Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOUA LOTURI

ION LUCA CARAGIALE (n.1852 – d.1912)

Considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A scris piese de teatru (“O scrisoare pierdută“, “O noapte furtunoasă” etc.), nuvele şi povestiri (“Două loturi“, “Cănuţă, om sucit“…), momente şi schiţe (“Domnul Goe“, “Vizită“, “Bubico“…) şi numeroase pamflete în jurnalele vremii.

Citește mai multe despre biografia lui Ion Luca Caragiale !

Doua loturi

 de Ion Luca Caragiale

doua-loturi

Doua loturi

De trei zile, domnul Lefter Popescu caută prin casă doua loturi. Cu mai mult  timp în urmă cumpărase câte un bilet la două mari loterii. Banii de bilete erau de împrumut, ca să-i poarte noroc. Îi luase de la domnul căpitan Pandele, promițându-i zece la sută din câştig. Acesta notase numerele biletelor. Cu trei seri în urmă,  căpitanul venise agitat la dl.Popescu. Îi spusese că au câştigat cu amândouă biletele, loturile cele mari.

De atunci, dl.Lefter a răsturnat casa  până a căzut pe o canapea sfărâmat de oboseală. A aţipit un sfert de oră şi deodată s-a ridicat. A exclamat că şi-a amintit unde sunt cele doua loturi. In jacheta cenuşie de vară, în buzunarul de la piept. Dl.Popescu îi ceru soției să aducă jacheta. Ea  îi spuse că a dat-o unei țigănci, în schimbul a zece farfurii. Dl.Lefter îi porunci să aducă farfuriile. Începu să le spargă una câte una. 

Pe înserat, dl.Lefter şi căpitanul Pandele, comisarul Turtureanu de la secţie şi doi sergenţi erau într-o birjă. Ajunşi la casa chivuței Țâca, sergenţii s-au postat în dosul casei. Acasă erau numai o fetică şi o ţigancă bătrână care gătea prune cu carne. Comisarul, dl.Popescu şi căpitanul fură duşi în odaie. Aici se aflau două paturi cu grămezi de încălţăminte şi de haine vechi. Cum văzu hainele, dl.Lefter se repezi să-şi caute jacheta, dar nu o găsi. Sosi şi Ţâca, obosită şi înfometată. Nici nu intră bine, şi cei trei bărbaţi o luară la mijloc întrebând unde e jacheta. Dl.Lefter i-a amintit că a dat zece farfurii pentru jachetă. Atunci, ea le-a spus că e îmbracată cu ea, că e gravidă şi îi e frig. Apoi s-a dezbrăcat şi le-a dat-o.

Cele doua loturi nu erau în jachetă, iar femeia nu ştia nimic. Le-au dus pe toate trei ţigăncile la secţie. Nici acolo nu au aflat nimic de la ele. Le-au lăsat în arest, nemâncate, poate şi-or aminti sau or spune  până la urmă unde sunt biletele. Ei s-au dus la berărie. Aici, dl.Popescu a dat ochii cu şeful său, căruia îi trimisese o scrisorică prin care îşi motivase absenţa de la servici spunând că este bolnav. Plecând de la berărie, dl.Lefter îl însoţi la secţie pe comisar, cu intenţia de a mai sta de vorbă o dată cu femeile arestate.  Îi aştepta însă  o surpriză neplăcută. Inspectorul trecuse pe acolo şi le eliberase pe cele trei. Degeaba izbucni mânios dl.Lefter împotriva autorităţii. Comisarul Turtureanu se făcu a nu auzi , iar dl.Lefter plecă de la secţie strigând.

