«

»

HAGI TUDOSE

BARBU (ȘTEFĂNESCU) DELAVRANCEA

n.1858 – d.1918
Fiu de clăcaşi neştiutori de carte, va ajunge avocat, gazetar, scriitor, profesor universitar şi membru al Academiei Române. Cele mai valoroase opere literare ale sale sunt nuvelele: “Hagi-Tudose”, “Sultănica“, “Domnul Vucea” etc. precum şi dramele din Trilogia Moldovei : “Apus de soare“, “Viforul” şi “Luceafărul“.

Citește mai multe despre biografia lui Barbu Delavrancea !

Hagi Tudose de Barbu Delavrancea

I.

hagi-tudose

Hagi Tudose, interpretat în filmul TV omonim de actorul Constantin Rauțchi

La biserica „Sfânta Troiţa”, pe partea stângă a Şoselei Vitan, erau câţiva bătrâni nelipsiţi de pe acolo, mândri tare de biserica lor şi de picturile ei de pe dinăuntru şi pe dinafară. Când apărea câte cineva care nu era de-al locului, începeau să-i ceară părerea despre biserica lor.

Dacă pe trecător îl împingea păcatul să zică ceva de sfinţii uscaţi şi drepţi de pe ziduri, pe dată răspundeau în vârful limbii că numai sfinţii lor sunt sfinţi adevăraţi, nu ca aceia de astăzi, cu ochi de om, cu mâini şi picioare tot de om obişnuit.

II.

Naratorul îşi aminteşte cum l-au judecat şi pe el, ctitorul şi alti trei dintre bătrânii credincioşi bisericii. Intre aceştia se afla şi Hagi-Tudose, îmbrăcat într-o haină scurtă, spălăcită şi pătată, pe când ceilalţi erau îmbrăcaţi cu haine de postav lungi și largi. Ctitorul lăuda de zor picturile bisericii, capul mucenicului Mina, capul archiereului Nicolae… Naratorul tăcea şi asculta. Ctitorul continuă, lăudând zugrăveala „Judecăţii de Apoi”, arătând bogaţii nemilostivi care se duc din zgârcenie în focul iadului cu sacii lor cu aur cu tot.

La aceste cuvinte, jupân Hagiul întâi lăsă capul în jos, apoi plecă pe nesimțite. Cei trei bătrâni rămaşi începură a bârfi despre zgârcenia lui Hagi-Tudose. Că e plin de galbeni, dar nu dă un sfanţ la cutia milei. Că îşi astâmpără foamea şi setea gustând pe la băcănii câte o măslină, o feliuţă de pastramă, o gură de bragă şi spunând apoi că sunt scumpe şi că sunt vremuri grele, n-are cine să plătească. Apoi se năpustiră să râdă de hainele şi cizmele lui jerpelite, de obiceiul de a-şi  cârpi hainele cu bucăţi din ele însele sau de a fuma numai tutun de la alţii.

III.

Hagiul nu făcea foc în sobă nici pe cel mai mare ger, nu cumpăra şi el un porc la Crăciun sau un miel la Paşte, oricât i-ar fi zis nepoată-sa, Leana.  Fata era săracă şi nu avea pe nimeni altcineva, trăia pe lângă unchiul său vestit pentru zgârcenie.

De mic copil  el fusese tare strângător şi păstrător. Când era şcolar aduna banii pe care îi dădea mama lui ca să-şi ia covrigi. Devenit calfă la găitănărie strângea banii, nu bea, nu se uita şi el după fete, mânca pâine şi bea bragă, de ajunsese slab, galben şi bătrânicios la treizeci de ani. Noroc cu fostul stăpân că îl mai lua la masă ca să-l mai îndrepte. Jupânul îl luase tovarăş, asociat cu el la prăvălie şi se ţinuse de capul lui să se însoare, dar Tudose nu voise deloc. Nevasta şi copii însemnau cheltuială: mâncare, haine, şcoală, plimbări. El socotea că nu are de unde să facă aceste cheltuieli.

IV.

