Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN Cap.1-7

Povestiri pe scurt ale unor scrieri recomandate elevilor, indragite si de adultii amatori de lecturi
In sectiunea Romane, Aventurile lui Huckleberry Finn de scriitorul american Mark Twain, una dintre cele mai citite carti pentru copii. Textul original a fost publicat pentru prima oară în anul 1884.
Titlul original:”Adventures of Huckleberry Finn”

huckleberry finn

Huckleberry Finn atacat de tatal sau

Aventurile lui Huckleberry Finn

roman de Mark Twain

– 42 de capitole povestite pe scurt în 6 episoade – 

Capitolul I

Tom Sawyer şi Huckleberry Finn găsiseră banii ascunşi de tâlhari în peşteră. Banii fuseseră depuşi la bancă, Tom se reîntorsese la ai lui, la mătuşa Polly, verişoara Mary şi frate-său, Sid, iar Huck fusese înfiat de văduva Douglas.

Sătul de tipicurile din casa văduvei, Huck fugise, dar Tom îi spusese că nu poate face parte din banda de hoţi pe care o va înfiinţa decât dacă se va întoarce la ea ! Huck se reîntoarse la văduvă și, într-o seară, auzi un mieunat care îi spunea că Tom îl aşteaptă.

Capitolul II

Se duseră la malul fluviului, unde se întâlniră cu Joe Harper, Ben Rogers şi alţi doi-trei băieţi. Tom înfiinţă banda de tâlhari numită „Banda lui Tom Sawyer” şi îi puse să semneze cu sânge un jurământ inspirat din cărţile cu piraţi. Adăugă şi o clauză care zicea să fie omorâte familiile băieţilor ce ar fi trădat banda. Clauza era cât pe ce să provoace respingerea lui Huck din banda, căci el nu avea familie care să fie omorâtă, beţivanul de tata-su nu mai fusese văzut demult pe acolo. Noroc că Huck o propuse ca familie pe domnişoara Watson. Fu acceptată, iar Huckleberry Finn deveni şi el membru al bandei.

Tom propuse ca banda sa facă jafuri la drumul mare şi omoruri, în afară de femei, care urmau să fie aduse în peşteră şi încet-încet să le cadă cu tronc bandiţii şi să nu mai vrea să se întoarcă acasă. Tom Sawyer fu ales căpitan, iar Joe Harper aghiotant şi plecară acasă.

Capitolul III

Vreme de o lună băieţii se tot jucară de-a tâlharii, speriind când porcarii şi precupeţele care duceau marfa la piaţă, când elevii mici care mergeau în excursie. Totuși, numai Tom vedea în napi- juvaeruri şi în porci- lingouri, numai el vedea diamante, arabi şi elefanţi. Întrebat de Huck de ce nu le văd şi ceilalţi băieţi, Tom dădu o explicaţie preluată din „Don Quijote”. De vină erau magicienii, ajutaţi de spiriduşi, care le prefăcuseră în nişte obiecte aşa obişnuite, numai din răutate.

Capitolul IV

Veni și iarna. Huckleberry Finn mergea la şcoală, învăţase să scrie şi să citească un pic şi ceva din tabla înmulţirii. Se mai obişnuise puţintel şi cu obiceiurile din casa văduvei, iar acesteia nu îi mai era ruşine cu el.

Într-o dimineaţă, Huck zări în zăpada din dreptul gardului urme de paşi în care recunoscu urmele ghetelor pe care le purta al său tata. Gheata stângă avea o cruce făcută din ţinte bătute în talpă. Se duse la judele Tatcher şi spuse, fără explicații, că vrea să-i dea lui cei şase mii de dolari de la bancă. Uimit, judele făcu aşa cum voia el.

Huck se duse apoi la negrul Jim, cu rugămintea de a-i ghici cu ce gânduri se întorsese tata. Jim o scăldă, spunându-i că bătrânu’ ba vrea să plece, ba vrea să rămână, ba vrea să facă bine, ba vrea să facă rău, iar pe el, pe Huck, îl aşteaptă şi multe necazuri şi multe bucurii, şi altele asemenea.