După ce rătăci pe străzi toată noaptea, în zori se gândi să mai treacă o dată pe la casa ţigăncilor. Bătu la uşă încetişor. Nu răspunse nimeni, căci dormeau duse. Se aşeză pe marginea prispei şi îşi aprinse o ţigaretă, gândindu-se cât să le promită pentru bilete. Când se treziră şi dădură cu ochii de el, ţigăncile se puseră pe urlat. Cea bătrână îi aruncă drept în ochi o strachină cu prune sleite. Apoi îl tăvăliră prin noroiul din curte, lovindu-l care cu o cratiţă, care cu un lemn, care cu un târn.

Omul ajunse acasă, într-un hal care o făcu să plângă pe madam Popescu. Aici găsi o scrisoare de la un prieten şi coleg, care îi spunea să se ducă neapărat la serviciu. Șeful are nevoie de un dosar încuiat în sertarul său de la birou. Dl.Popescu se spălă, se schimbă şi se duse la serviciu. Acolo, şeful îi ceru cu asprime dosarul cu pricina.

Îşi descuie sertarul, apucă un vraf de hârtii şi, deodată, printre degete îi căzură biletele de loterie ! Cu un calm aparent el ascunse cele doua loturi în sân. Luă o coală de hârtie şi îşi scrise demisia din serviciu. Se duse la şef, îi dădu dosarul și îi dădu şi demisia. Dl.Popescu plecă apoi să-şi ridice câştigurile cele mari. La bancă descoperi că, de fapt, biletul de la o loterie avea numărul câştigător de la cealaltă loterie şi viceversa, adică invers. Deci nu câştigase nimic. Începu să ţipe, să-şi dea palme peste faţă şi pumni în cap, până când bancherul chemă poliţia…

Autorul propune un sfârşit imaginar. După mulţi ani, madam Popescu ar fi ajuns maica Elefteria la o mânăstire. Ea ar fi avut mania de a strânge mereu cioburi. Dl.Popescu ar fi devenit un moşneag micuţ şi scofâlcit. El s-ar fi plimbat pe bulevarde şoptind mereu acelaşi cuvânt: “Viceversa”.  Apoi autorul încheie spunând cinstit că nu mai ştie ce s-a întâmplat cu cei doi după scandalul de la bancă !

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei Doua loturi

Citește și textul întreg al nuvelei !

Urmărește ecranizarea acestei nuvele:

Sursa foto

De același autor, alte nuvele povestite:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

196 comments

15 pings

Skip to comment form

 1. Copiator in serie

  Mai lung nu putea sa fie?! :)) kiddin’, bro >:)

  1. Copiator in serie

   Btw multumesc pentru rezumate caci in 4 zile incep scoala si mai am 25 de carti de citit+fise de lectura(din 37 total).
   #profanebuna
   Tineti-o tot asa!

   1. Zinaida Strinu

    Toată vara ce-ai făcut?…

  2. Zinaida Strinu

   Ba da, se putea.

 2. mihai_dani

  Va multumesc mult pentru aceasta povestire!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Mihai!

 3. Alin

  Multumesc pt rezumat am o tema de vacanta si nu am gasit alt site

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alin!

 4. Anonim

  Tiganusa? Rasism XD XD
  Oricum, imi plac povestirile pee scurt ale dvs imi sunt te maare folos
  FACETI TREABA FOARTE BUNA. CONTINUATI ASA!

  1. Zinaida Strinu

   Dintotdeauna țiganilor li s-a spus țigani, nu e niciun rasism, mai ales din partea lui Caragiale. :D

 5. Florin

  Mulțumesc mult, este foarte bun rezumatul.
  M-a ajutat pentru școală, inspirându-mă de pe acesta.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Florin! Mă bucur că ți-am fost de folos! :)

 6. Ahmed

  Va multumesc,sper sa mai puteti sa ne incantati cu aceste rezumate :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Desigur, voi mai scrie povestiri pe scurt.

 7. Raluca

  Va multumesc! Cu ajutorul tuturor povestirilor dumneavoastra reusesc sa inteleg atat de bine fiecare lectura in parte, economisind timp. Am un program plin si nu am timp sa le citesc in intregime….

