Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BIBLIA (1) – Facerea lumii

Povestiri pe scurt – Biblia

Doresc să ofer o oarecare orientare în mulţimea de evenimente din Cartea Sfântă, Biblia, fără a face absolut nici o interpretare. Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea ei, măcar pentru perspectiva culturala. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la intâmplări biblice. Menţionez numai opera Samson si Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, iar în literatură mă opresc doar la Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, celebrele cuvinte cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, ce i-au fost atribuite scriitorului de mulţi care nu ştiau că el cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Pentru povestiri am folosit „Mica Biblie”, tipărită în anul 2001 la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, „sub îndrumarea şi cu purtarea de grijă” a prea fericitului părinte Teoctist, Patriarhul B.O.R. la vremea aceea.

Biblia

Vechiul Testament

Facerea lumii

animalele merg perechi si se imbarca pe arca lui Noe

Biblia – Imbarcarea animalelor pe arca lui Noe

La început, în prima zi, Dumnezeu a făcut cerul şi pământul, apoi a zis „Să fie lumină” şi a fost lumină, iar Dumnezeu a numit lumina – ziuă, iar întunericul – noapte. A doua zi El a făcut tăria pe care a numit-o cer. În ziua a treia a adunat apele în mări şi s-a ales uscatul, pe care l-a numit pământ, iar pământul a dat iarbă şi pomi roditori, care au început să se înmulţească prin seminţele lor.

În ziua a patra, Dumnezeu a făcut şi a aşezat pe tăria cerului luminătorii  – pe cel mai mare (Soarele) ca să lumineze ziua, pe cel mai mic (Luna) ca sa lumineze noaptea,  – şi stelele. În ziua a cincea a facut animalele din ape şi păsările, iar în ziua a şasea – animalele de pe uscat, apoi a facut omul, după chipul Său, bărbatul  şi femeia şi le-a spus : „Creşteţi şi vă înmulţiţi”. În ziua a şaptea, Dumnezeu s-a odihnit , a sfinţit-o şi a lăsat-o şi oamenilor să se odihnească. Astfel a făcut El lumea, dar înainte de a face lumea văzută, o făcuse pe cea nevăzută, lumea duhurilor. La început, toate duhurile erau bune şi se numeau îngeri. Pe urmă, unele au păcătuit şi au fost aruncate în iad. Aceste duhuri rele s-au numit diavoli.
Dumnezeu l-a făcut pe om din lut, asupra căruia a suflat şi l-a însufleţit. L-a numit Adam, apoi l-a pus în grădina Eden. A facut să răsară pomi cu roade dulci şi frumoase. În mijlocul grădinii era pomul vieţii, al cunoaşterii binelui şi a răului, dar i-a spus lui Adam să nu guste din fructele acestuia. Dumnezeu a facut apoi, dintr-o coastă a lui Adam, pe prima femeie, ca să nu fie Adam singur. Acesta i-a pus femeii sale numele Eva.

Şarpele i-a spus Evei că Dumnezeu nu le-a dat voie să guste din fructele pomului vieţii pentru că nu voia ca ei să fie ca El, să cunoască binele şi răul. Atunci Eva, dornică să ştie şi ea tot,  a mâncat din fructul oprit şi i-a dat şi lui Adam să mănânce şi el. Dintr-o dată s-au uitat în jur, apoi s-au privit unul pe altul, şi-au dat seama că sunt goi şi s-au ruşinat. Când i-a strigat Dumnezeu, s-au ascuns după tufe, să nu le vadă goliciunea şi El şi-a dat seama ca au mâncat din fructul oprit. I-a pedepsit pe amândoi, pe femeie să nască în chinuri, iar pe bărbat să munceasca din greu pentru hrana zilnică, apoi i-a izgonit din Rai pe pământ.

Adam şi Eva au avut întâi doi fii: pe Cain şi pe Abel. Cain cultiva plante, iar Abel creştea oi. Invidios pe Abel, Cain îl ucise pe Abel, într-o zi când erau la câmp amândoi. Atunci Dumnezeu l-a pedepsit pe Cain să nu mai lucreze pământul, să colinde pământul fără a-şi găsi un rost şi i-a făcut un semn, ca să nu îl omoare nimeni, să îl lase să îşi împlinească pedeapsa. Adam şi Eva au mai avut apoi mulţi fii şi fiice şi aceştia au avut mulţi urmaşi şi au populat pământul. Oamenii de la început, patriarhii, au avut vieţi foarte lungi, Matusalem a trăit 969 de ani, Noe – 950, Adam- 930…

Dar Dumnezeu  a văzut că oamenii se fac tot mai răi şi i-a părut rău că l-a făcut pe om pe pământ. A hotărât să-i facă să dispară pe toţi oamenii şi toate animalele, numai pe Noe să îl lase în viaţă, căci era un om drept şi curat la suflet. I-a spus acestuia cum să-şi facă  o arcă, o corabie, şi să îşi ia familia pe corabie, precum şi câte o pereche din toate animalele, un bărbătuş şi o femeiuşcă, şi hrană pentru toţi aceştia. Şi după ce toate acestea au şi fost făcute, Dumnezeu a pornit potopul, au năvălit apele şi din cer şi din pământ şi au înecat toate fiinţele vii, în afară de cele de pe arca lui Noe.

