«

»

PROSTIA OMENEASCA

Povestiri de lecturi recomandate elevilor, îndrăgite și de adulți.
În secțiunea Basme, Prostia omenească de I.Creanga

prostia-omenească

Prostia omeneasca

Prostia omeneasca

de Ion Creangă

Se spune că era odată un om  care trăia laolaltă cu nevasta şi soacra. Nici una, nici cealaltă nu erau tocmai deștepte. Omul avea cu nevasta lui un copilaş sugar.

Într-o zi omul plecă de acasă la treburile lui, iar nevasta rămase cu copilaşul. Îl spălă, îl înfăşă şi îl alăptă, apoi îl puse să doarmă în albie, lânga sobă.

Nu trecu mult după ce adormi copilul şi nevasta începu să jeleasca cât o ţinea gura, după copilaşul ei. Iute veni mama ei şi o întrebă ce are. Ea răspunse că are să moară copilaşul dacă se va sui pisica pe horn şi va trânti în capul lui drobul de sare de acolo. Soacra  începu şi ea sa bocească.

Veni omul acasă şi află de ce se jeleau ele aşa. Speriat de prostia omeneasca, plecă în lume, zicând că se va întoarce numai dacă va gasi proşti mai mari ca ele.

Mergând el bezmetic, văzu un om care ţinea un oboroc, un coș, gol, cu gura la soare. Îl lua apoi repede şi fugea cu el în bordei. Iar ieşea şi iar îl ducea în bordei şi tot aşa. Întrebându-l, află că omul face asta ca să aibe lumină în bordei. Atunci omul nostru îi spuse să facă o spărtură cu toporul şi soarele va intra în bordei. Acela făcu aşa, iar omul plecă mai departe, să scape de prostia omeneasca,  mai numărând încă un tont.

Ajunse într-un sat, la casa unui rotar. Acela montase un car în casa şi acum nu putea să-l scoata afară, era uşa prea mică. Chiar atunci se hotărâse să taie tocul uşii, noroc cu omul nostru  că l-a învăţat să desfacă în bucăţi carul, să le scoată afară, apoi să le monteze la loc. Drumeţul nostru mai numără un nătărău şi porni mai departe.

La o casă văzu un neghiob care voia să arunce nişte nuci cu furca în pod şi nu izbutea. Îl învăţă să le pună într-un coș, să-l ia pe umăr şi să le urce în pod. Mai încolo, un mare prost se ostenea să urce vaca pe şură, ca să mănânce fân. O legase cu o funie de gât , se suise pe şură şi trăgea din răsputeri, cât pe aci să o spânzure. Îl învăţă şi pe acesta, să  ia fânul şi să-l dea jos la vacă, astfel că vaca scăpă cu viaţă.

Uimit de prostia omeneasca, drumeţul îşi spuse în sinea lui că era mai de crezut ca mâţa să dea bolovanul de sare jos de pe horn, decât să cari soarele în casă, să urci nucile în pod cu furca ori să tragi vaca pe şură la fân. Se întoarse acasă la copil, la nevastă şi la soacră, pe care le socoti mai istețe decât pe cei pe care îi întâlnise în călătoria sa.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Prostia omenească

Sursa foto

Citește și textul întreg al poveștii !

Alte povestiri pe scurt după poveștile lui I.Creangă:

4468025380

249 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Alexandra

  Multumesc. Mi-a fost de mare folos pentru a face rezumatul intamplarii. :)

  1. Zina

   Mă bucur că te-am ajutat să faci rezumatul acestei povești. :)

 2. Alina Bombonica

  Eu ca sa nu scriu atat,va citesc povestirea si dupa ii fac rezumat.

  1. Zina

   Citește ceea ce am scris pentru elevi, în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 3. Anna

  Va multumesc frumos doamna Zina! M-ati ajutat foarte mult si aici si la „Istoria unei placinte”. Va multumesc si sper sa mai faceti in continuare asemenea povestiri, va pricepeti! :*

  1. Zina

   Cu plăcere, Anna ! Mă bucur că ți-am fost de folos !

   1. Anna

    Imi pare bine ca mai exista oameni care se ocupa si cu ceva interesant in afara obligatiilor profesionale. Sunteti o doamna minunata.

    1. Zina

     Mulțumesc, Anna ! :)

     1. adri

      are dreptate

 4. Rahel

  Foarte buna povestirea . M-a ajutat mult :* multumesc

  1. Zina

   Cu plăcere, Rahel ! :)

 5. alina

  Multumesc mult. Povestirea este foarte frumoasa.

  1. Zina

   Cu plăcere, … Alina ! :D

 6. catalin

  Mi-a placut foarte mult acest sait. Sa ai succes in continuare si sa mai faci povestiri ca acestea !

  1. Zina

   Mă bucur că îți place site-ul și îți plac povestirile ! :)

 7. paula

  e foarte bun!!!

  1. Zina

   Mulțumesc, Paula !

 8. gimiciu01

  Rezumatele tale ma vor ajuta mult ms

  1. Zina

   ”Rezumatele” mele sunt povestiri pe scurt, ai grijă ! ;)

 9. ana

  multumesc mult

 1. LECTURI: Amintiri din copilărie -9- Adio, şcoală de catiheţi !

  […] din copilărie de Ion Creangă, una dintre cele mai iubite cărţi pentru copii, recitită cu drag de către adulţi. Lectură […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>