Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOI FETI CU STEA IN FRUNTE

IOAN SLAVICI

n.1848 – d.1925

Scriitor şi jurnalist român, autor al nuvelelor “Moara cu noroc“, “Gura satului“, “Popa Tanda“, “Budulea taichii” şi altele. A scris și romane, poveşti, drame şi memorii, dintre care cele mai cunoscute sunt romanul “Mara” şi poveştile ” Doi feţi cu stea în frunte” şi “Zâna zorilor”.

Citește mai multe despre biografia lui Ioan Slavici !

Doi feti cu stea in frunte de Ioan Slavici

doi feti cu stea in frunte

Doi feti cu stea in frunte

A fost odată un împărat puternic, care stăpânea o lume întreagă. El avea un fecior. În lumea stăpânită de împărat trăia şi un păstor, cu femeia lui. Ei aveau trei fete: Ana, Stana şi Lăptiţa. Ana și Stana erau foarte frumoase. Lăptiţa, însă, era mai frumoasă decât amândouă surorile ei la un loc.

Într-o zi de vară, cele trei surori se duseră să culeagă căpşune. În timp ce ele culegeau şi vorbeau, se apropie pe nesimţite o ceată de călăreţi. Erau Făt-Voinic, feciorul de împărat, şi prietenii şi curtenii săi. Ei ascultară în linişte ce spuneau fetele. Ana spunea că, dacă feciorul împăratului ar lua-o pe ea de soţie, i-ar frământa o pâine care l-ar face să fie mai puternic ca oricine. Stana zise că, dacă ar lua-o pe ea i-ar face o cămaşă care l-ar face să treacă prin apă fără să se ude şi prin foc fără să ardă. Lăptiţa spuse şi ea că i-ar face doi baieti, doi feti cu stea in frunte si cu părul de aur. 

Atunci, feciorul de împărat ieşi la iveală, o ridică în şea pe Lăptiţa şi îi spuse că va fi soţia lui. Cel dintâi şi cel de-al doilea dintre voinicii lui făcură la fel cu Stana şi cu Ana. Porniră cu toţii la curtea împărătească, unde făcură nunţile. Peste trei zile şi trei nopţi merse vestea prin ţară că Ana a făcut pâinea aşa cum promisese. Peste de trei ori câte trei zile şi de trei ori câte trei nopţi se află că şi Stana a făcut cămaşa pentru soţul ei. Când se împlini „de-a şaptea oară a şaptea zi, numărată de la cea dintâi zi de cununie”, feciorul de împărat anunţă că soţioara sa va fi mama. Până atunci el va sta tot pe lângă ea, să-i poarte de grijă. Toată ţara, toată lumea, se bucură de această veste.

Numai mama vitregă a feciorului de împărat şi fata ei de la cel dintâi bărbat nu se bucurară. Vitrega gândise să-și mărite fata cu Făt-Voinic. Când mai erau câteva zile până când să nască Lăptița, vitrega îl chemă pe fratele ei să vină cu oaste la hotare, ca să plece feciorul de împărat la război.

Făt-Voinic se duse şi în trei zile se și întoarse acasă biruitor. Când era la numai trei paşi de poarta curţii, Lăptiţa năştea cum zisese, doi feti cu stea in frunte și cu păr de aur. Vitrega îi luă şi îi îngropă la colţul casei şi puse în locul lor, în patul mamei, doi căţeluşi abia fătaţi. Când văzu căţeluşii, Făt-Voinic porunci să o îngroape pe Lăptiţa în pământ până la piept, ca pedeapsă că l-a înşelat cu o făgăduială  mincinoasă. Apoi, în scurtă vreme, se însură cu fata vitregei.

Din locul în care fuseseră îngropaţi cei doi feţi-frumoşi răsăriră doi paltini. Ei crescură în fiecare zi cât alţii într-un an, noaptea cât alt an, iar în zori-de-zi cât în trei ani. Când împliniră trei zile şi trei nopţi, crengile lor ajungeau la fereastra împăratului. Împăratul asculta foşnetul frunzelor lor, i se părea că şopteau ceva. I se strângea inima, dar nu s-ar fi putut lipsi de şoptirea asta. Vitrega simţi, însă. O puse pe fie-sa să nu se lase până nu vor fi tăiaţi paltinii. Feciorul de împărat nu voia, dar nu putu să i se împotrivească. Ceru doar să se facă din fiecare paltin câte un pat, unul pentru el şi unul pentru soţia lui, fata vitregei. Împărăteasa fu mulţumită şi aşa.