După multe zile şi săptămâni şi luni, apele potopului au scăzut şi corabia lui Noe s-a oprit pe muntele Ararat. Dumnezeu i-a spus să iasă cu toţii din corabie şi să lase animalele să se înmulţească şi să se împrăştie pe tot pământul. A încheiat un legămînt cu Noe, că nu va mai fi potop care să pustiască aşa pământul, iar ca semn al legământului a fost hotărât curcubeul.

După potop, oamenii s-au apucat să zidească o cetate şi un turn înalt.  Până atunci oamenii de pe tot pământul vorbiseră o singură limbă. Când a văzut Dumnezeu ce s-au apucat ei să facă, a hotărât ca ei să vorbească mai multe limbi, să nu se mai înţeleagă, iar cetatea s-a numit Babilon (amestecare). Dumnezeu l-a ales pe Avram şi poporul lui, poporul israelit, să păstreze nădejdea în venirea celui care să răscumpere păcatele oamenilor.

 * * *

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru continuare – Timpul patriarhilor !

4468025380

15 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Gabi Mihai

  Nici o carte de pe pămînt nu te învață de bine și nici să te ajute ca să înțelegi cum te ajuta Sfinta Scriptură sau Evanghelia.Pe mine ma ajutat foarte mult în viața mea această carte minunata care este Sf Scripturi.Va rog să mă credeți si acum ma ajuta foarte mult această minunată carte numită Evanghelie.Am cunoscut aceasta carte Sf Scriptură cînd aveam 13 ani și acum am 43 de ani și tot nu mă satur sa o citesc iar din nou.Ea mă îndrumă,ma învață și îmi arată ce este bine să fac și ce nu sa fac.Pentru mine este ca o mamă adevărată cartea cărților numită Sfinta Scriptură sau Evanghelia.Ma numesc Gabi sunt din Baia Mare si am rămas orfan la vîrsta de 7 ani.

 2. Sorin

  Felicitari pentru acest site!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc foarte mult!

 3. Dami

  Buna Zina!

  Nici nu stii cat ma bucur sa vad ca cineva s-a apropiat de o asa frumoasa si importanta carte ca si Biblia si doreste sa-i faca un rezumat.Vreau sa stii ca desi nu te cunosc, deja te apreciez si te respect si, ca sa te bucuri, am citit Biblia integral. :D Dar nu e o lauda, sunt persoane care au citit-o de multe ori chiar intr-un an, vreau doar sa-ti transmit felicitarile mele si sunt sigura ca aceasta carte pretioasa, pentru mine, te va modela dupa placul lui Autorului ei divin.Go ahead, you’re doing a great job! :*

  1. Zinaida Strinu

   Bună seara ! Mulțumesc mult pentru frumoasele cuvinte de apreciere. :)

 4. Valentina

  Daaaaa.Mi e nu mi place religia.Plicti!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   ”Plicti” ?! Sărăcuța de tine ! Aici nu e vorba numai de religie, draga mea. Orice om de religie creștină care are pretenția că este educat și cultivat trebuie să cunoască, măcar în mare, această carte de căpătâi a religiei sale. Sunt multe lucruri de aflat de acolo, unele bune, pe care e bine să le aplici, altele rele, de care e bine să te ferești, iar cartea îți arată, în felul ei, de ce trebuie să faci asta.

 5. Andrei

  Cum pot selecta textul pt. a-l copia? Am nevoie de el pentru o tema si nu prea am timp sa-l transcriu cuvant cu cuvant..

  1. Zinaida Strinu

   Păi tocmai, de ce să copiezi automat ? Dacă tot ai de gând să copiezi, măcar scrie de mână, să îți rămână ceva în cap.

   1. Andrei

    Poi pentru ca nu prea am timp si pentru ca commentul meu pt a afla raspunsul a fost postat la o ora dupa scrierea lui…si acum am si mai putin timp

    1. Zinaida Strinu

     1. Nu stau tot timpul pe net să dau drumul la comentarii, putea să apară și mâine ! Mai am și alte treburi.
     2. Dacă ai mai pierdut o oră, nu mai sta. Pune mâna și scrie. Spor la treabă, Andrei ! :)

     1. Andrei

      Am copiat deja de pe Wikipedia….macar de aici am ramas cu ceva in cap…

      1. Zinaida Strinu

       Mulțumesc ! Există o variantă a Bibliei numită ”Mica Biblie”. O pot înțelege și copiii.

 6. myhay

  wow dar mare mai e dar tot am citit-o ;)

  1. Zinaida Strinu

   Bravo ! Citește mai departe, oricum, e mult, mult mai scurtă decât textul întreg. Cred că ai văzut și tu o Biblie, nu ?

 1. FRAM URSUL POLAR de Cezar Petrescu - Cap. 3-4

  […] Seara, cei doi merg la circ, unul cu mama, altul cu tatăl lui și, în pauza spectacolului, se duc să viziteze menajeria, socotită ca o Arcă a lui Noe. […]

 2. BIBLIA (2) - Timpul patriarhilor - Lecturi povestite pe scurt

  […] BIBLIA (1) – Facerea lumii » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.