Când i s-a izbândit visul de a rămâne singur stăpân pe prăvălie, nu a mai ştiut de el de fericire. În prima seară, la închidere, s-a ţinut după ucenici, să nu trântească uşile, să nu spargă geamurile, să umble încet cu lacătele. Ajuns la căsuţa lui, cu pereţii cojiţi, prăfuită şi rece, Tudose stătea pe întuneric mulţumind lui Dumnezeu că a făcut soarele, altfel ar fi trebuit să cheltuiască pe lumânări să lumineze prăvălia. Apoi se gândea numai la bani, câţi are, unde i-a ascuns, să nu-i fure hoţii…

V.

Aşa a trăit Hagi Tudose până la bătrâneţe. La şaizeci de ani vându prăvălia şi, muncit totuşi de gândul că e bogat şi nu a dat nimic la săraci, că nu a avut şi el o femeie şi un copil, plecă în pelerinaj, la locurile sfinte, la Ierusalim. Nu s-a putut stăpâni, însă, să nu facă şi o afacere, a adus lemn sfânt şi l-a vândut bătrânilor, babelor şi văduvelor. Şi-a scos şi paralele cheltuite cu hagialâcul, a mai şi câştigat ceva pe deasupra. Dar bătrâneţile nu l-au iertat, tuşea tot mai tare, îl cam lăsase auzul, vorbea de unul singur şi uita.

VI.

Până la optzeci de ani tot a mai rezistat Hagi Tudose, dar în anul acela se pusese o iarnă grea. Biata Leana sufla de zor să facă ochiuri pe geam şi îi zicea să-i dea bani de lemne. El  nu se îndura, din zgârcenie, socotind că pe frigul acela lemnele erau scumpe.

A doua zi, pe jumătate îngheţat, îi dădu nepoatei un galben să facă foc, că simţea că moare. Apoi, după ce zăcu trei zile, fără a o lăsa să cheme doctorul, ceru o ciorbă de găină. Seara, Leana întinse pe pat un ştergar şi puse pe acesta o strachină cu ciorbă caldă, aburindă, cu steluţe de grăsime deasupra. Gustă puţin, dar pe gât avea gustul aurului, i se părea că gustase din carnea copiilor lui.  Leana  râvnise şi ea la ciorbă şi ieşise din odaie  înghiţind în sec. Când intră iar, Hagi Tudose începu să strige, ba să stingă focul şi să ducă cenuşa şi cărbunii înapoi, ba să ducă fulgii şi bucăţile de carne , ca să-i dea banii înapoi măcar pe jumătate. Strigă și să-i taie coada motanului, că stă uşa prea mult deschisă când intră şi se răceşte odaia. Apoi căzu pe pat, iar Leana, speriată, fugi afară. Îl mai auzi în mijlocul nopţii numărând galbenii şi îl compătimi.

Dimineaţă îl găsi trântit pe o grămadă de galbeni. O văzu că îl priveşte  şi bolborosi cu greu să nu se uite, să închidă ochii, că ochii fură. apoi adormi pe veci, cu mâinile înfipte în bani.

Leana îi făcu o înmormântare cu mare fast, spre admiraţia privitorilor. Bătrânii şi ctitorul, la vestea că Hagi Tudose lăsase în urma lui o avere uriaşă, spuseră că, dacă ar fi văzut ce cheltuială se face cu înmormântarea lui… ar fi murit de supărare.

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei Hagi Tudose

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

328 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Alice

  ce haioasa este nuvela aceasta domna Zina … foarte frumos :)

  1. Zina

   Dacă zici tu, atunci este haioasă… :?

  2. Andreeea

   multumesc doamna zina

   1. Zina

    cu placere andreea

 2. Alexa

  Este foarte lunga ! fara suparare !!!

  1. Zina

   Fără supărare ! Fă-o tu mai scurtă ! ;)

 3. max payne

  doamna dar ati fost profesoara de romana ?

  1. Zina

   Du-te în partea de jos a paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine ”. Acolo afli tot ce trebuie. ☺

 4. Franco

  Mulrumesc mult am inteles poezia foarte bine la inceput nu mi-am dat seama dar acum multemesc!!Faceti o treaba buna doamna Zina

  1. Zina

   Cu plăcere !
   ”Poezia” ?!!! Hagi Tudose este o nuvelă, nu poezie !

 5. andreea

  Aceasta este intreaga poveste ? Nu este mai lunga ? Multumesc anticipat !