Capitolul V

Întorcându-se acasă, Huck îl găsi pe tată-său în odaia lui. Motivul pentru care venise era că aflase despre banii lui Huck. Băiatul spuse că el nu are nici un ban şi îl luă de martor pe judele Tatcher. Tata se duse a doua zi la jude şi făcu scandal, dar nu obţinu nimic, iar judele şi văduva cerură tribunalului să îl încredinţeze pe Huck unuia dintre ei. Din păcate, judecătorul era nou în târguşorul lor şi nu cunoştea oamenii. Hotărî că băiatul nu poate fi smuls de lângă tatăl lui, aşa că tata trase de bucurie o beţie şi apoi făcu un scandal pentru care stătu o săptămână la închisoare.

Judecătorul îl luă la el acasă pe babacul lui Huck ieșit din pușcărie, îi dădu haine noi şi îl puse la masă cu familia lui. Omul fu găzduit în încăperea pentru oaspeţi, dar noaptea îl trezi setea, ieşi pe geam, dădu hainele cele noi pe bautura şi se întoarse beat şi murdar. Isprava asta îl lecui pe judecător de gândurile de îndreptare pe care le avusese.

Capitolul VI

Tatăl lui Huckleberry Finn încercă să pornească proces pentru a-l sili pe judele Tatcher să-i dea banii lui Huck. Pe băiat îl luă şi îl duse pe malul celălalt al fluviului, într-o colibă ascunsă de nişte copaci deşi. Când pleca, încuia uşa cu cheia, la fel şi când se culca şi atunci punea cheia sub cap, aşa că Huck nu putu să fugă.

De câte ori se îmbăta, îl bătea pe băiat, încât acesta căută şi mai tare o cale de scăpare şi începu să taie din peretele de buşteni al colibei, acolo unde era acoperit cu o cergă veche. Tăiase puțin când sosi al său tata acasă, mai beat ca oricând. După ce adormiră, Huck se trezi înspăimântat de urletele lui babacu-său, care făcuse o criză de delirium tremens din cauza băuturii. După ce urlă şi se zbuciumă, bărbatul sări cu cuţitul în mână la Huck. După ce îl fugări prin colibă, căzu pe jos şi adormi, iar Huck puse mâna pe puşcă şi stătu de veghe.

Capitolul VII

Dimineaţă, când taică-său se trezi şi îl întrebă pe Huck de ce doarme cu puşca în mână, băiatul îi spuse că i s-a părut că a vrut cineva să intre. Taică-său îl trimise la malul apei, să vadă dacă nu se prinsese vreun peşte în undițe. Huck găsi o luntre şi o ascunse cu grijă. Mâncară peştii prinşi şi se tolăniră să se odihnească. După amiază bărbatul plecă în târg, după ce îl încuie pe Huck în colibă.

Huck tăie peretele colibei, ieşi, sfărâmă uşa cu toporul şi se puse să însceneze al său omor şi jefuirea colibei. Împuşcă un porc sălbatic, înmuie toporul în sângele lui şi lipi de el câteva fire de păr din capul său. Luă proviziile de mâncare, puşca şi toate obiectele mai bune şi le duse la barcă, apoi târî un sac cu pietre în altă direcţie, spre a-i încurca pe aceia care îl vor căuta. Aruncă sacul şi porcul în fluviu, apoi se duse în barcă şi adormi. Când se trezi, era noapte târziu. Porni cu luntrea spre insula Jackson, unde ajunse când se lumina de ziuă şi se culcă din nou, în pădure.

* * *

Dă click aici pentru Aventurile lui Huckleberry Finn – Cap. 8-13!
4468025380

102 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. Diana

  Multumesc mult!Chiar si daca a fost publicat cu cativa ani in urma imi este de mare ajutor.Insa am o intrebare:Asta este toata povestirea?Adica toate intimplarile importante in cartea Huckleberry-finn?

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Nu are importanță când a fost publicată povestirea, că romanul nu s-a modificat între timp, nu?!
   Citește și episoadele următoare, vezi că ai o trimitere la sfârșitul fiecăruia către următorul.