  1. Zinaida Strinu

   Mde… Povestirile, oricât de bune ar fi, nu țin locul lecturilor integrale.

 8. Szilvia

  Numai atata ii povestea???

  1. Zinaida Strinu

   Numai! :)

 9. Alexandra

  Multumesc.Cu ajutorul povestirii facute de dumneavoastra ,am reusit sa fac un rezumat pentru scoala. :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că te-ai descurcat! :)

 10. Marian

  Dar este interzisa copierea?

  1. Zinaida Strinu

   Nu recomand copierea cuvânt cu cuvânt. E mai bine să prelucrezi textul, așa îți rămâne și ceva în cap și nici nu te prind profesorii că ai copiat. După cum am scris sus în dreapta, mai citesc și profesori pe aici…

 11. Alex

  Multumesc frumos! Imi este de folos!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alex !

 12. Marina

  Multumesc extrem de mult pentru toate nuvelele povestite ! M-ati ajutat extrem de mult. Avand in vedere ca nu inteleg regionalismele prea bine cu toate expresiile, mi-a fost greu sa inteleg ceva. A trebuit sa citesc Lapusneanul si Sobieski si romanii de vreo 5 ori sa le inteleg.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Marina ! Nu știu dacă ai observat, dar recomand folosirea site-ului webdex.ro pentru căutarea cuvintelor neînțelese. Eu îl folosesc cu mare succes.

 13. Ana

  Foarte bună povestirea ! Am citit această nuvelă vara trecută, iar povestirea dumneavoastră m-a ajutat să-mi reîmprospătez memoria! Mulțumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ana ! Mulțumesc și eu pentru apreciere !

 14. Vasile Boss

  nush unde este va rog imi spuneti daca este povestirea!!!

  1. Zinaida Strinu

   Of ! Chiar primele cuvinte din postare ! Da, aceasta este povestirea pe scurt.

  2. Vasile Boss

   Multumesc frumos !!!! tineti-o tot asa !!

   1. Zinaida Strinu

    Am înțeles ! :D

  3. Vasile Boss

   M-a ajutat foarte mult multumesc !!! O sa le spun si colegilor mea sa va caute site-ul ;)

   1. Zinaida Strinu

    Cu plăcere ! Foarte bine, spune-le, dar spune-le, te rog, și să fie atenți la ceea ce am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 15. Vasile Boss

  asta este povestirea???

  1. Zinaida Strinu

   Păi nu scrie acolo ?…

 16. alexkeiko

  draga doamna Zinaida Strinu,as dori sa stiu ce inseamna stîrn!
  si,aveti un blog foarte frumos,Felicitarii,sa o tineti tot asa!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc foarte mult pentru apreciere !
   Aș putea să îți spun ce înseamnă târn (nu ”stârn”), dar prefer să te învăț unde să cauți atunci când nu cunoști înțelesul unor cuvinte. Intră pe site-ul webdex.ro care oferă un număr uriaș de explicații, înțelesuri, inclusiv sinonime și antonime.

 17. Narcisa

  sper sa ma ajute maine la romana ca ma asculta din lectie .. :(

  1. Zinaida Strinu

   Succes, Narcisa ! :)

 18. hanne

  foarte scurta este povestea !

  1. Zinaida Strinu

   Hanne, doar e povestire pe scurt, cum crezi că ar fi trebuit să fie ?! :)

 19. Gabriela Tudose

  Foarte tare povestirea mi-a fost tare de folos …:-* :-*

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-am fost de folos, Gabriela ! :)

 20. Emilia Grosu

  M-a scutit de mai mult citit.mersi de ajutor. Mi-a plăcut.

  1. Zinaida Strinu

   Nu te-a scutit de nimic. Povestirea are rolul să te ajute să înțelegi textul, dar nu ține loc de text. Te păcălești pe tine însăți…

 21. Bianca

  Multumesc! M-ati ajutat foarte mult :) Aveti cumva si „Hanul Ancutei” de Mihail Sadoveanu povestit??