  1. Zina

   Aceasta este povestirea pe scurt a nuvelei, după cum scrie și la început. La sfârșitul povestirii ai o trimitere către textul întreg al nuvelei. Dai clic pe cuvintele albastre și apare acel text.

 6. Anonim

  ……………..

  1. Zina

   Mulțumesc pentru frumoasa urare din ziua de Crăciun ! Îți urez și eu să primești cât mai multe de felul ăsta, drept răsplată pentru munca ta…

 7. GG dna ZINA

  Din curiozitate va intreb, v-a raspuns vreodata vreun profesor pe acest site?

  1. Zina

   Da, au scris câțiva.

 8. ^_^

  va felicit doamna ! ati facut o treaba minunata ! mi-a luat 3 ore juma’ ca sa citesc nuvela , si jum. de ora sa scriu rezumatul ‘inspirandu-ma’ de-aici ! sa nu credeti ca am copiat ! minciuna are picioare scurte ! si vorba dvs. ‘si profii citesc pe-acest site’ , poate ma trezesc cu vreun comentariu de la un prof. :)) ^_^ va urez bafta in continuare!dar problema e ca dvs. nu aveti nevoie de bafta ^_^…sau aveti? :D

  1. Zina

   Cine n-are nevoie de baftă ?! :D
   Și tu ai făcut o treabă minunată, fiindcă nu te-ai mulțumit să copiezi de pe-aici. Felicitări !

 9. Tatiana

  Si inca ceva (asta pentru toti ) : Nu trebuie sa iubesti cartile , ci asteapta sa te iubeasca ele pe tine !!!

  SI MARE MI-AR FI MIRAREA DACA ATI POSTA ACESTE DOUA PROVERBE ZIC EU !!! ^_^ :)
  Nu va oblig , ci va RESPECT!

  1. Zina

   De ce să nu le postez ? Sunt părerile tale (nu proverbe). Câtă vreme le exprimi civilizat, nu există motive să nu le postez. Dar pot să comentez. Ca să te iubească ele, cărțile, pe tine, trebuie, totuși, să le citești ! :D

 10. Tatiana

  R-E-S-P-E-C-T!!!
  Nu stiu daca o sa intelegeti mesajul la ce voi spune : Eu iubesc oamenii care nu reusesc sa urasca !!

  1. Zina

   Cred că înțeleg. ;)

 11. Lucas

  Wow foarte frumos, fara dumneavoastra nu as fi putut citii Hagi Tudose pana luni.

  1. Zina

   Eu cred că ai fi putut, nu e chiar așa de mare nuvela asta. :)

 12. mari iulia

  dragute povestiri ,insa ma gandeam sa va intreb………unde mai pot gasi alte povestiri de acelasi autor ?

  1. Zina

   Te-ai gândit să mă întrebi dacă am mai povestit și alte scrieri ale lui Delavrancea sau dacă au scris alții ?!
   În ceea ce mă privește, dă clic sub titlul blogului, unde scrie BASME, POVESTIRI și TEATRU. Caută în fiecare din aceste pagini numele lui Delavrancea. Pentru povestiri scrise de alții ai Google Search.

 13. Denisza

  Această povestire este minunată ! Faceți o treabă bună ! Succes mai departe ! :)

  1. Zina

   Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Denisza ! :)

 14. Ionela

  Multumesc doamna Zina pentru ajutorul acordat. Nu uitati ceilalti vizitatori ai paginii sa dati un LIKE !

 15. Amalia

  Multumesc mult!! Am inteles mai bine aceasta nuvela.

  1. Zina

   Cu plăcere, Amalia ! Îmi pare bine că te-am ajutat să înțelegi nuvela, chiar acesta este scopul acestor povestiri.

 16. un anonim

  Multumesc foarte mult, ma ajutat cand a trebuit sa fac un rezumat :D

 17. Mark

  Multumesc frumos

  1. Zina

   Cu plăcere, Mark ! :)

 18. Dominic

  Multumesc mult!

  1. Zina

   Cu plăcere, Dominic ! :)

 19. Elena

  Buna ziua! Am citit nuvela intreaga si sincer, nu prea stiam cum sa povestesc, dar citind aceasta povestire pe scurt am inteles mai bine ! Faceti o treaba minunata! Succes in continoare!

