Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOUA LOTURI

ION LUCA CARAGIALE (n.1852 – d.1912)

Considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români, a scris piese de teatru (“O scrisoare pierdută“, “O noapte furtunoasă” etc.), nuvele şi povestiri (“Două loturi“, “Cănuţă, om sucit“…), momente şi schiţe (“Domnul Goe“, “Vizită“, “Bubico“…), dar şi numeroase pamflete în jurnalele vremii.

Citește mai multe despre biografia lui Ion Luca Caragiale !

Doua loturi

 de Ion Luca Caragiale

doua-loturi

Doua loturi

De trei zile, domnul Lefter Popescu caută înnebunit prin casă doua loturi,  două bilete de loterie. Cu mai mult  timp în urmă cumpărase câte un bilet la două mari loterii. Banii de bilete erau de împrumut, ca să-i poarte noroc. Îi luase de la domnul căpitan Pandele, căruia îi promisese zece la sută din câştig, iar acesta îi ceruse să-i noteze pe un carnet numerele biletelor. Cu trei seri în urmă,  căpitanul venise ca o furtună la dl.Popescu şi îi spusese că au câştigat cu amândouă biletele, nu orice sumă, ci loturile cele mari.

De atunci, dl.Lefter a răsturnat casa de zece ori, până a căzut pe o canapea sfărâmat de oboseală. A aţipit un sfert de oră şi deodată s-a ridicat exclamând că şi-a amintit unde sunt cele doua loturi. In jacheta cenuşie de vară, în buzunarul de la piept. Pe măsură ce el îşi amintea, madam Popescu se schimba la faţă. Când dl.Popescu îi ceru să aducă jacheta, ea  îi spuse îngrozită că a dat-o unei chivuţe, în schimbul a zece farfurii. Dl.Lefter îi porunci straşnic să aducă farfuriile şi începu să le spargă una câte una, în timp ce cucoana se scutura la fiecare  de parcă ar fi fost biciuită.

Pe înserat, dl.Lefter şi căpitanul Pandele, comisarul Turtureanu de la secţie şi doi sergenţi erau într-o birjă care îi ducea spre casa chivuţei Ţâca. Ajunşi acolo, sergenţii s-au postat în dosul casei, iar comisarul, dl.Popescu şi căpitanul intrară in casă. Aici erau numai o fetică şi o ţigancă bătrână care gătea prune cu carne. Fură duşi în odaia in care se aflau două paturi cu grămezi de încălţăminte şi de haine vechi, iar sub ele, fel de fel de farfurii şi sticlărie. Cum văzu hainele, dl.Lefter se repezi să-şi caute jacheta, dar nu o găsi. Sosi şi Ţâca, obosită şi înfometată. Nici nu intră bine, şi cei trei bărbaţi o luară la mijloc întrebând unde e jacheta. La început nici nu şi-a dat seama despre ce  e vorba, dar după ce dl.Lefter i-a amintit că a dat zece farfurii pentru jachetă, le-a spus că e îmbracată cu ea, că e gravidă şi îi e frig. Apoi s-a dezbrăcat şi le-a dat-o.

Degeaba a căutat dl.Popescu prin toate buzunarele, degeaba a descusut toate cusăturile, degeaba a ameninţat-o pe chivuţă, cele doua loturi nu erau, iar ea nu ştia nimic. Le-au dus pe toate trei ţigăncile la secţie, dar nici acolo nu au aflat nimic de la ele. Le-au lăsat în arest, nemâncate, poate şi-or aminti sau or spune  până la urmă unde sunt biletele. Ei s-au dus la berărie, unde dl.Popescu a dat ochii cu şeful său, căruia îi trimisese o scrisorică prin care îşi motivase absenţa de la servici spunând că este bolnav. Plecând de la berărie, dl.Lefter îl însoţi la secţie pe comisar, cu intenţia de a mai sta de vorbă o dată cu femeile arestate.  Îi aştepta însă  o surpriză neplăcută. Inspectorul trecuse pe acolo şi le eliberase pe cele trei. Degeaba izbucni mânios dl.Lefter împotriva autorităţii, comisarul Turtureanu se făcu a nu auzi , iar dl.Lefter plecă de la secţie strigând.

După ce rătăci pe străzi toată noaptea, în zori se gândi să mai treacă o dată pe la casa ţigăncilor. Bătu la uşă încetişor, dar nu răspunse nimeni, căci dormeau duse. Se aşeză pe marginea prispei şi îşi aprinse o ţigaretă, gândindu-se cât să le promită pentru bilete. Când se treziră şi dădură cu ochii de el, ţigăncile se puseră pe urlat, iar cea bătrână îi aruncă drept în ochi o strachină cu prune sleite. Apoi îl tăvăliră prin noroiul din curte, lovindu-l care cu o cratiţă, care cu un lemn, care cu un târn.

