BUNICUL A FOST BUNICA ESTE

IONEL TEODOREANU

n.1897 -d.1954

Avocat şi romancier, cunoscut mai ales pentru scrierile în care evocă farmecul copilăriei şi adolescenţei, elanurile tinereţii: romanele „La Medeleni”, „Bal mascat”, „Lorelei” etc. precum şi povestirile memorialistice adunate sub titlurile: „Uliţa copilăriei”, „În casa bunicilor”, „Masa umbrelor” etc.

Citește mai multe despre biografia lui Ionel Teodoreanu !

In casa bunicilor de Ionel Teodoreanu

Bunicul a fost bunica este 

Bunicul-a-fost-bunica-este

Bunicul a fost bunica este

De câte ori trebuiau să meargă la bunici, copiii se strâmbau. Acolo trebuiau să aibe mâinile mereu curate, cu unghiile tăiate, părul pieptănat, hainele periate şi ghetele lustruite. Părinţii le spuneau dinainte, mai ales ce să nu facă. Să nu vorbească sau să râdă tare, să nu necăjească pisicile. Tot ce aveau de făcut nepoţii era să fie cuminţi.

Casa bunicilor li se părea copiilor mai impunătoare decât biserica. Asta mai ales când se aflau prinşi între privirile bunicilor şi cele ale părinţilor.
Despre bunicul, tata le povestea că a fost procuror general şi nimeni nu crâcnea în faţa lui. Când întrebau de bunica, tata  zicea „straşnică femeie”. Râdea apoi şi nu spunea nimic, aşa cum făcea şi în faţa mamei. Se vedea că bunica este straşnică şi acum.  Bunicul a fost şi decorat, de multe ori. Avea pieptul fracului plin de decoraţii. A fost şi primar şi decanul avocaţilor. A fost…aşa, ca la începutul unei poveşti. Bunicul a fost bunica este .

Acum bunicul e un bătrânel cu părul  alb, care zâmbeşte. Stă acasă, cu ceasul lui de aur cu muzicuţă, cu ochelarii cu rama de aur.

Bunica a fost şi ea cândva tânără, demult, pe vremea când bunicul nu era încă nici bunic, nici tată. Copiii nici nu pot face legătura între ea, cea care este acum, şi portretul ei din salon.

