Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOUA LOTURI

ION LUCA CARAGIALE (n.1852 – d.1912)

Considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români, a scris piese de teatru (“O scrisoare pierdută“, “O noapte furtunoasă” etc.), nuvele şi povestiri (“Două loturi“, “Cănuţă, om sucit“…), momente şi schiţe (“Domnul Goe“, “Vizită“, “Bubico“…), dar şi numeroase pamflete în jurnalele vremii.

Citește mai multe despre biografia lui Ion Luca Caragiale !

Doua loturi

 de Ion Luca Caragiale

doua-loturi

Doua loturi

De trei zile, domnul Lefter Popescu caută înnebunit prin casă doua loturi,  două bilete de loterie. Cu mai mult  timp în urmă cumpărase câte un bilet la două mari loterii. Banii de bilete erau de împrumut, ca să-i poarte noroc. Îi luase de la domnul căpitan Pandele, căruia îi promisese zece la sută din câştig, iar acesta îi ceruse să-i noteze pe un carnet numerele biletelor. Cu trei seri în urmă,  căpitanul venise ca o furtună la dl.Popescu şi îi spusese că au câştigat cu amândouă biletele, nu orice sumă, ci loturile cele mari.

De atunci, dl.Lefter a răsturnat casa de zece ori, până a căzut pe o canapea sfărâmat de oboseală. A aţipit un sfert de oră şi deodată s-a ridicat exclamând că şi-a amintit unde sunt cele doua loturi. In jacheta cenuşie de vară, în buzunarul de la piept. Pe măsură ce el îşi amintea, madam Popescu se schimba la faţă. Când dl.Popescu îi ceru să aducă jacheta, ea  îi spuse îngrozită că a dat-o unei chivuţe, în schimbul a zece farfurii. Dl.Lefter îi porunci straşnic să aducă farfuriile şi începu să le spargă una câte una, în timp ce cucoana se scutura la fiecare  de parcă ar fi fost biciuită.

Pe înserat, dl.Lefter şi căpitanul Pandele, comisarul Turtureanu de la secţie şi doi sergenţi erau într-o birjă care îi ducea spre casa chivuţei Ţâca. Ajunşi acolo, sergenţii s-au postat în dosul casei, iar comisarul, dl.Popescu şi căpitanul intrară in casă. Aici erau numai o fetică şi o ţigancă bătrână care gătea prune cu carne. Fură duşi în odaia in care se aflau două paturi cu grămezi de încălţăminte şi de haine vechi, iar sub ele, fel de fel de farfurii şi sticlărie. Cum văzu hainele, dl.Lefter se repezi să-şi caute jacheta, dar nu o găsi. Sosi şi Ţâca, obosită şi înfometată. Nici nu intră bine, şi cei trei bărbaţi o luară la mijloc întrebând unde e jacheta. La început nici nu şi-a dat seama despre ce  e vorba, dar după ce dl.Lefter i-a amintit că a dat zece farfurii pentru jachetă, le-a spus că e îmbracată cu ea, că e gravidă şi îi e frig. Apoi s-a dezbrăcat şi le-a dat-o.

Degeaba a căutat dl.Popescu prin toate buzunarele, degeaba a descusut toate cusăturile, degeaba a ameninţat-o pe chivuţă, cele doua loturi nu erau, iar ea nu ştia nimic. Le-au dus pe toate trei ţigăncile la secţie, dar nici acolo nu au aflat nimic de la ele. Le-au lăsat în arest, nemâncate, poate şi-or aminti sau or spune  până la urmă unde sunt biletele. Ei s-au dus la berărie, unde dl.Popescu a dat ochii cu şeful său, căruia îi trimisese o scrisorică prin care îşi motivase absenţa de la servici spunând că este bolnav. Plecând de la berărie, dl.Lefter îl însoţi la secţie pe comisar, cu intenţia de a mai sta de vorbă o dată cu femeile arestate.  Îi aştepta însă  o surpriză neplăcută. Inspectorul trecuse pe acolo şi le eliberase pe cele trei. Degeaba izbucni mânios dl.Lefter împotriva autorităţii, comisarul Turtureanu se făcu a nu auzi , iar dl.Lefter plecă de la secţie strigând.

După ce rătăci pe străzi toată noaptea, în zori se gândi să mai treacă o dată pe la casa ţigăncilor. Bătu la uşă încetişor, dar nu răspunse nimeni, căci dormeau duse. Se aşeză pe marginea prispei şi îşi aprinse o ţigaretă, gândindu-se cât să le promită pentru bilete. Când se treziră şi dădură cu ochii de el, ţigăncile se puseră pe urlat, iar cea bătrână îi aruncă drept în ochi o strachină cu prune sleite. Apoi îl tăvăliră prin noroiul din curte, lovindu-l care cu o cratiţă, care cu un lemn, care cu un târn.

Când ajunse acasă, într-un hal care o făcu să plângă pe madam Popescu, mai găsi şi o scrisoare de la un prieten şi coleg, care îi spunea să se ducă neapărat la serviciu, fiindcă şeful are nevoie de un dosar încuiat în sertarul său de la birou. Dl.Popescu se spălă, se schimbă şi se duse la serviciu. Acolo, şeful îi ceru cu asprime dosarul cu pricina.

