Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ROLAND

În secțiunea Legende, Roland, legendă franceză din volumul ”Din marile legende ale lumii” de Alexandru Mitru, una dintre cele mai citite carti pentru copii.

Roland

Legendă franceză repovestită de Al.Mitru

roland

Roland

Pe la jumatatea secolului al VIII-lea se nastea intr-o pestera, in Italia, un baietel numit Roland. Despre mama lui, Berta, se spune ca era sora imparatului Carol cel Mare . Ea  fugise din Franta tocmai de frica fratelui ei, fiindca se maritase cu un cavaler sarac, ce nu ii placuse imparatului. Dupa ce s-a nascut baietelul, tatal lui, speriat de foame si de frig, neinvatat sa munceasca si sa agoniseasca hrana, lipsit de onoare, i-a parasit fara mila pe mama si pe copil.
Taranii din satul apropiat le dadeau celor doi hrana si ceva haine, ba, odata, doi copii au hotarat sa ii duca Bertei niste fasii de panza ca sa-i coasa haine lui Roland. Numai ca unul a adus panza alba, iar celalalt panza rosie. Roland le-a primit si le-a promis ca, atunci cand va ajunge cavaler, isi va alege culorile rosu si alb pentru haine, pentru invelitoarea calului si pentru scut, asa cum fiecare cavaler isi avea culorile lui. Contele care stapanea acel tinut avea un fiu, Olivier, care deveni bun prieten cu Roland. Numai ca, dupa cativa ani, s-au despartit, cu mare parere de rau, pentru ca tatal lui Olivier trebuise sa paraseasca tinutul.

Cand Roland devenise un tinerel, a trecut pe acolo insusi Carol cel Mare. A poposit in padurea in care era pestera celor doi, mama si fiu. Slujitorii au asternut o masa bogata, iar Roland, care pandea dintre copaci, s-a repezit si a luat o tava cu mancare, apoi a fugit spre pestera, sa-i duca mamei sale hrana. Ostenii  l-au urmarit si au ajuns la pestera. I-au luat pe cei doi si i-au dus in fata imparatului. Acesta, s-a induiosat si a iertat-o pe Berta, iar pe Roland l-a investit drept cavaler. I-a dat o sabie vestita, Durandal, si un armasar neintrecut, Veillantif.

Roland a devenit un luptator de neinvins, iar intr-o lupta s-a intalnit fata in fata chiar cu Olivier. S-au recunoscut si Olivier a intrat in oastea imparatului, alaturi de Roland. Au luptat impreuna in multe razboaie, mai ales impotriva sarazinilor, care cotropisera o mare parte din tinuturile Spaniei. Sarazinii, speriati de puterea imparatului, au gasit un tradator printre oamenii acestuia, contele Ganelon. Acesta le-a dezvaluit pe unde avea sa treaca oastea lui Carol cel Mare  si ca in ariergarda se vor afla cei mai puternici cavaleri, in frunte cu Roland si Olivier. De asemenea, le-a spus ca ar putea sa-i atace in trecatoarea  Roncevaux, iar moartea celor mai buni razboinici il va face pe imparat sa opreasca razboiul.

Oastea franceza trecu prin trecatoare incet, pazita din urma de ariergarda. Cand sa treaca si  aceasta, sarazinii, in numar urias, atacara. Incercuira ariergarda din toate partile si degeaba striga Olivier catre Roland sa sune din corn ca sa se intoarca imparatul cu armata. Onoarea de cavaler nu il lasa pe Roland sa faca asta, insa dupa o lupta crancena, in care pierira multi sarazini, dar si aproape toti francezii, suna in sfarsit din corn. Prea tarziu, pana sa faca imparatul cale-ntoarsa, pierira toti, ultimul fiind Roland, care luptase vitejeste pana la ultima picatura de sange.

In luptele care au urmat, imparatul i-a invins pe sarazini si le-a luat cetatea, Saragosa. Intors in Franta, Carol cel Mare ii dadu vestea cea trista Odei, sora lui Olivier si iubita lui Roland. Cand afla ca i-au murit si fratele si iubitul, Oda  suspina, cazu jos si muri. Cei trei fura inmormantati in trei morminte alaturate, din marmura alba, la care multa vreme au venit oamenii cu flori, spre a cinsti vitejia in lupta si iubirea credincioasa.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendei lui Roland


STIAI CA…

…si romanii au dus o batalie asemanatoare celei de la Roncevaux ? Pe la 1330,condusi de Basarab I , ei  au incoltit la Posada, pe drumul Campulungului, oastea  lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei,  si au invins-o.

Dacă vrei să afli cum se reflectă unele teme literare din blogul „Povestiri de lecturi scolare” în pictură, sculptură, gravură, muzică, dans, teatru, film, vizitează pagina Literatura și arta.

Din Marile legende ale lumii, de Al.Mitru, mai poți citi următoarele povestiri:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

56 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. Luca

  Am de citit la istorie Cantecul lui Roland..acesa este?

  1. Zinaida Strinu

   Da, acesta este.

 2. Paula

  Multumesc, Zina, mi-ai fost de mare folos.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că am putut să te ajut! :)

 3. Oana

  Acest rezumat a fost foarte simplu si usor de inteles de catre elevi!! Va multumesc ,mi-ati fost de mare ajutor!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Oana! Mă bucur că ți-am fost de folos! :)

 4. Cezar

  Va multumesc mult!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă plăcere! :)

 5. Daria

  Buna ziua!Am avut tema la istorie sa citesc legenda lui Roland dar nu o intelegeam.Aceasta a fost mult mai usoara.Multumesc mult! :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Daria ! Mă bucur că ți-am fost de folos !

 6. Alex

  Multumesc ! Mi-a fost de folos !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alex ! Mă bucur că ți-am fost de folos. :)

 7. Alisia

  Aceasta e povestirea? Daca da e foarte buna.

  1. Zinaida Strinu

   Da, este povestirea pe scurt a legendei.

 8. Tiberiu

  Iti multumesc foarte mult, mi-a folosit la istorie.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Tiberiu, mă bucur că ți-am fost de folos !

 9. Anonim

  sa stiti ca unii vor copia pur si simplu povestea si o vor prezenta!

  1. Zinaida Strinu

   Este riscul lor. Profesorii citesc și ei pe aici și pot să-și dea seama că e copiată. Sau pot copia doi-trei elevi din aceeași clasă. Se vede imediat că au copiat. Mai bine să faceți cum am scris sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 1. CIDUL -1- legendă spaniolă repovestită de Al.Mitru

  […] în aceleaşi vremuri cu Roland se cântau pe meleagurile Spaniei isprăvile lui El Cid Campeador (Stăpânul ostaş) – Cidul […]

 2. CIDUL -2- Legendă spaniolă repovestită de Al.Mitru

  […] Roland […]

 3. GHILGAMES - legendă asiriană repovestită de Al.Mitru

  […] ROLAND – Legendă franceză repovestită de Al.Mitru » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>