Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

HAGI TUDOSE. Povestire pe scurt

BARBU (ȘTEFĂNESCU) DELAVRANCEA

n.1858 – d.1918
Fiu de clăcaşi neştiutori de carte, va ajunge avocat, gazetar, scriitor, profesor universitar şi membru al Academiei Române. Cele mai valoroase opere literare ale sale sunt nuvelele: “Hagi-Tudose”, “Sultănica“, “Domnul Vucea” etc. precum şi dramele din Trilogia Moldovei : “Apus de soare“, “Viforul” şi “Luceafărul“.

Citește mai multe despre biografia lui Barbu Delavrancea !

Hagi Tudose de Barbu Delavrancea

I.

hagi-tudose

Hagi Tudose, interpretat în filmul TV omonim de actorul Constantin Rauțchi

La biserica „Sfânta Troiţa”, pe partea stângă a Şoselei Vitan, erau câţiva bătrâni nelipsiţi de pe acolo, mândri tare de biserica lor şi de picturile ei de pe dinăuntru şi pe dinafară. Când apărea câte cineva care nu era de-al locului, începeau să-i ceară părerea despre biserica lor.

Dacă pe trecător îl împingea păcatul să zică ceva de sfinţii uscaţi şi drepţi de pe ziduri, pe dată răspundeau în vârful limbii că numai sfinţii lor sunt sfinţi adevăraţi, nu ca aceia de astăzi, cu ochi de om, cu mâini şi picioare tot de om obişnuit.

II.

Naratorul îşi aminteşte cum l-au judecat şi pe el, ctitorul şi alti trei dintre bătrânii credincioşi bisericii. Intre aceştia se afla şi Hagi-Tudose, îmbrăcat într-o haină scurtă, spălăcită şi pătată, pe când ceilalţi erau îmbrăcaţi cu haine de postav lungi și largi. Ctitorul lăuda de zor picturile bisericii, capul mucenicului Mina, capul archiereului Nicolae… Naratorul tăcea şi asculta. Ctitorul continuă, lăudând zugrăveala „Judecăţii de Apoi”, arătând bogaţii nemilostivi care se duc din zgârcenie în focul iadului cu sacii lor cu aur cu tot.

La aceste cuvinte, jupân Hagiul întâi lăsă capul în jos, apoi plecă pe nesimțite. Cei trei bătrâni rămaşi începură a bârfi despre zgârcenia lui Hagi-Tudose. Că e plin de galbeni, dar nu dă un sfanţ la cutia milei. Că îşi astâmpără foamea şi setea gustând pe la băcănii câte o măslină, o feliuţă de pastramă, o gură de bragă şi spunând apoi că sunt scumpe şi că sunt vremuri grele, n-are cine să plătească. Apoi se năpustiră să râdă de hainele şi cizmele lui jerpelite, de obiceiul de a-şi  cârpi hainele cu bucăţi din ele însele sau de a fuma numai tutun de la alţii.

III.

Hagiul nu făcea foc în sobă nici pe cel mai mare ger, nu cumpăra şi el un porc la Crăciun sau un miel la Paşte, oricât i-ar fi zis nepoată-sa, Leana.  Fata era săracă şi nu avea pe nimeni altcineva, trăia pe lângă unchiul său vestit pentru zgârcenie.

De mic copil  el fusese tare strângător şi păstrător. Când era şcolar aduna banii pe care îi dădea mama lui ca să-şi ia covrigi. Devenit calfă la găitănărie strângea banii, nu bea, nu se uita şi el după fete, mânca pâine şi bea bragă, de ajunsese slab, galben şi bătrânicios la treizeci de ani. Noroc cu fostul stăpân că îl mai lua la masă ca să-l mai îndrepte. Jupânul îl luase tovarăş, asociat cu el la prăvălie şi se ţinuse de capul lui să se însoare, dar Tudose nu voise deloc. Nevasta şi copii însemnau cheltuială: mâncare, haine, şcoală, plimbări. El socotea că nu are de unde să facă aceste cheltuieli.

IV.