În prima noapte, feciorul de împărat se odihni cum nu se mai odihnise niciodată de bine. Împărăteasa stătu trează,  ca pe spini şi mărăcini. Nu doar atât, dar auzi paturile scârţâind şi vorbind între ele. Cel al feciorului de împărat spunea că lui îi e bine, căci pe el se odihnea iubitul lor tată. Al ei se plângea că îi e greu, că pe el stă un suflet rău. De cum se făcu ziuă, împărăteasa porunci să se facă alte paturi la fel. Pe acestea zise să le ardă.

Paturile fură arse, dar din foc zburară două scântei. Din ele se făcură doi mieluşei gemeni, frumoşi și blânzi. Împărăteasa îi văzu şi îi dori lângă ea. Văzând ce drag prinsese soţul ei de mielușei, îşi dădu seama. Se puse pe capul lui până se învoi să îi taie. Îi tăiară şi îi făcură bucăţele, iar ce nu se putea mânca, arseră. Numai că două bucăţele mici de creier rămaseră pe fundul vaselor în care se spălase carnea. Când au fost spălate vasele la pârâu, bucăţelele au trecut în apă. Au fost duse până la apa cea mare care trecea prin mijlocul împărăţiei. Acolo se transformară în doi peştişori cu solzii de aur.

Într-o zi, un pescar împărătesc prinse peştişorii în mrejele lui, şi hotărî să-i ducă, aşa vii, împăratului. Peştişorii grăiră către pescar să nu îi ducă. Mai bine să adune rouă, să îi pună în ea să înoate. Să-i aşeze apoi la soare şi să nu vină nimeni la ei până când  razele soarelui nu vor fi sorbit roua de pe ei. Aşa făcu şi, când se duse la ei, găsi doi copilaşi, doi feti cu stea in frunte si cu părul de aur. Pescarul luă copilaşii să-i crească. Ei crescură în fiecare zi cât alţii într-un an, în fiecare noapte cât alt an, iar în zori-de-zi cât în trei ani. Când se făcură mari, pescarul îi îmbrăcă frumos, le făcu câte o căciulă de miel şi le acoperi părul și fruntea. Îi lăsă să plece pe cei doi feti cu stea in frunte către curţile împăratului.

Acolo trecură cu sila printre slujitori. Ajunseră la uşile sălii unde ospăta împăratul și făcură mare gălăgie. Împăratul se mânie şi întrebă ce e acolo afară. Slujitorii spuseră că sunt doi băieţi care vor să intre cu puterea acolo. Împăratul spuse să-i gonească de acolo cu câinii. Feţii spuseră că pleacă singuri, întristaţi de asprimea vorbelor tatălui lor. Dar când ajunseră la poartă, un slujitor îi întoarse înapoi, că voia să-i vadă împărăteasa.

Se întoarseră şi intrară în sală. În capul mesei erau împăratul şi lângă el împărăteasa, care şedea pe douăsprezece perini de mătase. De cum intrară băieţii, una din perini căzu. Împăratul îi întrebă cine sunt, de unde vin şi ce vor. Băieţii spuseră că sunt fraţi gemeni, lăstari dintr-o tulpină aflată jumătate în pământ, jumătate în capul mesei. Că au făcut cale lungă și acum vor să cânte împăratului un cântec. Atunci, de sub împărăteasă sări a doua pernă.

Cât cântară ei cântecul despre viaţa lor, de sub împărăteasă săriră pernele una câte una. Când sfârşiră cântecul, sub împărăteasă nu  mai era nici o pernă. La sfârșit, cei doi feti cu stea in frunte îşi scoaseră căciulile şi arătară părul de aur şi stelele din frunte. Toţi îşi acoperiră ochii cu mâinile să nu orbească de atâta strălucire.

Şi s-a făcut dreptate. Lăptiţa şi-a luat locul lângă soţul ei si cei doi feti cu stea in frunte. Fata vitregei rămase slujnică la curte. Pe vitregă o legară de coada unei iepe înfocate şi înconjurară cu ea ţara de şapte ori, să ştie lumea ce păţeşte cine face rău.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Doi feti cu stea în frunte

Dă clic și citește textul întreg  al basmului !

Sursa foto

Citește și alte povestiri pe scurt după basmele lui Ioan Slavici:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

81 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Robert

  Mi a placut povestirea !!!
  Si multumesc pentru ca ai scris o. O sa ma ajute

  1. Zinaida Strinu

   mă bucur că ți-a plăcut și că o să-ți fie de folos!