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Nu, nu am.

 22. Mihaela

  Merci ! <3 Sa stii ca m-ai ajutat enorm !!!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur enorm, Mihaela ! :)

 23. alexandra

  va multumesc frumos :**

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alexandra !

 24. Tiberiu Ungurianu

  Aveti povestita si cartea „Noapte nesfarsita” de Agatha Christie?

  1. Zinaida Strinu

   Nu, Tiberiu, nu am.

 25. Bogdan

  Mersi! Am lipsit cand ne-a fost predat Doua Loturi (Am scapat repede de raceala), si am citit textul acesta ca sa intru in tema. Maine o sa-l citesc pe tot. Multumesc mult! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Bogdan ! Sănătate ! :)

 26. ionut

  de unde il descarc sa il baggg pe stick plss spunetimi si miee.. :))

  1. Zinaida Strinu

   De ce să îl descarci ?…

   1. ionut

    Imi trebuiee…

    1. Zinaida Strinu

     Ăsta nu e un răspuns. La ce îți trebuie ?

     1. Elena

      Daca a zis ca ii trebuie este treaba lui la ce. Nu inteleg rostul intrebarii. El a intrebat de unde se poate descarca si trebuia sa ii raspundeti daca doreati sa il ajutati

      1. Zinaida Strinu

       TREBUIA ?! Nu cred că îmi poate spune nimeni ce să fac în casa mea, și blogul acesta este ca o casă a mea. Cum să nu întreb la ce îi trebuie un lucru al meu ?… Nu încurajez furtul sub nici o formă.

 27. Denis

  Multumesc pentru ajutor. Chiar nu intelesesm ultima parte cu biletele cand erau fiecare de la cealalta loterie. Povestirea ta este mult mai precisa, mi-a fost mult mai usor sa inteleg.

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere, Denis ! Mă bucur că te-am ajutat să înțelegi.

 28. Lucian

  Multumesc pentru ajutor am reusit sa fac un rezumat de 22 de randuri!

  1. Zinaida Strinu

   Ei, ăsta e un lucru foarte bun, bravo Lucian !

 29. dany

  Exista si carte??? Ca trebuie sa duc la scoala!!

  1. Zinaida Strinu

   Exista in volumul „Momente si schite” de Ion Luca Caragiale.

   1. Marcela

    eu nu am gasit-o in vol ” momente si schite”

    1. Zinaida Strinu

     Depinde de ediție, Marcela. Unele au titlul ”Momente și schițe”, dar conțin și nuvele și povestiri de I.L.Caragiale.

 30. Oana-Teodora

  Felicitări, doamnă Zina.
  Am citit această nuvelă a lui I. L. Caragiale însă, nu am înţeles-o. Cu ajutorul povestirii pe scurt a dumneavoastră, am putut alcătui un rezumat de nota 10!
  Vă mulţumesc !

  P.S.: Pe acest site voi putea găsi povestită pe scurt povestea ” Cănuţă, om sucit ” ?

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Oana, ma bucur de rezultatul obtinut si, mai ales, de procedeul pe care l-ai folosit.

   Voi povesti si povestirea „Canuta, om sucit”, dar dupa Anul Nou, in saptamana 6-12 ianuarie 2014. E bine ?!

  2. ramona

   Puteti sa faceti si rezumatul la morometii vol 1?

   1. Zinaida Strinu

    Nu pot.

 31. Denisa

  Puteti sa faceti si la „Canuta om sucit”? Imi trebuie urgent maine.

  1. Zinaida Strinu

   Bine că nu îți trebuie ieri ! Daca e urgent, pune mana repede si fa-l !

 32. Banu

  Este rezumat ?

  1. Zinaida Strinu

   Este povestire pe scurt, cum scrie și în titlul blogului. Fă-o tu rezumat !