Când ajunse acasă, într-un hal care o făcu să plângă pe madam Popescu, mai găsi şi o scrisoare de la un prieten şi coleg, care îi spunea să se ducă neapărat la serviciu, fiindcă şeful are nevoie de un dosar încuiat în sertarul său de la birou. Dl.Popescu se spălă, se schimbă şi se duse la serviciu. Acolo, şeful îi ceru cu asprime dosarul cu pricina.

Îşi descuie sertarul, apucă un vraf de hârtii şi, deodată, printre degete îi căzură biletele de loterie ! Cu un calm aparent el ascunse cele doua loturi în sân, apoi luă o coală de hârtie şi îşi scrise demisia din serviciu. Se duse la şef, îi dădu dosarul, îi dădu şi demisia, apoi plecă să-şi ridice câştigurile cele mari. La bancă descoperi că, de fapt, biletul de la o loterie avea numărul câştigător de la cealaltă loterie şi viceversa, adică invers, deci nu câştigase nimic. Începu să ţipe, să-şi dea palme peste faţă şi pumni în cap, până când bancherul chemă poliţia…

Autorul propune un sfârşit imaginar, în care, după mulţi ani, madam Popescu ar fi ajuns maica Elefteria la o mânăstire şi ar fi avut mania de a strânge mereu cioburi, iar dl.Popescu, devenit un moşneag micuţ şi scofâlcit, s-ar fi plimbat pe bulevarde şoptind mereu acelaşi cuvânt: “Viceversa”.  Apoi încheie spunând cinstit că nu mai ştie ce s-a întâmplat cu cei doi după scandalul de la bancă !

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei Doua loturi

Citește și textul întreg al nuvelei !

Sursa foto

De același autor, alte nuvele povestite:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

176 comments

15 pings

Skip to comment form

 1. Marian

  Dar este interzisa copierea?

  1. Zina

   Nu recomand copierea cuvânt cu cuvânt. E mai bine să prelucrezi textul, așa îți rămâne și ceva în cap și nici nu te prind profesorii că ai copiat. După cum am scris sus în dreapta, mai citesc și profesori pe aici…

 2. Alex

  Multumesc frumos! Imi este de folos!

  1. Zina

   Cu plăcere, Alex !

 3. Marina

  Multumesc extrem de mult pentru toate nuvelele povestite ! M-ati ajutat extrem de mult. Avand in vedere ca nu inteleg regionalismele prea bine cu toate expresiile, mi-a fost greu sa inteleg ceva. A trebuit sa citesc Lapusneanul si Sobieski si romanii de vreo 5 ori sa le inteleg.

  1. Zina

   Cu plăcere, Marina ! Nu știu dacă ai observat, dar recomand folosirea site-ului webdex.ro pentru căutarea cuvintelor neînțelese. Eu îl folosesc cu mare succes.

 4. Ana

  Foarte bună povestirea ! Am citit această nuvelă vara trecută, iar povestirea dumneavoastră m-a ajutat să-mi reîmprospătez memoria! Mulțumesc !

  1. Zina

   Cu plăcere, Ana ! Mulțumesc și eu pentru apreciere !

 5. Vasile Boss

  nush unde este va rog imi spuneti daca este povestirea!!!

  1. Zina

   Of ! Chiar primele cuvinte din postare ! Da, aceasta este povestirea pe scurt.

  2. Vasile Boss

   Multumesc frumos !!!! tineti-o tot asa !!

   1. Zina

    Am înțeles ! :D

  3. Vasile Boss

   M-a ajutat foarte mult multumesc !!! O sa le spun si colegilor mea sa va caute site-ul ;)

   1. Zina

    Cu plăcere ! Foarte bine, spune-le, dar spune-le, te rog, și să fie atenți la ceea ce am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 6. Vasile Boss

  asta este povestirea???

  1. Zina

   Păi nu scrie acolo ?…

 7. alexkeiko

  draga doamna Zinaida Strinu,as dori sa stiu ce inseamna stîrn!
  si,aveti un blog foarte frumos,Felicitarii,sa o tineti tot asa!

  1. Zina

   Mulțumesc foarte mult pentru apreciere !
   Aș putea să îți spun ce înseamnă târn (nu ”stârn”), dar prefer să te învăț unde să cauți atunci când nu cunoști înțelesul unor cuvinte. Intră pe site-ul webdex.ro care oferă un număr uriaș de explicații, înțelesuri, inclusiv sinonime și antonime.

 8. Narcisa

  sper sa ma ajute maine la romana ca ma asculta din lectie .. :(

  1. Zina

   Succes, Narcisa ! :)

 9. hanne

  foarte scurta este povestea !

  1. Zina

   Hanne, doar e povestire pe scurt, cum crezi că ar fi trebuit să fie ?! :)

 10. Gabriela Tudose

  Foarte tare povestirea mi-a fost tare de folos …:-* :-*

  1. Zina

   Mă bucur că ți-am fost de folos, Gabriela ! :)

 11. Emilia Grosu

  M-a scutit de mai mult citit.mersi de ajutor. Mi-a plăcut.

  1. Zina

   Nu te-a scutit de nimic. Povestirea are rolul să te ajute să înțelegi textul, dar nu ține loc de text. Te păcălești pe tine însăți…

 12. Bianca

  Multumesc! M-ati ajutat foarte mult :) Aveti cumva si „Hanul Ancutei” de Mihail Sadoveanu povestit??