 2. Ramona

  Mersi mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ramona!

 3. Ramona

  Aveti Capitan la 15 ani, va rog doamna Zinaida Strinu?

  1. Zinaida Strinu

   Da, am povestit și acest roman. Du-te la meniul blogului (sub titlu) și dă clic unde scrie ROMANE. Caută în lista care apare titlul dorit de tine și dă clic pe el. Apare primul episod al povestirii. Succes!

 4. Mihai

  Eu nush ce sa invat de aici ca e prea lunga xD

  1. Zinaida Strinu

   Da?! Atunci citește cartea și vezi tu ce înseamnă prea lungă…

 5. Valentin :D

  Sper sa iau un 10 :)
  Tre’ sa povestesc si oral :)

  1. Zinaida Strinu

   Îți doresc succes, Valentin!

 6. edy

  ms doamna Zinaida pentru aceste lecturi minunate aveti Grivei de Emil Garleanu

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Edy!
   Nu am ”Grivei”, fiindcă este foarte tristă și nu am putut să o povestesc. :(

 7. mihai

  Am luat 10 la romana.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur pentru tine! Felicitări! :)

 8. robi

  Multumecs mult =]

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Robi! :)

 9. Sandu

  Sper mult sa ma ajute.

  1. Zinaida Strinu

   Și eu sper! :)

 10. deni

  In cartea mea sunt doar 36 de capitole.La dvs de ce sunt 42?

  1. Zinaida Strinu

   Într-un timp, anumite edituri au preferat să tipărească o ediție prescurtată.

  2. Fara Nume Ca Se Fura

   La mine sunt 42 capitole

 11. cristi

  pot sal decarc?

  1. Zinaida Strinu

   De ce să-l descarci ?…

 12. anca

  cum il cheama pe tatal lui huckleberry finn ?

  1. Zinaida Strinu

   Citește romanul și află ! Chiar totul mură-n gură… nu se poate !

 13. Stefan

  Foarte frumos povestit ! Continuati tot asa ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc ! Desigur că voi continua ! ☺

 14. alexandra

  pot te rog frumos sa-l descarc?????
  imi trebuie pentru la scoala

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu se poate.

 15. Anonim

  Pot sa il descarc???E foarte bun

  1. Zinaida Strinu

   De ce să îl descarci ?…

 16. madalina

  Imi este de mare folos…am fost ocupata cu teze,invatat ptr ridicarea mediilor si pur si simplu nu am avut timp s o citesc nici in vacanta ptr ca am avut multe teme si am vrut sa ma si relexez ,recunos :) esti tare oricum. Tine-o tot asa!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Mădălina ! :)

 17. andrei

  hmm e binisor dar povestirea ii cam seaca si fara prea mult detalii…si presupun ca multi cauta pe internet pt o tema povestirea si oricine si-ar da seama ca este luat de pe internet si nu citita intreaga si povestita…totusi e bine dar pe viitor daca vrei poti sa o faci mai clara. ;)

  1. Zinaida Strinu

   Pe viitor fă-ți singur, dacă astea nu sunt destul de bune pentru tine. ;)

 18. Yoana

  Zinaida, am foarte mare nevoie de povestirea la 3 opere din POVESTIRI DE ALEXANDRU BRATESCU VOINESTI , daca nu le ai facute le faci te rog frumos . Am nevoie de ele neaparat in cel mai scurt te rog frumos . Ti-as fi foarte recunoscatoare daca mai putea ajuta . Te rog frumos !!! ( nu este neaparat pe azi , in 2-3 zile )

  1. Zinaida Strinu

   Cred că glumești, nu ? Le vrei și în cel mai scurt timp, îmi dai și termen…
   Am o listă foarte lungă și nu cred că voi povesti ceva de acest autor nici în viitorul mai îndepărtat.

   1. Yoana

    Urasti autorul sau de ce nu vrei sa povestesti povestile lui ?

    1. Zinaida Strinu

     Cum să urăsc un scriitor, draga mea ?! :) Pur și simplu am altele de povestit.