Când i s-a izbândit visul de a rămâne singur stăpân pe prăvălie, nu a mai ştiut de el de fericire. În prima seară, la închidere, s-a ţinut după ucenici, să nu trântească uşile, să nu spargă geamurile, să umble încet cu lacătele. Ajuns la căsuţa lui, cu pereţii cojiţi, prăfuită şi rece, Tudose stătea pe întuneric mulţumind lui Dumnezeu că a făcut soarele, altfel ar fi trebuit să cheltuiască pe lumânări să lumineze prăvălia. Apoi se gândea numai la bani, câţi are, unde i-a ascuns, să nu-i fure hoţii…

V.

Aşa a trăit Hagi Tudose până la bătrâneţe. La şaizeci de ani vându prăvălia şi, muncit totuşi de gândul că e bogat şi nu a dat nimic la săraci, că nu a avut şi el o femeie şi un copil, plecă în pelerinaj, la locurile sfinte, la Ierusalim. Nu s-a putut stăpâni, însă, să nu facă şi o afacere, a adus lemn sfânt şi l-a vândut bătrânilor, babelor şi văduvelor. Şi-a scos şi paralele cheltuite cu hagialâcul, a mai şi câştigat ceva pe deasupra. Dar bătrâneţile nu l-au iertat, tuşea tot mai tare, îl cam lăsase auzul, vorbea de unul singur şi uita.

VI.

Până la optzeci de ani tot a mai rezistat Hagi Tudose, dar în anul acela se pusese o iarnă grea. Biata Leana sufla de zor să facă ochiuri pe geam şi îi zicea să-i dea bani de lemne. El  nu se îndura, din zgârcenie, socotind că pe frigul acela lemnele erau scumpe.

A doua zi, pe jumătate îngheţat, îi dădu nepoatei un galben să facă foc, că simţea că moare. Apoi, după ce zăcu trei zile, fără a o lăsa să cheme doctorul, ceru o ciorbă de găină. Seara, Leana întinse pe pat un ştergar şi puse pe acesta o strachină cu ciorbă caldă, aburindă, cu steluţe de grăsime deasupra. Gustă puţin, dar pe gât avea gustul aurului, i se părea că gustase din carnea copiilor lui.  Leana  râvnise şi ea la ciorbă şi ieşise din odaie  înghiţind în sec. Când intră iar, Hagi Tudose începu să strige, ba să stingă focul şi să ducă cenuşa şi cărbunii înapoi, ba să ducă fulgii şi bucăţile de carne , ca să-i dea banii înapoi măcar pe jumătate. Strigă și să-i taie coada motanului, că stă uşa prea mult deschisă când intră şi se răceşte odaia. Apoi căzu pe pat, iar Leana, speriată, fugi afară. Îl mai auzi în mijlocul nopţii numărând galbenii şi îl compătimi.

Dimineaţă îl găsi trântit pe o grămadă de galbeni. O văzu că îl priveşte  şi bolborosi cu greu să nu se uite, să închidă ochii, că ochii fură. apoi adormi pe veci, cu mâinile înfipte în bani.

Leana îi făcu o înmormântare cu mare fast, spre admiraţia privitorilor. Bătrânii şi ctitorul, la vestea că Hagi Tudose lăsase în urma lui o avere uriaşă, spuseră că, dacă ar fi văzut ce cheltuială se face cu înmormântarea lui… ar fi murit de supărare.

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei Hagi Tudose

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

351 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. cristina

  multumesc mult…..sper sa iau 10

  1. Zinaida Strinu

   Îți urez succes! :)

 2. Popa Teodora Alexandra

  mai aveti si alte povestiri?

  1. Zinaida Strinu

   Desigur! Dă clic sub titlul blogului pe unul dintre cuvintele BASME, SCHIȚE, NUVELE, ROMANE etc. Apar liste cu titluri. Dă clic pe titlul pe care îl alegi și apare povestirea. :)

 3. Popa Teodora Alexandra

  va multumesc ca am putut sa il caracterizez si eu pe hagi – tudose.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Teodora! :)

 4. Mr, Palmer

  Ma regasesc cam 99% in pielea personajului.