  1. Zina

   Cu plăcere ! Nu, nu am.

 13. Mihaela

  Merci ! <3 Sa stii ca m-ai ajutat enorm !!!

  1. Zina

   Mă bucur enorm, Mihaela ! :)

 14. alexandra

  va multumesc frumos :**

  1. Zina

   Cu plăcere, Alexandra !

 15. Tiberiu Ungurianu

  Aveti povestita si cartea „Noapte nesfarsita” de Agatha Christie?

  1. Zina

   Nu, Tiberiu, nu am.

 16. Bogdan

  Mersi! Am lipsit cand ne-a fost predat Doua Loturi (Am scapat repede de raceala), si am citit textul acesta ca sa intru in tema. Maine o sa-l citesc pe tot. Multumesc mult! :)

  1. Zina

   Cu plăcere, Bogdan ! Sănătate ! :)

 17. ionut

  de unde il descarc sa il baggg pe stick plss spunetimi si miee.. :))

  1. Zina

   De ce să îl descarci ?…

   1. ionut

    Imi trebuiee…

    1. Zina

     Ăsta nu e un răspuns. La ce îți trebuie ?

     1. Elena

      Daca a zis ca ii trebuie este treaba lui la ce. Nu inteleg rostul intrebarii. El a intrebat de unde se poate descarca si trebuia sa ii raspundeti daca doreati sa il ajutati

      1. Zina

       TREBUIA ?! Nu cred că îmi poate spune nimeni ce să fac în casa mea, și blogul acesta este ca o casă a mea. Cum să nu întreb la ce îi trebuie un lucru al meu ?… Nu încurajez furtul sub nici o formă.

 18. Denis

  Multumesc pentru ajutor. Chiar nu intelesesm ultima parte cu biletele cand erau fiecare de la cealalta loterie. Povestirea ta este mult mai precisa, mi-a fost mult mai usor sa inteleg.

  1. Zina

   Cu mare plăcere, Denis ! Mă bucur că te-am ajutat să înțelegi.

 19. Lucian

  Multumesc pentru ajutor am reusit sa fac un rezumat de 22 de randuri!

  1. Zina

   Ei, ăsta e un lucru foarte bun, bravo Lucian !

 20. dany

  Exista si carte??? Ca trebuie sa duc la scoala!!

  1. Zina

   Exista in volumul „Momente si schite” de Ion Luca Caragiale.

   1. Marcela

    eu nu am gasit-o in vol ” momente si schite”

    1. Zina

     Depinde de ediție, Marcela. Unele au titlul ”Momente și schițe”, dar conțin și nuvele și povestiri de I.L.Caragiale.

 1. PACAT... (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Două loturi […]

 2. CALUL DRACULUI - Povestiri de lecturi școlare

  […] Două loturi […]

 3. O FACLIE DE PASTE de Ion Luca Caragiale

  […] Două loturi […]

 4. O SCRISOARE PIERDUTA -1- de Ion Luca Caragiale

  […] Strinu Lecturi povestite pe scurt În secțiunea Teatru, comedia O scrisoare pierduta, de Ion Luca Caragiale O scrisoare pierduta – Zoe Trahanache (Elvira […]

 5. IN VREME DE RAZBOI de Ion Luca Caragiale

  […] Două loturi […]

 6. O FACLIE DE PASTE

  […] Zina Lecturi povestite În secția Nuvele, povestirea pe scurt a nuvelei O faclie de Paste de Ion Luca Caragiale O faclie de […]

 7. KIR IANULEA de Ion Luca Caragiale - partea a II-a

  […] by Zina Lecturi povestite În secțiunea Nuvele, Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale […]

 8. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea a II-a

  […] În secția Schițe, patru schițe reunite sub titlul Un pedagog de scoala noua, de Ion Luca Caragiale […]

 9. FIVE O'CLOCK de Ion Luca Caragiale - Lecturi povestite pe scurt

  […] Zina Lecturi povestite În secțiunea Schițe, Five o’clock de Ion Luca Caragiale Five o'clock […]

 10. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] secția Schițe, patru schițe reunite sub titlul Un pedagog de scoala noua, de Ion Luca Caragiale Un pedagog de scoala […]

 11. KIR IANULEA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] Zina Lecturi povestite În secțiunea Nuvele, Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale Kir […]

 12. MAMA... de Ion Luca Caragiale

  […] În secțiunea Basme, povești, Mama…, poveste de Ion Luca Caragiale.  […]

 13. LANTUL SLABICIUNILOR de Ion Luca Caragiale

  […] Zina Lecturi povestite Din secțiunea Schițe, Lantul slăbiciunilor de Ion Luca Caragiale. Lantul […]

 14. IN VREME DE RAZBOI

  […] Zina Lecturi povestite În secția Nuvele, povestirea pe scurt a nuvelei In vreme de razboi de Ion Luca Caragiale In vreme de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>