mari, de unde deducem ca au ramas ‘copii’).
  17. Oamenii isi dau prea multa importanta si ocupa mult prea mult spatiu.
  18. Omul este nestatornic.
  19. Intr-o lume atat de mare uneori te simti atat de singur.
  20. Cand ai de-un singur fel, esti incantat; cand ai mai multe, nu le mai dai asa mare importanta.
  21. Fa-ti prieteni si vei fi fericit.
  22. In goana dupa interese marunte uitam sa traim; numai copii cu inocenta lor desavarsita se bucura de fiecare moment.
  23. Oamenii cred in solutii magice la probleme care s-ar rezolva foarte simplu.
  24. Daca iti urmezi visurile vei gasi ceea ce-ti doresti.
  25. Oamenii se pierd in dorinte, uita sa caute esentialul.
  26. Pretuieste amintirile frumoase despre prietenii care nu mai sunt.
  27. Sa nu incetezi sa fii copil!
  “Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Daca vrei un prieten, imblanzeste-ma!” a spus vulpea. Daca vrei un prieten vorbeste cu un copil, spunem noi, mami si Ana de 12 ani. Multumim.

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă plăcere, Crina !
   Foarte frumos ! Mă bucur că mi-ați folosit ideea, dar nu împărțiți lumea în două tabere, adulți și copii. Toți sunt oameni.

 6. Crina

  Nu am citit cartea inca, spre rusinea mea.
  Dupa ce am citit lista de aici mi-am dat seama unde e ‘acasa’ mea.
  Am crescut la bunici si mi s-a facut brusc dor de livada si de cataratul in nuc. Pierdeam ore bune in bataia vantului pe ramurile batranului copac. Visam o casuta acolo sus. Multumesc. Voi citi cartea. E o promisiune.

  1. Zinaida Strinu

   Sunt încântată de hotărârea ta ! M-aș bucura foarte mult dacă ai reveni după ce vei citi cartea și mi-ai spune ce impresie ți-a făcut.

 1. MICUL PRINT de Antoine de Saint Exupéry - Cap.22-27 - Povestiri de lecturi școlare

  […] trebui să călăuzească) oamenii pe tot parcursul vieții lor. Am arătat acest lucru într-un alt articol, pe care este bine să-l citiți după ce terminați această povestire pe scurt. Sau, și mai […]

 2. MICUL PRINT de Antoine de Saint Exupéry - Cap.16-21 - Povestiri de lecturi școlare

  […] ar trebui să călăuzească) oamenii pe tot parcursul vieții lor. Am arătat acest lucru într-un alt articol, pe care este bine să-l citiți după ce terminați această povestire pe scurt. Sau, și mai […]

 3. MICUL PRINT de Antoine de Saint Exupéry - Cap.10-15 - Povestiri de lecturi școlare

  […] ar trebui să călăuzească) oamenii pe tot parcursul vieții lor. Am arătat acest lucru într-un alt articol, pe care este bine să-l citiți după ce terminați această povestire pe scurt. Sau, și mai […]

 4. MICUL PRINT de Antoine de Saint Exupéry - Cap. 5-9 - Povestiri de lecturi școlare

  […] trebui să călăuzească) oamenii pe tot parcursul vieții lor. Am arătat acest lucru într-un alt articol, pe care este bine să-l citiți după ce terminați această povestire pe scurt. Sau, și mai […]

 5. MICUL PRINT de Antoine de Saint Exupéry - Cap.1 - 4 - Povestiri de lecturi școlare

  […] ar trebui să călăuzească) oamenii pe tot parcursul vieții lor. Am arătat acest lucru într-un alt articol din seria Povestiri pe scurt, pe care este bine să-l citiți după ce terminați această […]

 6. Perfectiunea - EDUCATIE - Lecturi povestite pe scurt

  […] Perfectiunea este atinsă nu atunci când nu mai ai nimic de adăugat, ci atunci când nu mai ai nimic de eliminat. –  Antoine de Saint Exupéry […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>