«

»

AVENTURILE LUI TOM SAWYER Capitolele 1-2

Povestiri pe scurt ale unor lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
În secțiunea RomaneAventurile lui Tom Sawyer, roman de scriitorul american Mark Twain, una dintre cele mai citite carti pentru copii. Textul original a fost publicat pentru prima oară în anul 1876.
(La sfârșitul acestei povestiri ai o trimitere spre romanul Aventurile lui Huckleberry Finn, în care autorul povestește alte aventuri ale băieților .)
Titlul original:” The Adventures of Tom Sawyer”

MARK TWAIN

n.1835 – d.1910

Pe numele său adevărat Samuel Clemens, a fost un gazetar şi  scriitor satiric american foarte popular. A scris romanele “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile lui Tom Sawyer“, “Aventurile lui Huckleberry Finn“, “Un yankeu la curtea regelui Arthur“.

Citește mai multe despre biografia lui Mark Twain !

aventurile-lui-tom-sawyer-pe-banca-tom-becky-matusa-polly-mary

Aventurile lui Tom Sawyer – Pe banca, Tom,Becky,matusa Polly si Mary

Aventurile lui Tom Sawyer

roman de Mark Twain

36 de capitole, povestite pe scurt în 15 episoade 

Episodul 1

Capitolul I

Tom Sawyer era un băiat tare năzdrăvan. Împreună cu fratele său mai mic, Sid, trăia în casa mătuşii Polly, sora mamei lor răposate. În casă mai erau şi verişoara Mary şi negrul Jim, care o ajuta pe mătuşă în gospodărie. Nici nu-l prinsese bine mătuşa că trăsese chiulul de la şcoală şi fusese la scăldat, că o zbughi pe uşă şi porni pe stradă fluierând.

Deodată se opri, zărind un nou-venit  în târguşorul în care el îi cunoştea pe toţi baietii. Ţinuta de orăşean gătit a străinului îl enervă rău de tot. Porni o discuţie şi nu se lăsă până nu se luară la bataie.  În final, Tom învinse şi se despărţiră, amândoi cu hainele rupte şi prăfuite.  Când îl văzu, mătuşa Polly se hotărî să îl pună să lucreze duminică, drept pedeapsă.

Capitolul II

Duminica se arătă a fi o zi însorită de primăvară. Natura arăta proaspătă, strălucitoare, peste tot erau numai chipuri voioase, numai Tom arăta posomorât. Cu găleata de var şi bidineaua în mână, măsura din priviri ditamai gardul, de douăzeci şi şapte  de metri lungime şi doi metri şi jumătate înălţime. Dădu de două ori pe gard cu bidineaua, apoi se aşeză pe o buturugă, descurajat.

Apăru Jim, care se ducea la fântână cu găleata. Il momi cu promisiunea de a-i dărui o bilă albă şi, mai ales, de a-i  arăta buba de la picior. Când să se  producă schimbul, interveni mătuşa Polly, cu un papuc în mână. Jim  o luă la fugă spre fântână, iar Tom reveni la văruit.

aventurile-lui-tom-sawyer-tom-varuieste-gardul

Aventurile lui Tom Sawyer – Tom varuieste gardul

În scurtă vreme însă, Tom se opri, îşi făcu inventarul bogăţiilor de prin buzunare, apoi îşi făuri un plan. Se apucă liniştit de lucru. Apăru la orizont Ben Rogers, care făcea pe vaporul. Acesta se apropie şi începu să îl compătimească. Tom îi înfăţişă însă ocupaţia lui în altă lumină, spunând că nu îi pică  în fiecare zi  norocul să vopsească un asemenea gard. Urmărindu-l cât de tacticos îşi desăvârşea opera, Ben ajunse nu numai să îl roage pe Tom să-l lase şi pe el să văruiască, ci îi şi dărui mărul din care de abia muşcase puţin mai înainte. Veniră şi alţi băieţi, care râvniră şi ei la cariera de artist a  lui Tom. Mulţumit, pe la mijlocul după-amiezii Tom abia îşi mai putea număra avuţiile: douăsprezece bile, un mosor fără aţă, o clanţă, un pisoi chior şi altele asemenea, iar gardul era văruit de ţi-era mai mare dragul să te uiţi la el.

 * * *

Dă click aici pentru Aventurile lui Tom Sawyer – 3-5 !
4468025380

321 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. Clara

  Buna ziua,sunteti o femeie minunata :)!

  1. Zina

   Bună, Clara, mulțumesc pentru apreciere ! :)

 2. Cata

  Buna ziua, la ce capitol sunt 60 de pagini?

  1. Zina

   Bună ziua ! Glumești ?!!! Asta depinde de ediție. Ar fi bine să treci și tu pragul bibliotecii…

 3. EBOLA

  HAI SIFON ,CA BEREA-I SCUMPA

 4. SCLEROZA

  esti o proasta!! :D

 1. AVENTURILE LUI TOM SAWYER Cap.3 - 5

  […] « AVENTURILE LUI TOM SAWYER Capitolele 1-2 […]

 2. AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN de Mark Twain - Cap.32-42

  […]  Aventurile lui Tom Sawyer […]

 3. DISNEYLAND PARIS - Vaporul cu zbaturi - Zinnaida

  […] fluviul făcut celebru de nu mai puțin celebrul scriitor și faimoasele sale personaje, Tom Sawyer și Huckleberry Finn . Vedem pe maluri trenul de mină care circulă prin canion, cabane de […]

 4. PRINT SI CERSETOR de Mark Twain - Capitolele 32 - 33

  […]  Aventurile lui Tom Sawyer […]

 5. LECTURI: Print si cersetor-6. Recunoaşterea

  […] de Mark Twain. Una dintre cele mai iubite cărţi pentru copii, recitită cu drag de adulţi.  Lectură […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>