 2. Serban

  Multumesc mult,m-ati ajutat la o tema. :))

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că ți-am fost de folos! :)

 3. Marius

  Povestirile dumneavostra sunt foarte frumoase.Va admir deoarece depuneti eforturi pentru a creea aceste povestiri minunate.Mai ales in ziua de azi oamenii nu prea mai citesc basme.Va multumesc sunteti foarte buna la povestiri.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Marius! Mulțumesc și eu pentru aprecieri! :)

 4. Bobeca

  Mi-a fost de mare ajutor! Multumesc mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere! :)

 5. tudor74

  E foarte frumoasa.Ma ajutat la o tema. frumos ca lucrati asa de mult.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-am fost de folos! Mda, lucrez cam mult, e adevărat…

 6. Serban

  Va multumesc pentru ajutor.Este frumoasa povestirea,mi ati fost de ajutor!!🙋

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Șerban! Mă bucur mult că am putut să te ajut! :)

 7. Clara

  Este foarte frumos ca dumneavostra lucrati,sa scrieti si sa va ganditi la povestire,sa mai cititi.Cei care zic ca e prea lunga nu au habar de pretul unei lectii frumoase,mai ales ca ati si povestit lectura.Este foarte frumos din partea dumnevoastra ca lucrati atat de mult pentru ca noi,cititorii,sa ne bucuram de frumusetea unei povestiri minunate.
  Va multumesc si va admir!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Clara ! Mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! :)

 8. GOLD NOVA MASTER de la CS:GO

  e foarte frumoasa cine zice ca e prea lunga nare dreptate astaeste scurta si minunata eu ii multumesc pentru povestirea doi feti cu stea in frunte

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! :)

 9. masina

  Multumesc mult ca m-ai ajutat. E foarte frumoasa. Cei care zic ca e lunga habar n-au ce inseamna o lectie frumoasa si cauta numai pe net.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-am fost de folos ! ☺

 10. dan izabela

  prea lung dar e foarte bun

  1. Zinaida Strinu

   Basmul original este foarte lung, așa că nici povestirea lui nu putea fi scurtă.

 11. gabriel

  Pentru cei care va plangeti ca este mare. Daca nu ar fi postat-o ce ati fi facut ?

  1. Clara

   Ai dreptate.

 12. alex

  Zinaida, ms mult, mi-a trebuit pentru temele de la scoala. A, si sa stiti ceilalti, povestirea nu a fost lunga, e chiar numai buna.

  1. Zinaida Strinu

   Alex, mă bucur că ți-am fost de folos și că îți place povestirea ! :)

 13. adelina

  Mi-a placut sa o citesc si sunt de acord cu dumneavoastra ca unii nu sunt multumiti .Mai aveti si alte povesti?

  1. Zinaida Strinu

   Sigur, mai sunt multe povesti. Dă clic sub titlul blogului, unde scrie POVESTI. Ai acolo toate titlurile poveștilor povestite aici, îți alegi unul și dai clic pe el.

 14. mihai76exstraterestru

  foarte frumos!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place, extraterestrule ! :D

 15. Cristina CRISS

  Multumesc,m-a ajutat mult!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-am fost de folos, Cristina !

 16. Cosmin

  m-a ajutat mult pentru vacanta de paste! :-)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur, Cosmin ! :)

 17. Adyta2002

  Ms de ajutor.Sa nu te lasi niciodata de acest dar unic.

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere ! Dacă e un dar, nu poate decât să mă lase el pe mine, eu nu am cum să mă las de el ! :D

 18. Rat Cynthia

  mersi de ajutor

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Cynthia !

 19. ifrim oana

  puteti sa imi dati o mica descriere a cartii basme de ioan slavici ? va rog, imi trebuie urgent!!! pana luni trebuie sa o am ..

  1. Zinaida Strinu

   Daca iti trebuie neaparat, de ce n-ai luat si tu cartea de la biblioteca ? Chiar crezi ca o sa-mi las toate treburile balta ca sa descriu cartea, fiindca tu n-ai avut timp trei luni de vacanta sa pui mana pe ea ?…

 20. Zinaida Strinu

  Ma bucur ca ti-a placut si ca ti-a folosit. Te rog sa citesti neaprat si textul intreg al acestui basm.

 21. harry

  mi-a folosit :) Thankyou

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur că ti-a folosit ! :)

 22. robert

  as vrea sa stiu locul si timpul desfasurarii ca nu am inteles intrebarea asta la scoala vas fi recunoscator daca mi-ati spune

  1. Zinaida Strinu

   Ce e de înțeles ?… Trebuie să citești basmul și să spui unde se întâmplă totul și când. Aceste informații apar, de regulă la început, în primul alineat, deci în introducere. Să nu te superi, dar eu nu fac teme.

