«

»

BUNICUL A FOST BUNICA ESTE

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți

În sectiunea PovestiriBunicul a fost bunica este – povestire din volumul In casa bunicilor de Ionel Teodoreanu, una dintre cele mai îndrăgite carti pentru copii.

IONEL TEODOREANU

n.1897 -d.1954

Avocat şi romancier, cunoscut mai ales pentru scrierile în care evocă farmecul copilăriei şi adolescenţei, elanurile tinereţii: romanele ” La Medeleni”, „Bal mascat”, „Lorelei” etc. precum şi povestirile memorialistice adunate sub titlurile: „Uliţa copilăriei”, „În casa bunicilor”, „Masa umbrelor” etc.

Citește mai multe despre biografia lui Ionel Teodoreanu !

bunicul-a-fost-bunica-este

Bunicul a fost bunica este

In casa bunicilor

de Ionel Teodoreanu

Bunicul a fost bunica este 

De câte ori trebuiau să meargă la bunici, copiii se strâmbau. Acolo trebuiau să aibe mâinile mereu curate, cu unghiile tăiate, părul pieptănat, hainele periate şi ghetele lustruite. Părinţii le spuneau dinainte, mai ales ce să nu facă. Să nu vorbească sau să râdă tare, să nu necăjească pisicile. Tot ce aveau de făcut nepoţii era să fie cuminţi.

Casa bunicilor li se părea copiilor mai impunătoare decât biserica. Asta mai ales când se aflau prinşi între privirile bunicilor şi cele ale părinţilor.
Despre bunicul, tata le povestea că a fost procuror general şi nimeni nu crâcnea în faţa lui. Când întrebau de bunica, tata  zicea „straşnică femeie”. Râdea apoi şi nu spunea nimic, aşa cum făcea şi în faţa mamei. Se vedea că bunica este straşnică şi acum.  Bunicul a fost şi decorat, de multe ori. Avea pieptul fracului plin de decoraţii. A fost şi primar şi decanul avocaţilor. A fost…aşa, ca la începutul unei poveşti. Bunicul a fost bunica este .

Acum bunicul e un bătrânel cu părul  alb, care zâmbeşte. Stă acasă, cu ceasul lui de aur cu muzicuţă, cu ochelarii cu rama de aur.

Bunica a fost şi ea cândva tânără, demult, pe vremea când bunicul nu era încă nici bunic, nici tată. Copiii nici nu pot face legătura între ea, cea care este acum, şi portretul ei din salon.

Bunicii, „Coana Elencu” şi „Cuconu Alecu”, îşi spun unul altuia „mata”. Vorbesc între ei de parcă ar fi oaspeţi, nu soţ şi soţie de câteva zeci de ani. Copiilor le vine mereu să râdă când aud. Îşi amintesc însă regulile care încep cu „Să nu…” şi tac.

~~~~~~~~

Sursa foto

Găsești textul întreg aici !

Din volumul În casa bunicilor poți să citești și:

4468025380

128 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. dan izabela

  Zina,ai povestit si masa umbrelor de i teodoreanu

  1. Zina

   Nu, nu am povestit.

   1. dan izabela

    o sa o povestesti te rog?

    1. Zina

     Nu știu, deocamdată am o listă foarte lungă de rezolvat.

 2. Sebi

  Foarte frumoasă povestire !

  1. Zina

   Ca toate povestirile acestui autor. :)

 3. lidia

  buna va rog frumos sa puneti si ideile principale la toate povestile va rog foarte frumos ,am luat 10 la romana la un rezumat datorita ascesstei paginii , va multumesc ,deci va rog sa punetyi si ideile principale ,multumesc !

  1. Zina

   Îmi pare rău, nu se poate, Lidia. Asta trebuie să faceți voi. Cum o să înveți dacă nu lucrezi cu capul tău ? Găsești aici un ajutor, în articolul despre rezumat, idei, principale, fișa de lectură, caracterizări și altele (dă un clic pe cuvintele albastre).

 4. Mara

  e frumos,dar poti pune si planul simplu de idei te rog.

  1. Zina

   Nu, asta e tema ta, nu o fac eu.

   1. lidia

    e ff tare site-ul,felicitariii ! ::D

    1. Zina

     Mulțumesc pentru apreciere, Lidia ! :)

 5. Ionepolis

  Multumim , :D Sper sa i-au iau 10 in teza la romana , felicitari :D

  1. Zina

   Cu placere ! Succes la teza !
   Ai citit articolul despre teza ?

 6. Andreea

  foarte frumos … si foarte scurt … sper sa iau un zece … Va multumim ca ne ajutati :*

  1. Zina

   Cu placere, dar sper ca ai citit si textul intreg, nici acela nu e lung.

 7. alex

  fain!!! continuati tot asa!!!

  1. Zina

   Multumesc, asa am sa fac !

 1. LA MEDELENI Vol.3 Part.4 IV și Epilog

  […] Bunicul a fost, bunica este […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>