 33. L.L.R

  Foarte frumos !
  Eu sunt profesor de limba romana si cautam niste site-uri pentru teme in caz ca elevii mei vor copia.
  Acum stiu unde vor accesa mai mereu deoaarece dumneata chiar reusesti sa scoti in evidenta adevarata poveste.
  Apropo, L.L.R=Limba si literatura romana

  1. Zinaida Strinu

   Te rog sa nu-i pedepsesti cand ii prinzi prima oara ! Cere-le sa citeasca lectura respectiva si sa demonstreze ca au citit raspunzand la niste intrebari. Daca fac asta, da-le nota meritata, fara sa le-o scazi pentru ca au copiat anterior citirii. Te vor indragi si pe dumneata, dar mai ales L.L.R.! Cred ca, pana la urma, asta doresti, nu ?!

 34. Ioana

  Foarte frumos. Va multumesc, doamna Zina, m-ati ajutat foarte mult. Din aceasta povestire am reusit sa fac un rezumat de 17 randuri.Inca o data va multumesc! :* :)

  1. Zinaida Strinu

   Eh… Poate ca e bine.

 35. dana

  super m-a ajutat!!! mersi

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Dana ! Ma bucur ca te-am ajutat !

 36. dana

  vreau si eu te rog frumos personajele principale la aceasta nuvela.

  1. Zinaida Strinu

   Nu, asta trebuie sa faci tu, e tema ta, nu a mea ! :D

  2. Zinaida Strinu

   Trebuie sa le scoti singura, nu fac teme.

 37. marius

  Aceasta nuvela nu este pe capitole?

  1. Zinaida Strinu

   Nu este, Marius.

 38. lora

  Draga doamna, tot respectul meu. Sunteti tare deosebita si scrieti exceptional! Fara dumneavoastra, la aceasta nuvele , nu stiu ce as fi facut… Va multumesc mult. Va rog ceva, puteti face rezmat cumva la: Cismigiu & company sau Enciclopedia zemilor??? Multumesc.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru aprecieri !
   Nu am in programul de povestiri din perioada urmatoare aceste scrieri, imi pare rau.

  2. alexandra

   da ma rog fain <3

 39. Ana

  Mi-a placut foarte mult. Multumesc pentru tot!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Ana. Nu uita sa citesti si textul intreg.

 40. simion dominique andreea-ioana

  mda….pot sa zic mia ajutat fetita si baiatul la scoala……..nu stiu cum aveti rabdare sa scrieti atata……mult respect……eu sunt profesoara dar nu am timp sa le povestesc lor……inca o data multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag ! Ma bucur sa ajut si mamicile, nu numai copiii ! :)

 41. DIANA

  F. FRUMOS POVESTIT

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, ma bucur ca iti place cum am povestit !

  2. simion dominique andreea-ioana

   chear foarte frumos…bravos

   1. Zinaida Strinu

    :D

 42. Bogdan

  aceasta poveste nu are expozitiune ?

  1. Zinaida Strinu

   Doua loturi este o nuvela, nu o poveste. Se presupune ca timpul este prezentul (cel in care a scris autorul), iar locul, Bucuresti, de vreme ce domnul Lefter Popescu lucra la un minister, ori nu exista si nu au existat ministere decat in Bucuresti.

 43. teooo

  super povestirea..m-a ajutat ft mult :)

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine ca te-am ajutat ! :)

 44. euuuuuu

  ma ajuta rau de tot am luat un 10

 45. Luca

  Mi-a fost de mare ajutor ! Am citit cartea si am citit si acest rezumat si am inteles-o perfect! Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Imi pare bine ca te-am ajutat sa intelegi aceasta nuvela !

 46. Damaris

  foarte frumos!!! ai un talent special, Zina, care il folosesti cu multe pricepere… imi place mult pagina ta pentru ca aici gasesc povestirile intregi si in asa fel sa se inteleaga!! FELICITARI!! si im place de la tine ca nu pui povestirile necompletate ca sa le descarcam noi…

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru aprecieri, Damaris !