 23. tamaian laura

  E cam lung, dar trebuie povestit pentru scoala, nu-i asa ?
  Este cam lung acest text, dar trebuie povestit pentru nota

  1. Zinaida Strinu

   !. Este cam lung, dar textul original al basmului este foarte lung si nu se putea povesti in cateva cuvinte.
   2. Nu povestesti nici pentru scoala, nici pentru nota. Povestesti ca sa te deprinzi sa iti exprimi gandurile corect si pe intelesul tuturor, ca sa poti sa comunici corect cu altii.

 24. Bogdan

  multumesc de ajutor

  1. Zinaida Strinu

   cu placere

 25. Florenta Cioroiu

  Chiar e super,ce-i drept este foarte bine gandit.Am citit basmul si frate,e foarte lung.Doamna/Domnisoara Zina,mi-ati fost de un real ajutor!

  1. Zinaida Strinu

   Da, chiar e foarte lung. Ma bucur că te-am ajutat, Florenta. Daca vrei sa afli de sunt doamna sau domnisoara, da in marginea de jos a paginii si click unde scrie ”Despre mine” ! :)

 26. St3faN

  Nu este nici lunga nici scurta!Multumesc pentru ajutor!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, mă bucur că am putut să te ajut !

 27. symona

  N-aveti Spaima zmeilor ? Imi trebuie foarte mult …. :)

  1. Zinaida Strinu

   Nu am.

 28. STANESCU MIRUNA GABRIELA.

  VA MULTUMESC TARE MULT . MI-A FOST DE AJUTOR.SUNT IN CLS- 2 SI NU MA DESCURCAM FARA AJUTORUL DUMNEAVOASTRA. MIRUNA. VA MULTUMESC.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Miruna dragă ! :)

 29. Adrian

  Foarte frumos dar am o intrebare asta este povestea ? sau este compunere?:P

  1. Zinaida Strinu

   Aceasta este povestirea pe scurt a poveștii sau basmului Doi feți cu stea în frunte.

 30. ALEXANDRU

  cam lung nu ti-se pare??????!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Nu.

   1. sebastian

    De ce le faci asa de lungi Zinaida?

    1. Zinaida Strinu

     Pentru că textele originale sunt foarte lungi, iar eu povestesc ca să fie pe înțelesul cititorilor, nu ca se le fac rezumatele pentru teme.

     1. copandeansebastian

      Am inteles, n-ai putea sa le rezumi in 4 fragmente ?

      1. Zinaida Strinu

       Pe unele le-am rezumat și în două, dar depinde…

 31. anca teodora

  Oameni buni noua nea dat sa povestim lectia DOI FETI CU STEA IN FRUNTE si ce lunga a fost!!!!
  Nu am crezut ca o sa fie atat de lunga!!! Nu putea sa o faca mai scurta??? IN ORICE CAZ BINE CA ATAT SI NU MAI MULT!!!!

 32. Andreutza

  respect

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Andreuța !

 33. &!@^(@

  este foarte lung dar mi-a fost de mare folos

  1. Zinaida Strinu

   Citește textul original, Bianca, acela să vezi cât e de lung ! :D

 34. reet

  multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !

 35. Maria

  Grozav! Ati povestit foarte frumos ;) Mi-a placut si rezumatul la ” Mark Twain-Aventurile lui Tom Sawyer”.
  Munca dumneavostra ma ajuta mult. Mi-ar placea sa afle si alti copii de aceste povestioare :D

  1. Clara

   sI MIE MI-A PLACUT!

   1. Zinaida Strinu

    Clara, scrie, te rog, ce păreri ai tu despre aceste povestiri. Nu mai răspunde unor comentarii vechi de doi-trei ani, nu are niciun rost !

 36. elena

  super tare
  ma ajuta foarte mult

  1. Zinaida Strinu

   ma bucur

 37. alexandru

  scuzama dar cum au aparut trei fete in loc de 2 baieti

  1. Zinaida Strinu

   Eu te scuz, dar citește și tu textul de la început până la sfârșit… Pe scurt: una dintre fetele alea trei i-a nascut pe cei doi baieți !

 38. Razviy

  Felicitari ! Multa sanatate !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc ! Sănătate și ție ! :)

 39. Mary

  Sunt de acord cu Alice!Povestiti foarte frumos!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Mary !

 1. LIMIR IMPARAT (2)

  […] Doi feţi cu stea în frunte […]

 2. ZANA ZORILOR de Ioan Slavici

  […] Doi feţi cu stea în frunte […]

 3. RODUL TAINIC de Ioan Slavici - povestire pe scurt

  […] Doi feţi cu stea în frunte de I.Slavici […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>