  1. Zina

   Bună ziua ! Mă bucur că ți-am fost de folos, Elena ! :)

 20. Anton Daniela Teodora

  Super fain Domnişoară Zina. Aş dori vă rog super ultra mega frumos dacă aţi putea să îmi trimiteţi povstirea în întregime al nuvelei „Iţic Ştrul, Dezertor. (Sper că nu v-aţi supărat că m-am adresat cu „domnişoară” dar nu vă cunosc.) Dacă îmi puteţi trimite aceea povestire vă rog să mi-o trimiteţi la urmatoarea adresă de e-mail: … Încă o dată vă felicit pentru munca pe care o depuneţi pentru a ne face nouă viaţa mai uşoară. Mă refeream că unii doar copie această muncă. Vă pup şi să nu uitaţi că va stimez dar mai ales vă iubesc ca pe propria mea mamă. Pup’s and love!

  1. Zina

   1. Dacă vrei să mă cunoști, mergi la marginea de jos și dă clic acolo unde scrie ”Despre mine”.
   2. Nu trimit nimic nimănui prin e-mail. Dacă vrei prin e-mail folosește posibilitatea de abonare din dreapta paginii. Găsești direct în blog povestirea pe scurt a nuvelei ”Ițic Ștrul, dezertor” dacă dai clic sub titlul blogului, unde scrie NUVELE, apoi clic pe titlul respectiv. Apare povestirea.
   3. Despre copiat citește sus, în dreapta, unde este scris pentru elevi, cu litere albe pe fond albastru, apoi fă ce crezi că e mai bine.

   Mulțumesc pentru felicitări, pentru stimă și love !

 21. Lary-Carla

  Buna , Zina . Piesa e minunata , in stilul ei stilistic si comica totodata , scotand in evidenta zgarcenia lui Hagi-Tudose ,iar ovestirea pe scurt e nemaipomenita , asa cum ne obisnuiesti . Succes in continuare !! :D
  Apropo , ai Hanu’ Ancutei de Mihail Sadoveanu?
  Multumesc anticipat , si spor la scris povestirile . :)

  1. Zina

   Bună ! Mulțumesc pentru aprecieri și urări. :)
   Nu am.

   1. Lary-Carla

    Multumesc oricum !! M-ai ajutat mult cu aceasta povestire !!
    Mult succes !

    1. Zina

     Cu plăcere, mă bucur că ți-am fost de folos ! :) Succes și ție !

 22. Andra

  Multumesc mult !

  1. Zina

   Cu plăcere, Andra !

 23. bogdy

  Asta, rezumatu?

  1. Zina

   Asta, povestire pe scurt ! :P

 24. Alinutza :)

  Buna as vrea sa imi dat si mie rezumatul la Shakespere Regele Lear si Hamlet.
  Va rog frumos :)

  1. Zina

   Bună, Alinuța ! Deocamdată nu am rezumate după piesele lui Shakespeare, dar voi scrie câteva în vara asta, cu siguranță.

 25. mihai andra

  Multumesc mult. M-au ajutat foarte mult aceste povestiri,

  1. Zina

   Cu plăcere, Andra. Mă bucur că ți-am fost de folos !

 26. Isza

  Buna Zinaida!
  Am si eu o micuta nelamurire,la final la ce se refera batranul cand spune ca daca ar afla hagi cati bani s.au cheltuit ar muri,pt ca el era deja mort!
  Multumesc anticipat!

  1. Zina

   Replica vrea să ilustreze marea zgârcenie a lui Hagi Tudose, cunoscută de toată lumea.

 27. George

  Salut.
  Poti sa imi trimiti un rezumat la Sultanica de Barbu Stefanescu Delavrancea.
  Imi ttebuie peste 4 zile. Nu este lunga.

  1. Zina

   Nici dacă scriai ”te rog” nu aș fi putut…

 28. Alex

  Buna, mi se pare bun rezumatul, insa am o mica sugestie. Nu cumva in loc de „autor” (la inceputul textului) ar trebui sa fie zis „narator”? Ma gandeam la corespondenta dintre narator-autor-personaj. Poate zic eu gresit, e doar o remarca..