 47. edy

  da este macar toata?

  1. Zinaida Strinu

   Macar da.

 48. Ciprian

  sper sa-mi fie de folos la simularea de maine :(

  1. Zinaida Strinu

   Iti doresc succes ! :)

 49. simona

  Super tare nnuvela……….dar,nu o poti scrie pe toata?mi-ar fi de folos

  1. Zinaida Strinu

   Sunt convinsă că ți-ar fi de folos, dar cu o vizită pe Google cred că ai putea rezolva… Sau chiar la bibliotecă… !

 50. Alex

  Mersi mult, Zina, o sa ma ajute mult la testul de romana, ca trebuie un rezumat la o nuvela, mersi mult. :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alex ! Succes la test !

 51. Nicoleta Georgiana

  Foarte tare ,dar nu aveti ,,Bubico”?Mi-ar fi necesar!

  1. Zinaida Strinu

   Nu am. Poate va fi, cândva.

 52. madalin

  super tare 10 am luat

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult, Mădălin ! :)

 53. Kiduu

  Multumesc frumos ! Aveti talent :X….Si un rezumat minunat :*….Va multumesc inca odata

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-a plăcut povestirea.

 54. Andree piink

  Nu am înțeles de ce era acolo scris ‘dl Popescu’ oricum multumesc

 55. Popa Iulia

  Este foarte frumoasa si amuzanta.Va multumesc m-a ajutat foarte mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Iulia, mă bucur că ți-am fost de ajutor !

 56. ionut

  multumesc mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ionuț !

 57. Cristi

  un rezumat de nota zece ma ajutat sa iau un 9.Multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că ești obiectiv. Profesorii au unități de măsură diferite. n-ai ce le face !

 58. Alex

  Multumesc frumos, am citit o data si m-a ajutat mult pentru a face rezumatul.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că te-am ajutat !

 59. adi

  mersi mi-a fost de folos

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Adrian !

 60. ionela

  Asa de mare este povestea???? Ce rezumat lung.
  Oricum …mia fost de mare ajutor

  1. Zinaida Strinu

   E nuvelă, nu poveste. Și am povestit-o, nu am făcut rezumat.

 61. Alexa Christina

  Multumesc mult, povestirea am citit-o numai ca nu stiam cum sa inchei rezumatul. Inca odata multumesc ! :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Christina !

 62. iRealLL|

  Da, ma mir cum ai putut sa scrii atat de mult si povestiri schite nuvele…etc.. mda esti foarte talentata succes sa mai faci lecturi:)):D:D:D.. Dar am o intrebare :>> Esti profesoara de romana?

  1. Zinaida Strinu

   Dă click unde scrie ”Eu” – sub titlul blogului – și citește despre mine.

 63. iRealLL|

  Zina ma intreb cum de ai reusit sa faci atate povestiri… in fine it Multumesk cu aceasta lektura ca mai ajutat:D

  1. Zinaida Strinu

   Nici o problemă, îți răspund. Am citit absolut toate aceste scrieri la vremea lor, iar pe unele le-am recitit după o vreme. Acum când le-am recitit pe fiecare, mi-a fost și drag și ușor să le povestesc. Sunt pasionată de lectură, foarte organizată în tot ce fac și, poate, și un pic talentată, ce zici ? :D
   Mă bucur că te-am ajutat și pe tine ! :)

 64. Ema

  Un rezumat interesant,felicitari. Am fost onorata sa-l citesc .

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Ema !

 65. Dragos Dragomir

  Mi-a fost de mare folos acest rezumat deoarce m-a ajutat sa inteleg povestea…

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur foarte mult că te-a ajutat să înțelegi. Pentru asta am și scris !

 66. Cosmin

  Multumesc mult, am citit in intregime dar nu prea am inteles ultima parte. Dupa ce ti-am citit rezumatul tau, am inteles. Zina, iti multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Sunt foarte bucuroasă că te-am ajutat să înțelegi, Cosmin !