Bunicii, „Coana Elencu” şi „Cuconu Alecu”, îşi spun unul altuia „mata”. Vorbesc între ei de parcă ar fi oaspeţi, nu soţ şi soţie de câteva zeci de ani. Copiilor le vine mereu să râdă când aud. Îşi amintesc însă regulile care încep cu „Să nu…” şi tac.

~~~~~~~~

Sursa foto

Găsești textul întreg aici !

Din volumul În casa bunicilor poți să citești și:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Buna ziua!Am inteles ca acesta este un site cu rezumate,deci se presupune ca ar trebui respectate anumite reguli de redactare.Verbele ar trebui sa fie la prezent.Nu luati asta ca pe un repros sau observatie,doar ca sfat. :)

  • După cum se arată chiar din titlul blogului acesta este un site cu povestiri pe scurt. Doritorii de rezumate trebuie să procedeze așa cum am scris cu majuscule sub titlul și meniul blogului. De ajutor ar fi și articolul despre rezumate, referate etc.
   Oricum, mulțumesc pentru intervenție!

 2. mersi m.a ajutat mult ptr. tema din vacanta insa nu voi lua rezumatul ci voi face alt rezumat din rezumatul acesta!!
  :)

 3. O singura intrebare. Dumneavoastra sunteti invatatoare ? Mi-as imagina ca doar o invatatoare sau o profesoara ar putea face un site cu tot ce le-ar trebui copiilor: povestiri dupa care ar trebui sa se ia, textele intregi, pana si cu indicatii despre cum ar trebui sa te porti, si multe altele. Cred ca toti suntem de acord sa-i multumim Zinei ca a trudit atata ca sa ne ajute la scoala :)

  • Dragă X, mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! :)
   Dacă vrei să știi mai multe despre mine, coboară la marginea de jos a paginii și dă clic unde scrie exact așa: ”Despre mine”.

 4. Pingback: LA MEDELENI Vol.3 Part.4 IV și Epilog

 5. buna va rog frumos sa puneti si ideile principale la toate povestile va rog foarte frumos ,am luat 10 la romana la un rezumat datorita ascesstei paginii , va multumesc ,deci va rog sa punetyi si ideile principale ,multumesc !

 6. Si eu am terminat de curand cartea „In casa bunicilor” in editie integrala.
  Mica povestire a dumneavoastra a fost o recomandare calduroasa pe care sper sa o aprecieze si sa o inteleaga si ceilalti.
  Succes pe mai departe! :D

 7. foarte interesanta este povestea bunicul a fost bunica este……la un moment dat si noi o sa traim aceste clipe frumoasesi de neuitat
  in plus si copilaria este ‘un moment pe care nu-l poti sal mai retraesti inka o data….deki bucurati-va de copilaria pe care o aveti k nikiodata nu mai puneti retrai aceste momente….o sa iti aduti aminte de aceste momente si o-i zike ce as da sa fiu iar copil:) multumiri indatorate

  • Doamne sfinte ! Lasă filosofia și învață să scrii, draga mea. Dă-l încolo pe k și scrie corect cu ci și că; începe propozițiile cu literă mare și termină-le cu punct sau semnul exclamării sau semnul mirării, după cum se potrivește, nu numai cu puncte de suspensie (…) !

 8. Iti multumesc foarte mult Zina.Am 11 ani sunt clasa a v-a si am luat 9 la teza de la romana cu povestirea asta.Site-ul asta am dat intamplator de el si acum il am la bookmark

 9. Imi este chiar folositoare.Maine dau teza la romana si trebuie sa povestesc din povestea asta. Chiar imi este foarte folositoare. Multumesc!

 10. Draga doamna Zina ! Nu aveti Cartea ,,In casa bunicilor” de Ionel Teodoreanu povestita pe scurt , dar pe capitole (toate capitolele) ? Va rog sa-mi raspundeti caci am nevoie de acestea ! Multumesc mult ! :)

  • Îmi pare rău, nu am povestit toată cartea, ci numai patru povestiri. Dă click sub titlul blogului pe butonul Povestiri pe scurt, apoi pe 5. Povestiri – apare lista și vezi cele patru de Ionel Teodoreanu. Dă click pe titlurile lor și apar povestirile.

 11. multumesc ca ati facut acest blog pentru ca noua elevilor ne este foarte de ajutor internetul si nu stim sa il folosim………………..doar in lucruri rele

    • Fără ”ce naiba”, că nu îți mai aprob comentariile !
     Ciclul de povestiri se numește ”În casa bunicilor”. ”Bunicul a fost, bunica este” e una dintre povestirile acestui ciclu, ”Ce a spus bunicul” e alta, ”Motanul bunicului” alta etc. De altfel, asta scria încă de la începutul acestei povestiri, dar nu ai citit și deasupra titlului, și rău ai făcut…

 12. Eu am citit aceasta poveste mai de mult numai ca nu mi-o m-ai aminteam asa ca am hotarat sa caut pe net .Am gasis povestirea ta si este povestita foarte bine.Felicitari!!!!!

 13. Aceasta povestire a ta este foarte buna, eu am mai citit povestea aceasta, dar am vrut sa vad cum o vede si altcineva ! :)

 14. Este bun, doar ca ma asteptam la ceva mai clar. Scuze ca iti atrag atentia,dar cum adica „Acum bunicul e un bătrânel cu părul alb, care zâmbeşte. Stă acasă, cu ceasul lui de aur cu muzicuţă, cu ochelarii cu rama de aur.” Cumva in mormant? Nu spun asta cu nerusinare, dar vreau sa inteleg.
  Oricum mersi, foarte bun!

  • ”Acum” indică timpul la care se referă nepotul, timpul prezent aL evenimentelor povestite. A pomenit de cum fuseseră bunicul și bunica în tinerețe și arată cum erau la bătrânețe, când aveau nepoți. Titlul ”Bunicul a fost, bunica este” nu înseamnă că bunicul a murit, ci că a fost cândva mare și puternic, iar acum era o umbră de om, un bătrânel moale. Bunica, însă, se ținea și acum tare !

 15. Foarte buna, multumesc mult ! Dar nu il copiez asa cum e, il mai schimb eu un pic , ca dupa aia ma vad colegii ca am copiat ! Oricum, multumesc mult !

 16. zina,te rog ma ajuti,am nevoie pana luni sa citesc povestea CE-A SPUS BUNICUL si CE-A SPUS BUNICA. imi poti trimite siteul urgent ?am nevoie de el si sunt disperata.

  • Nu mai fiți atât de comozi ! Multe din cele pe care îmi cereți să vi le trimit sunt aici, pe blog, doar trebuie să le căutați. V-am scris și instrucțiuni pe partea dreaptă a paginii SCRIS ALB PE ALBASTRU. Trebuie doar să le citiți și să le urmați. Ia caută și vezi că sunt aici povestirile acelea !

 17. Datorita voua si saitului vostru m-am descurcat la scoala. Cel mai tare sait de referate, am luat 9 pe el. Si-a dat seama profa ca l-am luat de pe net si mi-a dat numai 9, dar e bine si asa.
  Aveti si rezumat la Pașa Hassan?

  • Mă bucur mult că îţi place cartea ! :) Te rog să fii atentă cum scrii substantivele proprii, cu iniţială majusculă, adică începi numele de oameni, locuri geografice etc.cu literă mare ! :)

 18. daca tu ai scris asta este foarte buna ma ajutat foarte mult am scris-o pe caiet dar nu tot ce ai scris am incercat sa fac si eu una sa semene cu ata mersi mult de ajutor

  • Fireste ca eu am scris, multumesc de apreciere ! Ai facut bine ca ai mai redus din ea, cu toate ca nici in original nu e prea lunga. Ar fi foarte bine sa o citesti, macar in vacanta ! :)