 19. Lana

  Foarte frumos, Zina! :D
  Tine-o tot asa! :)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc ! :)

 20. Cristina

  VA ADMIR FOARTE MULT. AM CITIT MULTE TEXTE POVESTITE DE DUMNEAVOASTRA IAR APOI LE-AM POVESTIT EU SINGURA. MULTUMESC MULT.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Cristina !

 21. Ioana

  Multumesc pentru ajutor dar eu nu am prea inteles la cap II ….sa le ca cu tronc banditilor…

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ioana. ”Să le cadă cu tronc” = să se îndrăgostească

 22. Alexandra

  Vreau sa va intreb daca dumneavoastra chia ati rezumat toata cartea

  1. Zinaida Strinu

   Citește cartea si află răspunsul ! ;)

 23. Stoian Alexandru

  Multumesc,multumita tie nu am luat 4 la romana.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur, e bine și așa ! ;)

 24. Maryna Flory

  Va multumesc foarte mult !
  Am citit romanul dar nu imi iese rezumatul !
  Am luat +10 la aceasta tema !

  1. Zinaida Strinu

   Felicitari ! Te rog sa citesti ce am scris sus in dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 25. Maryna Flory

  Este o carte foarte interesanta si in acelasi timp foarte frumoasa.
  M-a impresionat prietenia dintre Tom si Huck.
  Dar, sincera sa fiu, mi-a placut mai mult romanul „Aventurile lui Tom Sawyer”.

  1. Zinaida Strinu

   Marina, si mie mi-a placut mai mult “Aventurile lui Tom Sawyer”, dar isi are farmecul sau si „Aventurile lui Huchleberry Finn”. Trebuie sa apreciem ce este atragator la fiecare.

 26. Maria

  Multumim ca faceti astfel de rezumate.
  Eu l-am folosit ca sa vin in ajutorul baiatului meu, care este in clasa a V-a si face teme pana seara tarziu. Li se cere mult la toate materile. Iar acum la romana (desi este la scoala cu limba de predare germana) li se cere sa scire un jurnal despre o carte pe care au citit-o, el a citit cartea in vacanta dar in lb germana si nu ii este asa de usor sa traduca pentru un rezumat. Asa ca este bine venit ajutoul. Multumim mult.

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag ! Ma bucur ca pot sa va ajut. De mare ajutor i-ar fi baiatului si articolul despre rezumat, fisa de lectura si altele, precum si cele despre modul de a invata, dar si altele, aflate la pagina Cum sa inveti. Succes !

 27. alin

  buna ziua aveti legendele olimpului de- Al. Mitru
  Robinson crusoe de -daniel defoe

  1. Zinaida Strinu

   Buna seara !
   Da, sunt. Du-te sub titlul blogului, da click unde scrie Harta site si acolo vezi instructiunile de cautare prin blog.

 28. Raul

  Va multumesc din suflet sunteti cea mai tare,mi-ati salvat viata

  1. Zinaida Strinu

   Nu prea se potriveste cu celalalt comentariu…
   Esti pe lista neagra.

 29. Dani

  Va multumesc! :) mi-ati salvat tema de vacanta! :D

  1. Zinaida Strinu

   Sper ca vei citi romanul…

 30. heni

  imi este foarte folos in capitolul 1-7

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca ai gasit aici ceva folositor ! :)

 31. andrei

  va multumesc mult pentru rezumatele capitelor 2;3;8 si 12 aveam nevoie foarte mult

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca ti-am venit in ajutor !

 32. adina

  ms mult ma ajutat super mult <3 :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, ma bucur ca am putut sa te ajut ! :)

 33. Stefania

  mersi mult. chiar aveam nevoie de o idee a acestei lecturi la capitolele 1-4
  din nou,multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Stefania, e bine sa folosesti doar ideile si sa le imbraci cu cuvintele tale.

 34. Denisa

  Este foarte frumos povestit dar mie imi trebuie Dumbrava minunata de Mihail Sadoveanu

  1. Zinaida Strinu

   Pai daca-ti trebuie, fa-ti ! Eu nu am.