 67. Cristiana

  Multumesc,sper sa iau o nota mare :-) :*

  1. Zinaida Strinu

   Succes !

 68. Licu

  Multumesc foarte mult !!! Felicitari ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, mulțumesc și eu ! :)

 69. Adrian

  Mersi super fain,Felicitari!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, mulțumesc ! :)

 70. mirela

  Multumesc mult, Zina ! Mi-a fost de foarte mare ajutor. L-am mai scurtat putin, pentru ca era prea lung.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Mirela ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 71. ana

  multumesc mult!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ana ! :)

   1. oni

    Unde pot gasi toate nuvelede de i.l. caragiale (Zina te rog zimi)

    1. Zinaida Strinu

     Toate nuvelele de I.L.Caragiale ?! Într-o carte e cel mai sigur.
     Pe site mai sunt povestite câteva (cauți la Lecturi povestite – Nuvele), iar pe blogul Lecturi școlare sunt textele întregi.

 72. Alexandru

  Mi-a placut. Multumesc mult ! Mi-a trebuit in clasa si l-am folosit.

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine că te-am ajutat, Alexandru ! :)

 73. alexandru

  Mie mi-a placut! Dar eu nu l-am copiat!L-am citit si apoi am facut un rezumat mai scurt, crezand ca este nuvela reala (intreaga).Nu am decat 12 ani si am reusit sa fac dintr-o poveste de apr.40 randuri un rezumat de 10 randuri.

  1. Zinaida Strinu

   Bravo, Alexandru, felicitări ! :) Uite, citește ceva care te va ajuta mult Rezumatul, recenzia, referatul, fișa de lectură

 74. ciprian

  ei bine e cam lunga si zina te rog daca ai putea sami explici „viceversa” ca nu am de unde sa fac de nuvela …..
  si orikum sunt prea lenes k sa inteleg te rog explicami

  1. Zinaida Strinu

   ”Viceversa” este explicat perfect la sfârșitul povestirii mele, nu am ce să îți explic. Scutură lenea de pe tine, că îți aduce numai rău ! Uită-te numai în ce hal scrii, câte greșeli faci…

 75. denis

  Multumesc foarte mult, nu stiu ce m-as fi facut fara povestire.

  1. Zinaida Strinu

   Mă gândesc că, poate, ai fi pus mâna și ai fi făcut-o tu… :)

 76. Albert

  Multumesc foarte mult !!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Albert !

 77. Raul

  Bravo Zina.Foarte frumos.Chiar mi-a placut.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc.

 78. Ionut

  Am gasit rezumatul, in sfarsit !

  1. Zinaida Strinu

   Felicitări ! :D

 79. Bianca..

  Buna ziua! Ma gandeam sa citesc si eu lecturile acestea, dar mai intai trebuie sa mi le fac pe cele obligatorii pt. scoala. Credeti ca profesoara isi va da seama ca e copiata ? Si da, prima data o copii de aici, dupa aia o citesc ca sa nu mai fiu stresata :)). Vreau sa va multumesc mult pentru ajutor!

  1. Zinaida Strinu

   Dacă o copiezi exact așa cum este aici, s-ar putea să își dea seama, depinde și de nivelul tău. Poate ar fi mai bine să o mai scurtezi, să mai modifici unele propoziții și fraze. Dar cel mai important este să citești nuvela, așa nu te poate prinde nimeni !

 80. Ionut

  In sfarsit, am gasit si eu aceasta poveste !

  1. Zinaida Strinu

   Adică această nuvelă ! :D

 81. Eu

  Multumesc .

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere.

 82. Eu

  E rezumat sau povestea ?

  1. Zinaida Strinu

   Aici este povestirea pe scurt, după cum scrie și în titlul blogului și la începutul postării.

