Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN Cap.1-7

Povestiri pe scurt ale unor scrieri recomandate elevilor, indragite si de adultii amatori de lecturi
In sectiunea Romane, Aventurile lui Huckleberry Finn de scriitorul american Mark Twain, una dintre cele mai citite carti pentru copii. Textul original a fost publicat pentru prima oară în anul 1884.
Titlul original:”Adventures of Huckleberry Finn”

huckleberry finn

Huckleberry Finn atacat de tatal sau

Aventurile lui Huckleberry Finn

roman de Mark Twain

– 42 de capitole povestite pe scurt în 6 episoade – 

Capitolul I

Tom Sawyer şi Huckleberry Finn găsiseră banii ascunşi de tâlhari în peşteră. Banii fuseseră depuşi la bancă, Tom se reîntorsese la ai lui, la mătuşa Polly, verişoara Mary şi frate-său, Sid, iar Huck fusese înfiat de văduva Douglas.

Sătul de tipicurile din casa văduvei, Huck fugise, dar Tom îi spusese că nu poate face parte din banda de hoţi pe care o va înfiinţa decât dacă se va întoarce la ea ! Huck se reîntoarse la văduvă și, într-o seară, auzi un mieunat care îi spunea că Tom îl aşteaptă.

Capitolul II

Se duseră la malul fluviului, unde se întâlniră cu Joe Harper, Ben Rogers şi alţi doi-trei băieţi. Tom înfiinţă banda de tâlhari numită „Banda lui Tom Sawyer” şi îi puse să semneze cu sânge un jurământ inspirat din cărţile cu piraţi. Adăugă şi o clauză care zicea să fie omorâte familiile băieţilor ce ar fi trădat banda. Clauza era cât pe ce să provoace respingerea lui Huck din banda, căci el nu avea familie care să fie omorâtă, beţivanul de tata-su nu mai fusese văzut demult pe acolo. Noroc că Huck o propuse ca familie pe domnişoara Watson. Fu acceptată, iar Huckleberry Finn deveni şi el membru al bandei.

Tom propuse ca banda sa facă jafuri la drumul mare şi omoruri, în afară de femei, care urmau să fie aduse în peşteră şi încet-încet să le cadă cu tronc bandiţii şi să nu mai vrea să se întoarcă acasă. Tom Sawyer fu ales căpitan, iar Joe Harper aghiotant şi plecară acasă.

Capitolul III

Vreme de o lună băieţii se tot jucară de-a tâlharii, speriind când porcarii şi precupeţele care duceau marfa la piaţă, când elevii mici care mergeau în excursie. Totuși, numai Tom vedea în napi- juvaeruri şi în porci- lingouri, numai el vedea diamante, arabi şi elefanţi. Întrebat de Huck de ce nu le văd şi ceilalţi băieţi, Tom dădu o explicaţie preluată din „Don Quijote”. De vină erau magicienii, ajutaţi de spiriduşi, care le prefăcuseră în nişte obiecte aşa obişnuite, numai din răutate.

Capitolul IV

Veni și iarna. Huckleberry Finn mergea la şcoală, învăţase să scrie şi să citească un pic şi ceva din tabla înmulţirii. Se mai obişnuise puţintel şi cu obiceiurile din casa văduvei, iar acesteia nu îi mai era ruşine cu el.

Într-o dimineaţă, Huck zări în zăpada din dreptul gardului urme de paşi în care recunoscu urmele ghetelor pe care le purta al său tata. Gheata stângă avea o cruce făcută din ţinte bătute în talpă. Se duse la judele Tatcher şi spuse, fără explicații, că vrea să-i dea lui cei şase mii de dolari de la bancă. Uimit, judele făcu aşa cum voia el.

Huck se duse apoi la negrul Jim, cu rugămintea de a-i ghici cu ce gânduri se întorsese tata. Jim o scăldă, spunându-i că bătrânu’ ba vrea să plece, ba vrea să rămână, ba vrea să facă bine, ba vrea să facă rău, iar pe el, pe Huck, îl aşteaptă şi multe necazuri şi multe bucurii, şi altele asemenea.

Capitolul V

Întorcându-se acasă, Huck îl găsi pe tată-său în odaia lui. Motivul pentru care venise era că aflase despre banii lui Huck. Băiatul spuse că el nu are nici un ban şi îl luă de martor pe judele Tatcher. Tata se duse a doua zi la jude şi făcu scandal, dar nu obţinu nimic, iar judele şi văduva cerură tribunalului să îl încredinţeze pe Huck unuia dintre ei. Din păcate, judecătorul era nou în târguşorul lor şi nu cunoştea oamenii. Hotărî că băiatul nu poate fi smuls de lângă tatăl lui, aşa că tata trase de bucurie o beţie şi apoi făcu un scandal pentru care stătu o săptămână la închisoare.