  1. Zina

   Bună ! Am înlocuit. Atenție însă ! Aici nu sunt rezumate, ci povestiri pe scurt. Pot fi transformate în rezumate urmând regulile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 29. alexia

  Multumesc foarte mult doamna!! M-am inspirat din ce ati scris dvs. si m-am descurcat foarte bine!!!! Va multumesc foarte mult!!

  1. Zina

   Cu plăcere, Alexia ! Mă bucur că te-ai descurcat ! :)

 30. I.Cenusa

  Prin citirea acestui rezumat mi-am amintit intreaga piesa, sunt multumit !
  Poza lui Hagi Tudose cred ca este a actorului C-tin Rautchi, piesa vazuta de mine in toamna lui..84 la teatrul national, cu putin inainte ca indragitul actor sa plece sa joace pe scena universului !!!
  Felicitari D-na !!!

  1. Zina

   Mulțumesc ! Mă bucur că v-am trezit amintiri frumoase !

   1. i Cenusa

    Sarut mana D-na Zenaida !!!
    Multumesc pentru raspuns si voi mai urmarii in continuare efortul d-tra de a raspandi cultura in randul nostru !!
    Sarut mana !!!
    Puiu !

 31. Denis

  Multumesc mult mult mult de tot, doamna Zinaida. :)

  1. Zina

   Cu multă plăcere, Denis ! :)

 32. Bianca

  Va multumesc m-a ajutat mult ! :)

  1. Zina

   Mă bucur că ți-am fost de folos, Bianca ! :)

 33. delia

  foarte frumos rezumatul m-a ajutat foarte mult multumesc si succes in continuare!

  1. Zina

   Cu plăcere, Delia !

 34. Valentin

  Doamna Zina, sunteți uimitoare ! Vă mulțumesc foarte mult, chiar m-a ajutat să inteleg! Ba chiar am luat si un 10 la română!Nu am copiat, m-am inspirat din acest rezumat si am scris cu ale mele cuvinte ! Încă odată, vă mulțumesc mult !

  1. Zina

   Cu plăcere ! Mă bucur că ți-am fost de folos, Valentin, și că ai procedat așa cum trebuie.

 35. Madara

  ok acum sa ma pun sa citesc alte rezumate la alte nuvele ca rezumatele „dumneavoastra” sunt foarte frumoase.
  Si da ,fara suparare.

  1. Zina

   Spor la citit ! :D

 36. TOT EU Madara

  auziti,matale nu ar trebui sa spuneti „care e treaba ta?” .
  Eu doar eram curios ca sa stiu cum sa scriu,cu tu sau cu dumneavoastra.
  Eu nu cred ca am facut un rau intrebandu-va cati ani aveti si plus ca astea sunt niste comentarii; nu cred ca v-ar afecta viata :))

  1. Zina

   1. Din câte se vede, eu am scris ”care este problema”, nu ”care e treaba”.
   2. Mai toată lumea care intră pe blog mi se adresează cu ”tu” și nu mă deranjează. Puteai să mă întrebi cum doresc să mi te adresezi, nu câți ani am.
   3. Nu, nu ai făcut ceva rău, doar ceva nepotrivit. Nu e nici o supărare. :)

 37. Madara

  am o intrebare Zinaida Strinu : Cati ani ai ???
  Si te rog raspunde sincer

  1. Zina

   Care e problema ta ? De ce te interesează ? Tu n-ai auzit că nu e politicos să întrebi o femeie câți ani are ?! :) Aici e un site cu povestiri, așa că altele ar trebui să fie grijile tale. Du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Citește și o să-ți poți face o idee cam câți ani am.

 38. RoxanaRoXy

  Doamna Zina sunteti extraordinara! Povestirile dv m-au ajutat foarte mult. Am inteles aceasta nuvela mai bine.
  Multumesc!

  1. Zina

   Cu plăcere, Roxana ! Mă bucur că ți-am fost de ajutor. :)

 39. patricia

  multumesc foarte mult:) aceasta povestire m-a ajutat foarte mult :)
  PS:este foarte bine lucrat!

