Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BUNICUL A FOST BUNICA ESTE

IONEL TEODOREANU

n.1897 -d.1954

Avocat şi romancier, cunoscut mai ales pentru scrierile în care evocă farmecul copilăriei şi adolescenţei, elanurile tinereţii: romanele „La Medeleni”, „Bal mascat”, „Lorelei” etc. precum şi povestirile memorialistice adunate sub titlurile: „Uliţa copilăriei”, „În casa bunicilor”, „Masa umbrelor” etc.

Citește mai multe despre biografia lui Ionel Teodoreanu !

In casa bunicilor de Ionel Teodoreanu

Bunicul a fost bunica este 

Bunicul-a-fost-bunica-este

Bunicul a fost bunica este

De câte ori trebuiau să meargă la bunici, copiii se strâmbau. Acolo trebuiau să aibe mâinile mereu curate, cu unghiile tăiate, părul pieptănat, hainele periate şi ghetele lustruite. Părinţii le spuneau dinainte, mai ales ce să nu facă. Să nu vorbească sau să râdă tare, să nu necăjească pisicile. Tot ce aveau de făcut nepoţii era să fie cuminţi.

Casa bunicilor li se părea copiilor mai impunătoare decât biserica. Asta mai ales când se aflau prinşi între privirile bunicilor şi cele ale părinţilor.
Despre bunicul, tata le povestea că a fost procuror general şi nimeni nu crâcnea în faţa lui. Când întrebau de bunica, tata  zicea „straşnică femeie”. Râdea apoi şi nu spunea nimic, aşa cum făcea şi în faţa mamei. Se vedea că bunica este straşnică şi acum.  Bunicul a fost şi decorat, de multe ori. Avea pieptul fracului plin de decoraţii. A fost şi primar şi decanul avocaţilor. A fost…aşa, ca la începutul unei poveşti. Bunicul a fost bunica este .

Acum bunicul e un bătrânel cu părul  alb, care zâmbeşte. Stă acasă, cu ceasul lui de aur cu muzicuţă, cu ochelarii cu rama de aur.

Bunica a fost şi ea cândva tânără, demult, pe vremea când bunicul nu era încă nici bunic, nici tată. Copiii nici nu pot face legătura între ea, cea care este acum, şi portretul ei din salon.

Bunicii, „Coana Elencu” şi „Cuconu Alecu”, îşi spun unul altuia „mata”. Vorbesc între ei de parcă ar fi oaspeţi, nu soţ şi soţie de câteva zeci de ani. Copiilor le vine mereu să râdă când aud. Îşi amintesc însă regulile care încep cu „Să nu…” şi tac.

~~~~~~~~

Sursa foto

Găsești textul întreg aici !

Din volumul În casa bunicilor poți să citești și:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!
4468025380

142 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Inge

  Buna ziua!Am inteles ca acesta este un site cu rezumate,deci se presupune ca ar trebui respectate anumite reguli de redactare.Verbele ar trebui sa fie la prezent.Nu luati asta ca pe un repros sau observatie,doar ca sfat. :)

  1. Zinaida Strinu

   După cum se arată chiar din titlul blogului acesta este un site cu povestiri pe scurt. Doritorii de rezumate trebuie să procedeze așa cum am scris cu majuscule sub titlul și meniul blogului. De ajutor ar fi și articolul despre rezumate, referate etc.
   Oricum, mulțumesc pentru intervenție!

 2. Madalina

  Am nevoie urgent de planul simplu de idei al lecturii in casa bunicilor,de ionel teodoreanu.Va rog ajutati-ma..Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Ești în vacanță, unde e urgența?…
   Nu efectuez teme.

 3. Delia Toma

  Mai pe scurt se poate,va rog!!!😭😭😭😿😿😿

  1. Zinaida Strinu

   Scurtează și tu, Delia! :)
   Te rog, citește ce am scris în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 4. denisa

  Am luat 10 pentru rezumat.Multumesc mult.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Denisa!

 1. LA MEDELENI Vol.3 Part.4 IV și Epilog

  […] Bunicul a fost, bunica este […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>