Îşi descuie sertarul, apucă un vraf de hârtii şi, deodată, printre degete îi căzură biletele de loterie ! Cu un calm aparent el ascunse cele doua loturi în sân, apoi luă o coală de hârtie şi îşi scrise demisia din serviciu. Se duse la şef, îi dădu dosarul, îi dădu şi demisia, apoi plecă să-şi ridice câştigurile cele mari. La bancă descoperi că, de fapt, biletul de la o loterie avea numărul câştigător de la cealaltă loterie şi viceversa, adică invers, deci nu câştigase nimic. Începu să ţipe, să-şi dea palme peste faţă şi pumni în cap, până când bancherul chemă poliţia…

Autorul propune un sfârşit imaginar, în care, după mulţi ani, madam Popescu ar fi ajuns maica Elefteria la o mânăstire şi ar fi avut mania de a strânge mereu cioburi, iar dl.Popescu, devenit un moşneag micuţ şi scofâlcit, s-ar fi plimbat pe bulevarde şoptind mereu acelaşi cuvânt: “Viceversa”.  Apoi încheie spunând cinstit că nu mai ştie ce s-a întâmplat cu cei doi după scandalul de la bancă !

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei Doua loturi

Citește și textul întreg al nuvelei !

Sursa foto

De același autor, alte nuvele povestite:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

188 comments

15 pings

Skip to comment form

 1. Anonim

  Tiganusa? Rasism XD XD
  Oricum, imi plac povestirile pee scurt ale dvs imi sunt te maare folos
  FACETI TREABA FOARTE BUNA. CONTINUATI ASA!

  1. Zinaida Strinu

   Dintotdeauna țiganilor li s-a spus țigani, nu e niciun rasism, mai ales din partea lui Caragiale. :D

 2. Florin

  Mulțumesc mult, este foarte bun rezumatul.
  M-a ajutat pentru școală, inspirându-mă de pe acesta.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Florin! Mă bucur că ți-am fost de folos! :)

 3. Ahmed

  Va multumesc,sper sa mai puteti sa ne incantati cu aceste rezumate :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Desigur, voi mai scrie povestiri pe scurt.

 4. Raluca

  Va multumesc! Cu ajutorul tuturor povestirilor dumneavoastra reusesc sa inteleg atat de bine fiecare lectura in parte, economisind timp. Am un program plin si nu am timp sa le citesc in intregime….

  1. Zinaida Strinu

   Mde… Povestirile, oricât de bune ar fi, nu țin locul lecturilor integrale.

 5. Szilvia

  Numai atata ii povestea???

  1. Zinaida Strinu

   Numai! :)

 6. Alexandra

  Multumesc.Cu ajutorul povestirii facute de dumneavoastra ,am reusit sa fac un rezumat pentru scoala. :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că te-ai descurcat! :)

 1. PACAT... (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Două loturi […]

 2. CALUL DRACULUI - Povestiri de lecturi școlare

  […] Două loturi […]

 3. O FACLIE DE PASTE de Ion Luca Caragiale

  […] Două loturi […]

 4. O SCRISOARE PIERDUTA -1- de Ion Luca Caragiale

  […] Strinu Lecturi povestite pe scurt În secțiunea Teatru, comedia O scrisoare pierduta, de Ion Luca Caragiale O scrisoare pierduta – Zoe Trahanache (Elvira […]

 5. IN VREME DE RAZBOI de Ion Luca Caragiale

  […] Două loturi […]

 6. O FACLIE DE PASTE

  […] Zina Lecturi povestite În secția Nuvele, povestirea pe scurt a nuvelei O faclie de Paste de Ion Luca Caragiale O faclie de […]

 7. KIR IANULEA de Ion Luca Caragiale - partea a II-a

  […] by Zina Lecturi povestite În secțiunea Nuvele, Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale […]

 8. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea a II-a

  […] În secția Schițe, patru schițe reunite sub titlul Un pedagog de scoala noua, de Ion Luca Caragiale […]

 9. FIVE O'CLOCK de Ion Luca Caragiale - Lecturi povestite pe scurt

  […] Zina Lecturi povestite În secțiunea Schițe, Five o’clock de Ion Luca Caragiale Five o'clock […]

 10. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] secția Schițe, patru schițe reunite sub titlul Un pedagog de scoala noua, de Ion Luca Caragiale Un pedagog de scoala […]

 11. KIR IANULEA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] Zina Lecturi povestite În secțiunea Nuvele, Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale Kir […]

 12. MAMA... de Ion Luca Caragiale

  […] În secțiunea Basme, povești, Mama…, poveste de Ion Luca Caragiale.  […]

 13. LANTUL SLABICIUNILOR de Ion Luca Caragiale

  […] Zina Lecturi povestite Din secțiunea Schițe, Lantul slăbiciunilor de Ion Luca Caragiale. Lantul […]

 14. IN VREME DE RAZBOI

  […] Zina Lecturi povestite În secția Nuvele, povestirea pe scurt a nuvelei In vreme de razboi de Ion Luca Caragiale In vreme de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>