  1. Zina

   Cu plăcere, Patricia ! :)

 40. Mihai

  Foarte frumos ati facut aceste povestiri. Va urmaresc si niciodata nu intru pe alt site. Al dumneavoastra este PERFECT. Ma bucur ca cineva s-a gandit si la noi ,,ELEVII”. Sa ne ajutati cu asta, a fost un lucru minunat caci noi nu avem intotdeauna timp pentru toate. Prea multe teme. Dar dumneavoastra ne ajutati. Ceea ce ma bucura. Sunteti o persoana deosebita dupa cate am dedus. Multumesc inca o data ! O zi buna !

  1. Zina

   Multumesc mult pentru aprecieri, Mihai ! :)

 41. Madara

  Eu n-am inteles deloc povestea intreaga dar rezumatul tau ma ajutat foarte mult.Multumesc mult

  1. Zina

   Sunt foarte mulțumită că te-am ajutat să înțelegi, deși nu era mare lucru să înțelegi, trebuia doar să citești nuvela cu atenție.

 42. Elenuta

  foarte frumos povestita aceasta nuvela, eu am citit si povestea intreaga si intr-adevar mi-a placut ! :)

  1. Zina

   Mă bucur că ți-au plăcut și nuvela și povestirea mea pe scurt, Elenuța ! :)

 43. iulia

  Am citit povestirea , dar nu am copiat-o ! E foarte buna!

  1. Zina

   Foarte bine, Iulia !
   Mă bucur că ți-a plăcut.

 44. Anonim

  Hagi Tudose este un roman sau o nuvela ?

  1. Zina

   Este o nuvelă.
   Te rog să scrii numele, nu mai aprob comentarii anonime.

 45. balan

  este foarte bun am luat 10 pe el multumesc doamna ZINAIDA STRINU

  1. Zina

   Cu placere ! Ma bucur ca ai luat 10, dar ai facut cum am scris sus in dreapta (cu litere albe pe fond albastru) ?

 46. Mihai

  La multi ani Zinaida Strinu! Sa fi sanatoasa si sper din tot sufletul ca noul an sa iti aduca multe multe bucurii!
  La multi ani 2014!!!

  1. Zina

   Multumesc foarte mult, Mihai ! Iti doresc ca si tie 2014 sa-ti aduca numai bucurii, iar tu sa le aduci bucurii parintilor tai ! :)

   1. Mihai

    Multumesc foarte mult! :D

    1. Zina

     Cu plăcere, Mihai ! :)

 47. Anonim

  imi ajunge in 4 pag

  1. Zina

   Numai tu stii ce ai vrut sa spui, dar e bine daca zici ca iti ajunge ! La multi ani, sa ai un an plin de succese ! :)

   1. Anonim

    Multumesc la fel!

    1. Zina

     :)

 48. Marius

  Buna seara,doamna Zina!Vreau sa va intreb,ce timp se foloseste pentru povestiri?Nu perfectul compus?Multumesc :) .

  1. Zina

   E o lege ?! Poti folosi perfectul compus tot atat de bine cum poti folosi perfectul simplu. Depinde mult de ceea ce povestesti, de stilul propriu, de specificul ascultatorilor sau cititorilor.
   Craciun fericit !

   1. Marius

    Eu asa am invatat la scoala.Nu e o lege,dar asa trebuie,din cate stiu.Daca v-am deranjat sau suparat imi cer scuze.Asa am invatat eu ca trebuie si cred ca nu numai eu.

    1. Zina

     Cel mai bun lucru este sa-ti treci tu la ce timp doresti. Macar atat sa faci… ;)

     1. Marius

      Eu nu copiez lecturile dumneavoastra, doar le citesc si povestesc singur. Deci fac ceva. Le trec la ce timp trebuie, stati linistita. Multumesc oricum !

      1. Zina

       Bravo, ma bucur mult de tot. Inseamna ca te alegi cu ceva care iti ramane in minte ! Sa ai un an bun, plin de succese ! :)

       1. Marius

        Multumesc,la fel!

        1. Zina

         Multumesc si eu ! :)

 1. SULTANICA (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Hagi Tudose […]

 2. DOMNUL VUCEA -1- de Barbu Delavrancea

  […] by Zina Lecturi povestite În secțiunea Povestiri, Domnul Vucea , de Barbu Delavrancea.  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>