 35. admiratorul **************** nu sunt eu cel de pe adresa de email

  Mmmmm Zina te sfatuiesc sa scrii daca poti si rezumatul „Aventurile lui Tom Sowyer” ca sa fie mai cool ca doar in carte e scis ca e pe baza de T.Sowyer.

  1. Zinaida Strinu

   Nu prea inteleg sfatul tau, dar oricum e „Tom Sawyer”. Lasa prostiile si pune-ti un nume omenesc, te rog, nu formula aia cu admiratorul… , altfel nu iti mai aprob comentariile.

 36. ciprian sirbu

  multumesc am luat un9 la romana

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur mult, Ciprian ! :)

 37. Ionut

  Multumesc, Zina ! Chiar imi trebuia la scoala. Am mai citit de la tine si alte romane si mi-au placut. Multumim inca o data !

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Ionut, dar nu uita sa citesti cartile in vacanta !

 38. Andrei

  rezumatul nu povestea imi trebuie!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Fă-ți-l, dacă-ți trebuie !

 39. daria elena

  Bunaziua! Imi plac toate romanele pe care le-ai povestit, le-am citit pe toate. Ai putea sa adaugi si ”COLIBA UNCHIULUI TOM” ?

  1. Zinaida Strinu

   Va fi și asta, dar am altele de scris înainte.

 40. vlad

  un link cu romanul ca nu il gasesc

  1. Zinaida Strinu

   Nu știu dacă există pe net, eu l-am recitit din biblioteca mea. :)

 41. vlad

  zina imi poti da un link cu romanul

  1. Zinaida Strinu

   Ce fel de link, că nu înțeleg…

 42. gaby

  io unul cred ca este cam lung pentr un rezumat

  1. Zinaida Strinu

   Io una zic să iei romanul de undeva, să vezi ăla cât de mare e ! :D

 43. Raluca

  Foarte bun rezumatul

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Raluca !

 44. Bau bau

  Asta e rezumat?

  1. Zinaida Strinu

   Păi, ia vezi ce scrie la titlul blogului…

 45. roxy

  ms. Zina

 46. crissa

  Foarte frumos, dar cartea incepe de cand Huck si Tom gasesc banii ascunsi de talhari ? :D

  1. Zinaida Strinu

   Da, Crissa, sunt evenimentele care au urmat după găsirea acelor bani.

 47. cristina

  foarte frumos…

  1. Zinaida Strinu

   Într-adevăr, e unul dintre cele mai frumoase romane pentru copii și nu numai pentru copii… :)

   1. Cosma

    Foarte frumos multumesc. Chiar imi trebuia la scoala.

    1. Zinaida Strinu

     Cu plăcere.

     1. andruc cozmin

      foarte frumos romanul

      1. Zinaida Strinu

       Da, Cozmin, e foarte frumos. Bănuiesc că ai citit și Aventurile lui Tom Sawyer.

       1. Andreea stroe

        da, eu l-am citit si este foarte interesant :* :) :D :P

        1. Zinaida Strinu

         Interesant si amuzant, in acelasi timp.

 1. PRINT SI CERSETOR de Mark Twain - Capitolele 32 - 33

  […]  Aventurile lui Huckleberry Finn […]

 2. AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN de Mark Twain - Cap.8-13

  […] « AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN – cap.1-7 […]

 3. DISNEYLAND PARIS - Vaporul cu zbaturi - Zinnaida

  […] făcut celebru de nu mai puțin celebrul scriitor și faimoasele sale personaje, Tom Sawyer și Huckleberry Finn . Vedem pe maluri trenul de mină care circulă prin canion, cabane de vânători și cabane de […]

 4. AVENTURILE LUI TOM SAWYER - Capitolele 34-36 - Povestiri de lecturi școlare

  […] click aici pentru povestirea pe scurt a romanului Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle […]

 5. AVENTURILE LUI TOM SAWYER de Mark Twain

  […] ce aventuri au mai trăit Tom Sawyer și Huckleberry Finn din povestirea pe scurt a romanului Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain ! Dă click pe literele albastre ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>