 83. Crontonel

  Multumesc mult pentru ajutor!Nici eu nu prea am inteles sfarsitul , dar datorita tie da

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Crontonel ! :D Mă bucur că te-am ajutat să înțelegi.

 84. Ady

  L-am citit pe tot, dar ultima parte a fost mai complicata. In rest, foarte frumos, bravo, Zina !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere. Sper că ai înțeles și ultima parte, chiar dacă a fost mai complicată.

 85. deny

  Eu inainte am citit aceasta lectura, dar nu am inteles ultima parte, cu ,,viceversa,,. Dupa ce am citit aici povestirea mi-am dat seama ce insemna. Mersi mult !

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă plăcere, Denisa. Sunt bucuroasă că te-am ajutat să înțelegi și te felicit că ai citit și textul întreg și povestirea lui. :)

 86. dohotaru marius

  A fost prea lung, cel putin mie mi-a durat o pagina si jumatate de A4 si inca am scris strans.

  1. Zinaida Strinu

   Păi eu n-am scris ca să copiezi tu, am scris ca să te ajut să înțelegi când ai să citești textul original…

 87. Denis

  Am copiat rezumatul, cred ca voi lua un 10.
  Multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Un 10 și un rezumat nu te vor face să știi carte, iar la examene îți vei da seama de asta. Citește lecturile date de profesorul de romana, ai tot timpul, ești în vacanța mare. Ai timp și să citești și să te distrezi.

 88. ralu

  Nu le puteti face mai scurte?

  1. Zinaida Strinu

   Nu, dar le poți face tu ! ;)

 89. miruna

  Mistooo

  1. Zinaida Strinu

   Daca zici tu, misto o fi !

 1. PACAT... (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Două loturi […]

 2. CALUL DRACULUI - Povestiri de lecturi școlare

  […] Două loturi […]

 3. O FACLIE DE PASTE de Ion Luca Caragiale

  […] Două loturi […]

 4. O SCRISOARE PIERDUTA -1- de Ion Luca Caragiale

  […] Strinu Lecturi povestite pe scurt În secțiunea Teatru, comedia O scrisoare pierduta, de Ion Luca Caragiale O scrisoare pierduta – Zoe Trahanache (Elvira […]

 5. IN VREME DE RAZBOI de Ion Luca Caragiale

  […] Două loturi […]

 6. O FACLIE DE PASTE

  […] Zina Lecturi povestite În secția Nuvele, povestirea pe scurt a nuvelei O faclie de Paste de Ion Luca Caragiale O faclie de […]

 7. KIR IANULEA de Ion Luca Caragiale - partea a II-a

  […] by Zina Lecturi povestite În secțiunea Nuvele, Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale […]

 8. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea a II-a

  […] În secția Schițe, patru schițe reunite sub titlul Un pedagog de scoala noua, de Ion Luca Caragiale […]

 9. FIVE O'CLOCK de Ion Luca Caragiale - Lecturi povestite pe scurt

  […] Zina Lecturi povestite În secțiunea Schițe, Five o’clock de Ion Luca Caragiale Five o'clock […]

 10. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] secția Schițe, patru schițe reunite sub titlul Un pedagog de scoala noua, de Ion Luca Caragiale Un pedagog de scoala […]

 11. KIR IANULEA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] Zina Lecturi povestite În secțiunea Nuvele, Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale Kir […]

 12. MAMA... de Ion Luca Caragiale

  […] În secțiunea Basme, povești, Mama…, poveste de Ion Luca Caragiale.  […]

 13. LANTUL SLABICIUNILOR de Ion Luca Caragiale

  […] Zina Lecturi povestite Din secțiunea Schițe, Lantul slăbiciunilor de Ion Luca Caragiale. Lantul […]

 14. IN VREME DE RAZBOI

  […] Zina Lecturi povestite În secția Nuvele, povestirea pe scurt a nuvelei In vreme de razboi de Ion Luca Caragiale In vreme de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>