  1. Zinaida Strinu

   Și cum te simți?… :D

   1. Mr, Palmer

    Foarte sarac…in groapa rau.

    1. Zinaida Strinu

     ???

     1. Zinaida Strinu

      Deci ai bani, dar te simți sărac?! :D Așa era Hagi Tudose…

 5. Anonim

  Eu tot timpul iau rezumatele de aici, apoi le povestesc și pe ele! Și profa nu află nimic!!! Ms. mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere!

 6. alex

  va multumesc.Este foarte frumoasa

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alex! Mă bucur că îți place!

 7. Miry

  va multumesc pentru aceste povestiri minunate

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Miry!

 8. Tănase Albert

  Doamnă, îmi place foarte mult povestirea, Hagi Tudose, chiar e un om zgârcit.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place, Albert! Un om zgârcit cu un sfârșit pe măsura vieții lui.

 9. bianca valentina

  Foarte frumos !!Felicitari!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc! Mă bucur că îți place!

 10. Denisa

  Din curioziatate, dv. scrieti si caracterizarile personajelor principale din basme??

  1. Zinaida Strinu

   Nu, Denisa, nu rezolv teme. ;)

 11. Alice

  ce haioasa este nuvela aceasta domna Zina … foarte frumos :)

  1. Zinaida Strinu

   Dacă zici tu, atunci este haioasă… :?

  2. Andreeea

   multumesc doamna zina

   1. Zinaida Strinu

    cu placere andreea

 12. Alexa

  Este foarte lunga ! fara suparare !!!

  1. Zinaida Strinu

   Fără supărare ! Fă-o tu mai scurtă ! ;)

 13. max payne

  doamna dar ati fost profesoara de romana ?

  1. Zinaida Strinu

   Du-te în partea de jos a paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine ”. Acolo afli tot ce trebuie. ☺

 14. Franco

  Mulrumesc mult am inteles poezia foarte bine la inceput nu mi-am dat seama dar acum multemesc!!Faceti o treaba buna doamna Zina

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !
   ”Poezia” ?!!! Hagi Tudose este o nuvelă, nu poezie !

 15. andreea

  Aceasta este intreaga poveste ? Nu este mai lunga ? Multumesc anticipat !

  1. Zinaida Strinu

   Aceasta este povestirea pe scurt a nuvelei, după cum scrie și la început. La sfârșitul povestirii ai o trimitere către textul întreg al nuvelei. Dai clic pe cuvintele albastre și apare acel text.

 16. Anonim

  ……………..

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru frumoasa urare din ziua de Crăciun ! Îți urez și eu să primești cât mai multe de felul ăsta, drept răsplată pentru munca ta…

 17. GG dna ZINA

  Din curiozitate va intreb, v-a raspuns vreodata vreun profesor pe acest site?

  1. Zinaida Strinu

   Da, au scris câțiva.

 18. ^_^

  va felicit doamna ! ati facut o treaba minunata ! mi-a luat 3 ore juma’ ca sa citesc nuvela , si jum. de ora sa scriu rezumatul ‘inspirandu-ma’ de-aici ! sa nu credeti ca am copiat ! minciuna are picioare scurte ! si vorba dvs. ‘si profii citesc pe-acest site’ , poate ma trezesc cu vreun comentariu de la un prof. :)) ^_^ va urez bafta in continuare!dar problema e ca dvs. nu aveti nevoie de bafta ^_^…sau aveti? :D

  1. Zinaida Strinu

   Cine n-are nevoie de baftă ?! :D
   Și tu ai făcut o treabă minunată, fiindcă nu te-ai mulțumit să copiezi de pe-aici. Felicitări !

 1. SULTANICA (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Hagi Tudose […]

 2. DOMNUL VUCEA -1- de Barbu Delavrancea

  […] by Zina Lecturi povestite În secțiunea Povestiri, Domnul Vucea , de Barbu Delavrancea.  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>