Judecătorul îl luă la el acasă pe babacul lui Huck ieșit din pușcărie, îi dădu haine noi şi îl puse la masă cu familia lui. Omul fu găzduit în încăperea pentru oaspeţi, dar noaptea îl trezi setea, ieşi pe geam, dădu hainele cele noi pe bautura şi se întoarse beat şi murdar. Isprava asta îl lecui pe judecător de gândurile de îndreptare pe care le avusese.

Capitolul VI

Tatăl lui Huckleberry Finn încercă să pornească proces pentru a-l sili pe judele Tatcher să-i dea banii lui Huck. Pe băiat îl luă şi îl duse pe malul celălalt al fluviului, într-o colibă ascunsă de nişte copaci deşi. Când pleca, încuia uşa cu cheia, la fel şi când se culca şi atunci punea cheia sub cap, aşa că Huck nu putu să fugă.

De câte ori se îmbăta, îl bătea pe băiat, încât acesta căută şi mai tare o cale de scăpare şi începu să taie din peretele de buşteni al colibei, acolo unde era acoperit cu o cergă veche. Tăiase puțin când sosi al său tata acasă, mai beat ca oricând. După ce adormiră, Huck se trezi înspăimântat de urletele lui babacu-său, care făcuse o criză de delirium tremens din cauza băuturii. După ce urlă şi se zbuciumă, bărbatul sări cu cuţitul în mână la Huck. După ce îl fugări prin colibă, căzu pe jos şi adormi, iar Huck puse mâna pe puşcă şi stătu de veghe.

Capitolul VII

Dimineaţă, când taică-său se trezi şi îl întrebă pe Huck de ce doarme cu puşca în mână, băiatul îi spuse că i s-a părut că a vrut cineva să intre. Taică-său îl trimise la malul apei, să vadă dacă nu se prinsese vreun peşte în undițe. Huck găsi o luntre şi o ascunse cu grijă. Mâncară peştii prinşi şi se tolăniră să se odihnească. După amiază bărbatul plecă în târg, după ce îl încuie pe Huck în colibă.

Huck tăie peretele colibei, ieşi, sfărâmă uşa cu toporul şi se puse să însceneze al său omor şi jefuirea colibei. Împuşcă un porc sălbatic, înmuie toporul în sângele lui şi lipi de el câteva fire de păr din capul său. Luă proviziile de mâncare, puşca şi toate obiectele mai bune şi le duse la barcă, apoi târî un sac cu pietre în altă direcţie, spre a-i încurca pe aceia care îl vor căuta. Aruncă sacul şi porcul în fluviu, apoi se duse în barcă şi adormi. Când se trezi, era noapte târziu. Porni cu luntrea spre insula Jackson, unde ajunse când se lumina de ziuă şi se culcă din nou, în pădure.

* * *

Dă click aici pentru Aventurile lui Huckleberry Finn – Cap. 8-13!
4468025380

95 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. Mihai

  Eu nush ce sa invat de aici ca e prea lunga xD

  1. Zinaida Strinu

   Da?! Atunci citește cartea și vezi tu ce înseamnă prea lungă…

 2. Valentin :D

  Sper sa iau un 10 :)
  Tre’ sa povestesc si oral :)

  1. Zinaida Strinu

   Îți doresc succes, Valentin!

 3. edy

  ms doamna Zinaida pentru aceste lecturi minunate aveti Grivei de Emil Garleanu

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Edy!
   Nu am ”Grivei”, fiindcă este foarte tristă și nu am putut să o povestesc. :(

 4. mihai

  Am luat 10 la romana.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur pentru tine! Felicitări! :)

 1. PRINT SI CERSETOR de Mark Twain - Capitolele 32 - 33

  […]  Aventurile lui Huckleberry Finn […]

 2. AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN de Mark Twain - Cap.8-13

  […] « AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN – cap.1-7 […]

 3. DISNEYLAND PARIS - Vaporul cu zbaturi - Zinnaida

  […] făcut celebru de nu mai puțin celebrul scriitor și faimoasele sale personaje, Tom Sawyer și Huckleberry Finn . Vedem pe maluri trenul de mină care circulă prin canion, cabane de vânători și cabane de […]

 4. AVENTURILE LUI TOM SAWYER - Capitolele 34-36 - Povestiri de lecturi școlare

  […] click aici pentru povestirea pe scurt a romanului Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle […]

 5. AVENTURILE LUI TOM SAWYER de Mark Twain

  […] ce aventuri au mai trăit Tom Sawyer și Huckleberry Finn din povestirea pe scurt a romanului Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain ! Dă click pe literele albastre ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>