ATENA – MINERVA

Atena – Minerva

Povestire pe scurt după Legendele Olimpului

zeita atena

Zeița Atena

Cel mai mare dintre zeii Greciei antice era Zeus. El domnea peste ceilalti zei, iar cand cineva nu-i asculta poruncile, se infuria cumplit si il pedepsea lovindu-l cu traznete si fulgere. Asa isi explicau oamenii, cu mii de ani in urma, fenomenele naturii.

Cei mai importanti dintre zei erau Poseidon sau  Neptun-zeul marilor, Hades-zeul lumii de sub pamant, Hera sau Junona-sotia lui Zeus si zeita casatorie, familiei si a copiilor, Apolo-zeul luminii soarelui, Afrodita sau Venus-zeita frumusetii si Atena sau Minerva-zeita intelepciunii si priceperii  in munca sau in lupta. In antichitate, latinii Imperiului Roman  au preluat credinta in zeii grecilor, dar le-au pus alte nume, de aceea azi ei sunt cunoscuti sub doua nume .
In vremurile acelea, un rege puternic construise un oras mare si frumos in Atica. Aceasta regiune a Greciei are si azi acest nume. Fiecare zeu isi dorea sa fie el protectorul orasului, ca sa-i poarte numele, iar locuitorii sa-i aduca jertfe bogate. Dupa certuri nesfarsite, au renuntat pe rand si a ramas  sa se aleaga intre zeul Poseidon si zeita Atena.

Zeus le-a cerut celor doi sa spuna fiecare ce  daruri le-ar face oamenilor din oras. Poseidon a lovit  o stanca cu tridentul, furca sa cu trei dinti care il insotea pretutindeni, ca semn al puterii sale. Stanca s-a despicat si din ea a aparut un cal inca salbatic, bun doar sa-i duca pe razboinici la lupta. A mai lovit o data si din stanca a tasnit un izvor cu apa sarata ca apa marii. Apoi a spus ca va darui oamenilor din acel oras calul, ca sa-i duca in lupta, si apa, ca sa colinde marile si sa ia in stapanire noi pamanturi.

Atunci Atena a intins mana spre calul care batea stancile cu copitele si sforaia furios. Ca prin minune, calul s-a linistit, s-a apropiat de Atena si a lasat-o sa-i puna saua. Acum el putea fi folosit de oameni si la munca si in calatorii, nu numai in razboaie. Apoi Atena a atins pamantul cu varful lancei sale. Din pamant a iesit un vlastar subtirel care a crescut cu iuteala si s-a facut un pomisor cu ramuri mladioase, cu frunze argintii si fructe verzui, un maslin. Acesta era darul pe care Atena il oferea oamenilor din orasul cel nou.

Zeus i-a lasat pe oameni sa aleaga. Barbatii din oras ar fi vrut ca ocrotitorul orasului sa fie Poseidon, sa-i apere in lupte si in calatoriile pe mare. Femeile o doreau pe Atena, sa le invete sa teasa vesminte, sa tina barbatii acasa si sa-i ajute sa cultive maslinii  in pace. La numaratoare, femeile au iesit cu una mai mult decat barbatii si Atena a devenit ocrotitoarea orasului. De atunci orasul a purtat numele zeitei. Orasul Atena a devenit capitala Greciei, iar ramura de maslin este si astazi un simbol al pacii.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendelor despre zeița Atena sau Minerva

La pagina Literatura si arta poți să vezi cum și-au imaginat-o pe zeița Atena diferiți creatori de artă.

STIAI CA…

…marele pictor spaniol Pablo Picasso a creat faimosul simbol al pacii, porumbelul alb cu ramura de maslin in cioc ?

…patronul capitalei Romaniei, Bucuresti, este Sfantul Dumitru ? Orasul tau ce ocrotitor are ?

Alte povestiri pe scurt după Legendele Olimpului:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Pingback: ZEUS SI LEGENDELE SALE de Al.Mitru

  2. Pingback: IUBIRILE LUI ZEUS de Alexandru Mitru

  3. Pingback: ZEUS SI ZEII OLIMPULUI de Al.Mitru

  4. Iti multumesc foarte mult !! Mi-a trebuit sa citesc toata cartea pentru tema de vacanta!! Dar aici e cartea pe scurt!! Mersi , dar imi poti afirma daca sunt toate informatiile utile din carte?? mersi